Het Belang van Limburg

Standbeeld voor Frans

-

Vanavond vinden de eerste Golden Hasselt Awards plaats in feestzaal de Lorka. Een initiatief van de bekende Hasseltse ondernemer Frans Billen. Zijn jarenlange aanwezighe­id op de Oscars in Hollywood heeft Frans ertoe aangezet om ook in zijn eigen stad een glamour award uit te rijken. Het is voor hem een hoogtepunt in zijn toch wel bijzonder turbulent leven.

Een jaar geleden, op 30 november 2017, ging de film ‘Frans Billen, The Story of my life’ in première. Ik zat toen naast hem in de zaal en kon op zijn gezicht aflezen dat dit voor hem een emotioneel moment was. Het verhaal van de zoon van een Hasseltse melkboer die het maakte tot een succesvol zakenman. Een verkoper van Mercedes Benz wagens die uitgroeide tot een Limburgse automagnaa­t. Dat er een film over het leven van Frans Billen ging komen stond in de sterren geschreven. Hij schreef drie boeken en maakte meer dan 70 aflevering­en van ‘Frans Billen Goes Hollywood’ die te zien waren op TV Limburg. Met de film ging Frans nog een stap verder. In de documentai­re vertelt hij over zijn moeilijke jeugd, de problemen met de fiscus en zijn familie. Maar natuurlijk ook over de vele ontmoeting­en met honderden beroemdhed­en zoals Frank Sinatra, Paul Anka, Steven Spielberg en Sophia Loren.

Ondanks alles is Frans gewoon zichzelf gebleven. Ik heb hem leren kennen als een man die gelooft dat je dromen kan omzetten in werkelijkh­eid, als je er maar hard voor wil werken. Frans is een verbeten doorzetter en aanvaard niet snel een neen als antwoord. Maar hij is vooral een man met een gouden hart die zijn succes graag wil delen met anderen. Zijn jarenlange inzet voor de vele goede doelen is het beste bewijs. Maar ook het feit dat hij graag een praatje maakt met iedereen en steeds zal helpen waar hij kan.

Zijn laatste droom was het oprichten van een eigen award. Wat in Hollywood kan moet ook in Hasselt kunnen is zijn motto. Vanavond is het zover. De ‘Golden Hasselt Awards’ willen aantonen hoeveel talent er in Hasselt aanwezig is. Voor de eerste editie zijn er elf genomineer­den: Stijn Helsen, Matteo Simoni, Alfredo de Gregorio, Jos Tuts, Piet Kusters, Armand Schreurs, Pat Krimson, Virginie Claes, Winner, Katia Veekmans en Axelle Red. Een geldprijs is er niet aan verbonden, wel een kunstwerk van Walter Vilain en de eeuwige Hasseltse roem. De show vindt vanavond plaats in de Lorka met natuurlijk veel glamour en glitter. Er zijn de broadwayda­nsers van Veruschka Valenti, enkele speciale acts en een optreden van Dana Winner. De opbrengst gaat naar een Hart voor Limburg en het Rode Kruis Hasselt.

Wie de eerste winnaar wordt, is nog een geheim maar eigenlijk had het Frans Billen zelf moeten zijn. Want of je nu voor of tegen Frans bent, hij is wel het levende bewijs dat dromen kunnen uitkomen. Zo’n man verdient misschien wel een standbeeld. Ik hoop dat ik hiermee Frans niet op gedachten heb gezet voor zijn volgend project.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium