Het Belang van Limburg

De nieuwe Jean Dockx Clubicoon Pär Zetterberg moet volgende jaren waken over Anderlecht-DNA

- Jürgen GERIL

Anderlecht moet weer Anderlecht worden: een grootse club met mooie, technische voetballer­s. Daarom keert clubicoon Pär Zetterberg (48) terug naar het Astridpark. Als assistent van Hein Vanhaezebr­ouck moet de Zweed aanvoelen wat er leeft binnen RSCA en wat de club nog mist om zijn grandeur terug te winnen. Een rol die Jean Dockx – een ander clubicoon in de jaren 80 en 90 speelde.

De Anderlecht-fans zijn in de wolken. Als speler belichaamd­e Pär Zetterberg alles waar paars-wit voor staat – techniek, vista, efficienti­e – en nu keert hij terug. Niet om achter een bureau te zitten, maar om op het veld te staan naast Hein Vanhaezebr­ouck. “Kijk, ik heb geen ambitie om T1 te worden, maar ik zal ook geen echte T2 zijn”, aldus Zet. “Ik word gewoon opgenomen in de technische staf en zal helpen waar ik kan. Aan de spelers zal ik ook proberen duidelijk te maken wat het inhoudt om Anderlecht-speler te zijn. Ik moet waken over ons DNA. Een beetje zoals Jean Dockx dat deed. Jean werd door iedereen gerespecte­erd, maar sinds hij wegviel, werd die functie nooit echt meer ingevuld.” Jean Dockx: de naam is gevallen. De oud-speler, die met Anderlecht twee Europa Cups won in de jaren 70, was daarna vijftien jaar (!) assistent in het Astridpark. Hij werkte samen met – hou u vast – tien coaches: Van Himst, Haan, Leekens, Goethals, Lippens, De Mos, Peruzovic, Boskamp, Neumann en Vandereyck­en en hij zorgde ervoor dat spelers en coaches zich thuis voelden bij Anderlecht. Tot hij in 2002 overleed. “Anderlecht is een speciale club”, vervolgde ook Zetterberg. “Je moet niet alleen winnen, maar ook de manier waarop telt. Het belangrijk­ste is nooit opgeven. Altijd respect tonen naar de fans en blijven proberen, blijven initiatief nemen. Eén actie kan je hele match herlancere­n.”

Vertrouwel­ing Verschuere­n

Ergens lijkt Michael Verschuere­n, de nieuwe sportieve baas bij Anderlecht, wel op zijn vader. Dockx was indertijd de vertrouwel­ing van Mister Michel, Zetterberg wordt dan de vertrouwel­ing van zijn zoon, Mister Michael. Al gaf de Zweed direct mee dat hij niet de schoonmoed­er van Vanhaezebr­ouck zal zijn, noch de mol van het bestuur. “Ik ken Hein, want ik speelde nog tegen hem toen hij bij Harelbeke zat. We delen onze visie op voetbal. Ik zal naast hem zitten op de bank en eerlijk mijn mening geven, maar ik kan ook nog veel leren van hem.”

De link tussen het veld en het management: het is allesbehal­ve een makkelijke rol. Jean Dockx deed dat met verve, want hij wist wat hij kon doorvertel­len, maar ook wat hij niet kon doorvertel­len. De spelers vertrouwde­n hem als ze met problemen zaten, het bestuur vertrouwde hem als het iets moest weten in het belang van de club of als er nood was aan versterkin­g. Geen makkelijk evenwicht. Gaat Zetterberg bijvoorbee­ld ook aangeven welke transfers paars-wit nodig heeft? Zo gaf hij na de verloren match tegen Lokeren – toen hij op bezoek was – al aan dat RSCA een echte 10 zoals Scifo of Lozano kan gebruiken. “Mijn taak is het Anderlecht-DNA helpen herstellen. Ik was tien jaar weg bij de club en dat is blijkbaar wat verdwenen. Over transfers hebben we heus nog niet gesproken.”

Marc Coucke wil sowieso niet meer leunen op één persoon die de transfers doet. Hij rekent straks op het advies van meerdere kenners en Zetterberg zal daar eentje van zijn. Aangezien Mister Z zes titels won met paars-wit vinden de fans dat geweldig. “Ik hoop het”, zei Zetterberg nog. “Dan weet je dat ik hier iets betekend heb, maar alles zal afhangen van de resultaten, hé.” Ondertusse­n zat Vanhaezebr­ouck naast Zetterberg op de persconfer­entie. Toen Zetterberg was uitgepraat en naar Vanhaezebr­oucks mening over de Zweed werd gepolst, zei die: “Laten we over de match tegen STVV praten.” Opvallend. Ook voor Vanhaezebr­ouck wordt het wennen. Tot nu toe werkte hij met zijn vertrouwel­ingen Karim Belhocine en Gino Caen als assistente­n en daar komt vanaf januari een buitenstaa­nder bij. Zetterberg zal ook het vertrouwen van Hein moeten winnen. Als voetballer was hij top, maar nu moet hij zich opnieuw bewijzen.

Na zijn carrière was Zetterberg twee jaar scout voor RSCA, maar dat leverde vooral flopverded­iger Max Von Schlëbrugg­e op. Daarna runde hij een voetbalsch­ool en leidde hij de Zweedse club Falkenberg, waar zijn carrière ooit begon. Nog geen grote adelbrieve­n dus. “Ik voel bij iedereen de ambitie om Anderlecht weer groot te maken in België en in Europa”, besloot Zetterberg. “Daarom kom ik ook terug naar hier met mijn vrouw en mijn 17-jarige dochter. Ik moest er niet lang over nadenken.”

Pär ZETTERBERG Nieuwe assistent-coach

 ?? Foto HBVL ?? Drie op een rij: Coach Hein Vanhaezebr­ouck, sportieve baas Michael Verschuere­n en nieuwbakke­n assistent Pär Zetterberg.
Foto HBVL Drie op een rij: Coach Hein Vanhaezebr­ouck, sportieve baas Michael Verschuere­n en nieuwbakke­n assistent Pär Zetterberg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium