Het Belang van Limburg

“Wil rookie van het jaar worden”

Voor Nederlande­r Nathan Kuta werd 2018 een boerenjaar

- Raf COMANS

Vier nederlagen op rij; de harde realiteit voor Hubo Limburg United en dat weegt duidelijk op het moreel. “Het is een frustreren­de periode ja, maar we blijven er voor werken. Iedereen blijft positief. We hebben veel pech met blessures. Dat is balen. Maar het seizoen is nog lang. We gaan nu tegen Leuven proberen te winnen”, vertelt Nathan Kuta, voor wie 2018 persoonlij­k een succesjaar is.

Kuta werd de voorbije maanden Europees B-kampioen U18 met Nederland, werd uitgeroepe­n tot MVP van het EK, debuteerde in de hoogste klasse, mocht Kanye West de hand drukken en zit in de selectie van 14 spelers bij Oranje voor de WK-kwalificat­iewedstrij­den van volgende week. “Dat betekent veel voor me. Voor mij is het een beloning voor het harde werk van de voorbije jaren. Het motiveert mij om te blijven gaan. En ik weet dat als ik zo blijf doordoen, er op het einde van het seizoen nog een prijs wacht. Ik wil absoluut rookie van het jaar worden. Die prijs wil ik absoluut. Ik heb ook een gesprek gehad met bondscoach Toon Van Helfteren. Hij had het ook over mijn boerenjaar en hij zei dat als ik volgende week presteer tijdens de trainingen – van 26 tot 29 december, nvdr - ik zeker mee mag met hen.”

Wat is van al die successen voor jou persoonlij­k het mooiste?

Nathan Kuta: “Goh, dat is moeilijk (denkt na). De kansen die ik krijg in eerste klasse toch wel. Ik krijg heel wat minuten. En dan de Europese MVP-trofee, dat vind ik toch wel speciaal.”

Kenners zeggen: Nathan heeft enorm veel talent maar hij moet nog veel leren.

“Dat is ook zo. Ik ben het daar helemaal mee eens. Op training krijg ik in elke situatie, bij elke stap die ik zet aanwijzing­en. Nathan je moet dit doen, Nathan je moet dat zo doen. Ik accepteer dat ook en ik probeer het volgende keer ook zo te doen. Ik weet dat ik nog heel veel moet leren. Maar dat vraagt tijd.”

Odell Hodge is dit jaar bij Limburg United aangesteld om de jonge centers te begeleiden en op te leiden. Hoe gaat dat in zijn werk?

“De centertrai­ningen zijn eigenlijk voormiddag, maar dan zit ik op school. Dus ik doe dat namiddag. Tijdens de training doe ik 10 à 15 minuten apart oefeningen. En ook bij de B-ploeg ’s avonds is er tijd. Dan blijf ik nog wat nashotten, of we doen oefeningen tijdens de opwarming of de training zelf.”

Men zegt dat je te klein bent voor een echte center op internatio­naal niveau, terwijl je shot niet goed genoeg is om op de vier-positie te spelen. Hoe ga je daar mee om?

“Het komt op hetzelfde neer als daarnet: Nathan moet nog veel leren. Ik werk dus op mijn shot. Ik ga ook niet langer alleen op de vijf spelen maar verschuive­n naar de vier, nu Justin Kohajda terug is. Dat is ideaal voor mij.”

Ik weet dat ik nog heel veel moet leren. Maar dat vraagt tijd

Nathan KUTA LIMBURG UNITED

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Nathan Kuta zit in de selectie van de WK-kwalificat­iewedstrij­den van Oranje.
FOTO SERGE MINTEN Nathan Kuta zit in de selectie van de WK-kwalificat­iewedstrij­den van Oranje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium