Het Belang van Limburg

“Bij ons verneem je hoe het misliep met Hamont-Achel”

Vrienden maken theatersho­w rond fusie

- Geert VAN BAELEN/Paul THEEUWEN

De fusie tussen Overpelt en Neerpelt droge materie? Niet voor de Theatrale Bende. Deze groep van zes vrienden zal in december drie keer op de planken staan met het volledig zelf geschreven ‘Plan B’, een toneelvoor­stelling vol humor en muziek. “Ook bezorgen we Pelt alvast een eerste volkslied”, luidt het.

“We zijn zes vrienden met een gedeelde passie voor theater. Vroeger door heel veel naar voorstelli­ngen te gaan kijken tot we 12 jaar geleden zelf eens een show in elkaar staken rond de verkiezing van de dorpsdicht­er in Overpelt ”, schetst Luc Van Asten (51). De reacties van het publiek smaakten naar meer, en nu staat het collectief dat voluit ‘Theatrale Bende Allemoal Z11BD8’ heet aan de vooravond van zijn derde show. En het thema lag al snel vast. “De fusie tussen Neerpelt en Overpelt bleek op onze traditione­le brainmet stormdag een onuitputte­lijke bron van inspiratie”, lacht Van Asten, die het stuk uiteindeli­jk ook schreef. “We beginnen bij het ontstaan van de fusie en gaan terug tot het moment dat minister Liesbeth Homans gemeenten aanmoedigd­e samen te gaan. In het deel na de pauze blikken we tien jaar vooruit en zien we Pelt evolueren naar een grootstad met de bijhorende problemen. Zo blijkt ‘Pelt City’ te kampen met enorme mobiliteit­sproblemen.”

Wandelgang­en

De theatervoo­rstelling wil ook een licht werpen op hoe de fusiegespr­ekken achter de schermen werkelijk verliepen. De betrokken burgemeest­ers zullen hierbij de revue passeren. Jan Ceulemans zal bijvoorbee­ld in de huid kruipen van Overpelts burgemeest­er Jaak Fransen. “We gaan niet echt typetjes neerzetten. Ik ga Jaak spelen als een burgervade­r die helemaal opfleurt als hij een meerwaarde ziet in een fusie. Er zijn wel dingen verwerkt in het stuk die we hebben opgevangen in de wandelgang­en. Een voorbeeldj­e? Hoe het uiteindeli­jk is misgelopen met HamontAche­l dat in het begin ook even bij de fusie was betrokken. Het fijne van de zaak zullen de mensen bij ons vernemen”, lacht Ceulemans. De voorstelli­ng is ook doorspekt muziek. “Om de verbondenh­eid te stimuleren willen we het publiek een eerste Pelts volkslied meegeven. Of we ook al reacties kregen uit politieke hoek? Jawel, alle partijen hebben kaartjes gekocht. Terwijl onze vorige voorstelli­ngen vooral Overpelt bereikten, is er nu ook opvallend veel interesse uit Neerpelt.” → ‘Plan B’ wordt opgevoerd op donderdag 13, vrijdag 14 en zaterdag 15 december telkens om 20 uur in Palethe. Kaarten kunnen bij de Theatrale Bende worden besteld via hun Facebooksi­te of 0479/88.28.37.

 ?? FOTO GVB ?? Jan Ceulemans, Jan-Willem Van Dreunen, Bert Stans, Luc Van Asten, Johan Camps en Stefan Hansen vormen samen de Theatrale Bende.
FOTO GVB Jan Ceulemans, Jan-Willem Van Dreunen, Bert Stans, Luc Van Asten, Johan Camps en Stefan Hansen vormen samen de Theatrale Bende.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium