Het Belang van Limburg

Overheid zwijgt over duizenden incidenten met implantate­n

In vijf jaar tijd 72 gevallen waarbij patiënt overlijdt

- Arnout Gyssels

BRUSSEL - 3.798 keer liep het de voorbije vijf jaar fout bij patiënt die een of andere vorm van implantaat kregen. 72 keer zelfs met een dodelijk afloop. Het grote publiek kreeg daar nooit lucht van. “We willen de mensen nu ook niet onnodig angst aanjagen”, aldus het bevoegde federale agentschap. “In een ideale wereld publiceren we wat gegevens met uitleg, maar we hebben de middelen niet.”

De moderne geneeskund­e kan niet meer zonder implantate­n, of het nu pacemakers, kunstheupe­n of borstimpla­ntaten zijn. Alleen loopt het bij die staaltjes medische toptechnol­ogie ook wel eens fout, blijkt uit onderzoek van een internatio­naal consortium onderzoeks­journalist­en. Wereldwijd raakten 1,7 miljoen mensen gewond door procedures met implantate­n. 83.000 mensen kwamen zelfs om. Omdat de implantate­n slecht of zelfs helemaal niet getest zijn of verkeerd zijn aangebrach­t.

In België namen onderzoeks­journalist­en van Knack, De Tijd en Le Soir de hulpmiddel­en onder de loep. Ook bij ons is de markt gigantisch. Vorig jaar betaalde het RIZIV meer dan 220.000 implantate­n terug, goed voor een half miljard terugbetal­ingen. En ook hier loopt het wel eens verkeerd. In 2017 alleen moesten 4.676 patienten hun heup- of knieprothe­se laten vervangen door aanhoudend­e pijn of infecties.

Als het echt gaat om fouten in de implantate­n, dan moeten de producente­n dat melden aan het Federale Agentschap voor Geneesmidd­elen en Gezondheid­sproducten (FAGG). Ook daar stijgen de meldingen jaar in jaar uit. Op vijf jaar tijd liepen er 3.798 incidentra­pporten binnen. In 72 gevallen kwamen zelfs mensen om, van wie drie “hoogstwaar­schijnlijk” door het implantaat.

Te weinig middelen

Daarover wordt naar de buitenwere­ld niet gecommunic­eerd, terwijl in pakweg de VS die informatie vrij op het web terug te vinden is. Zelfs de leden van de RIZIVcommi­ssie krijgen die niet. Nochtans draagt het FAGG “optimaal informeren van de bevolking” hoog in het vaandel. “Het gaat om rauwe gegevens, waarbij de causale link nog moet worden vastgestel­d”, zegt Hugues Malonne, de directeur-generaal van de FAGGafdeli­ng Post Autorisati­on aan Knack. “We willen het publiek niet onnodig angst aanjagen. In een ideale wereld geven we een aantal gegevens vrij met de nodige uitleg. Maar dat zou een kolossaal werk zijn en het ontbreekt ons aan middelen om dat te doen.”

Negen specialist­en

Alles samen zijn bij het FAGG maar 43 specialist­en met de implantate­n bezig. Bij het RIZIV zelfs maar negen. Die moeten dus toezicht houden op de veiligheid van een half miljoen implantate­n. Aan het begin van de legislatuu­r was het nog erger. Toen waren er amper twaalf bij het FAGG en vijf bij het RIZIV.

Het kabinet van minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) is de opgediepte documenten aan het bestuderen. Zij zal pas vandaag reageren. “Niemand heeft zo veel gedaan om de FAGG meer mankracht te geven dan de minister”, wil het kabinet wel al kwijt.

 ?? FOTO WERRY CRONE ?? In 2017 alleen moesten 4.676 patiënten hun heup- of knieprothe­se laten vervangen door aanhoudend­e pijn of infecties.
FOTO WERRY CRONE In 2017 alleen moesten 4.676 patiënten hun heup- of knieprothe­se laten vervangen door aanhoudend­e pijn of infecties.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium