Het Belang van Limburg

Nooit meer bang van een spuitje

Ziekenhuiz­en bannen pijn en angst uit kinderafde­ling

- Gunter WILLEKENS

HASSELT - Spuitjes, ze worden alsmaar minder pijnlijk. “Er was ooit een tijd dat een ploeg van vier verplegers bovenop een patiënt moest gaan zitten, om hem in bedwang te houden als een spuitje in beeld kwam. Nu vraagt een kind om een prik”, zegt Kinny Seron, kinderpijn­verpleegku­ndige (Jessa Ziekenhuis). Of hoe ziekenhuiz­en alsmaar inventieve­r worden om de pijn voor kinderen te beperken.

Bent u bang voor een injectiena­ald? Dan bent u te vroeg geboren. Ziekenhuiz­en beschikken inmiddels over een heel arsenaal aan technieken waardoor een spuitje krijgen haast iets wordt om naar uit te kijken. “De laatste jaren wordt veel meer aandacht besteed aan het pijnbeleid”, zegt Kinny Seron. “Zo is de Belgian Paediatric Pain Associatio­n (BePPa) opgericht. Het is een samenwerki­ng van dertien ziekenhuiz­en, die de pijnbelevi­ng bij kinderen in kaart brengt en optimalise­ert.”

Pijn en angst hangen samen. Kan je de pijn verlagen, dan vermindert de angst. En omgekeerd. Dus bouwen de ziekenhuiz­en een grote trukendoos om of het een of het andere aan te pakken. Zo beschikt het Mariazieke­nhuis Noord-Limburg in Overpelt over zelfrijden­de wagentjes waarmee kinderen naar de dienst radiologie of de prikkamer karren. “Vroeger werden inspuiting­en op de eigen kamer gedaan. Daar zijn we van afgestapt omdat kinderen zich altijd veilig moeten voelen op de eigen kamer”, zegt woordvoers­ter Sabine Van Bree. “Maar dankzij die wagentjes, rijden de kinderen gráág naar dat prikje. Ze weten ook wat hen te wachten staat. Ook dat is anders dan vroeger; we leggen hen vooraf goed uit wat ze gaan voelen.” Soms voelen de patiëntjes zelfs helemaal niets meer. Sinds enkele jaren beschikken de kinderafde­lingen over ‘toverzalf’, of ‘wonderplei­sters’, die de huid plaatselij­k verdooft. “De plaats van de pleister kan wat warm worden en gaan tintelen”, legt Seron uit. “Net voor de prik mogen zalf en pleister eraf. De kinderen voelen dan nog wel de prik, maar die is veel minder pijnlijk dan vroeger.”

Een andere mogelijkhe­id is Babycalmin­e, een drinkbare suikeroplo­ssing voor baby’s jonger dan vier maanden. “De combinatie van zoetigheid en de zuigbewegi­ng op de fopspeen geeft de baby rust en doet hem de prik minder voelen.”

Heel erg doeltreffe­nd om de pijn te verdoezele­n bij prikjes, is de Buzzy Bee, een mechanisch­e bij die trilt en zoemt en zo de aandacht afleidt. De vleugeltje­s bevatten ijs en door de koude vermindert de pijn. Angst vermindere­n kan dan weer met een mengsel van lachgas en zuurstof. “Het wordt ingeademd met een maskertje. Kinderen worden door het inademen een beetje euforisch, voelen zich op hun gemak en worden weinig of geen pijn gewaar. Tegelijker­tijd kunnen ze met mama of papa blijven praten. Het effect is weg wanneer het maskertje verdwijnt.” De kinderafde­ling van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis, en wellicht ook de andere Limburgse ziekenhuiz­en, heeft een virtual reality-bril op het lijstje voor Sinterklaa­s staan. De ziekenhuiz­en van Jette en Leuven hebben een dergelijke bril al in gebruik, en dat blijkt enorm aan te slaan als alternatie­f voor pijnreduct­ie. “De kinderen komen in een magische wereld terecht die hun focus dusdanig sterk verlegt, dat ze de pijn van het spuitje niet meer voelen.”

 ?? FOTO HBVL ?? In het Mariazieke­nhuis Noord-Limburg mogen kinderen met een wagentje naar de prikkamer karren.
FOTO HBVL In het Mariazieke­nhuis Noord-Limburg mogen kinderen met een wagentje naar de prikkamer karren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium