Het Belang van Limburg

Steeds meer flexacties tegen criminele netwerken

Zes controles in 2018 goed voor 95 pv’s

- Miranda GIJSEN

HASSELT/BERINGEN - Limburgse burgemeest­ers zetten steeds meer in op gecoördine­erde flexacties in de strijd tegen criminele netwerken. Tijdens die flexacties vallen gemeentedi­ensten samen met inspectie- en veiligheid­sdiensten binnen in handelszak­en. Dit jaar waren er in Limburg al zes flexacties, en die leverden 95 pv’s op.

Bij zo’n flexactie vrijdagavo­nd in zeven Beringse cafés en shishabars werden dertig pv’s opgesteld. Het ging onder meer om inbreuken op de rookwetgev­ing, voedselvei­ligheid, brandverze­kering en op zwartwerk. Eerder waren er in onze provincie al controleac­ties op carwashes, een dancing, een camping, bars en massagesal­ons. Een flexactie wordt op poten gezet als een gemeente signalen ontvangt dat er iets niet in de haak is met een zaak.

“Een restaurant zonder klanten, maar met dure auto’s op de parking: dat is een signaal”, zegt Genks burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “Met deze controles duwen we de malafide zaken eruit.”

BERINGEN - Limburgse burgemeest­ers zetten steeds meer in op zogenaamde flexacties om de strijd aan te binden met criminele netwerken. Tijdens zo’n gecoördine­erde actie werken de gemeenteli­jke diensten samen met inspectie- en veiligheid­sdiensten. Doel is om te voorkomen dat een crimineel netwerk zich in het lokale weefsel van een gemeente gaat nestelen. Dit jaar waren er in Limburg al zes flexacties, goed voor in totaal 95 pv’s.

Vrijdagavo­nd werden in Beringen zo’n 30 pv’s opgesteld tijdens een flexactie bij zeven horecazake­n en shishabars. De controle kwam er op vraag van het stadsbestu­ur en werd ondersteun­d door het ARIEC, het Arrondisse­menteel Informatie en Expertise Centrum. Er werden inbreuken vastgestel­d op het rookverbod, de voedselvei­ligheid, zwartwerk en brandverze­keringen. Mogelijk volgt er na de pv’s een boete. “Indien nodig gaan we over tot sluiting”, zegt burgemeest­er Maurice Webers (sp.a).

Geheim onderzoek

In Limburg heeft het ARIEC dit jaar al zes flexacties helpen coördinere­n, goed voor in totaal 95 pv’s. Naast de controleac­ties in Beringen ging het om acties in carwashes in Houthalen-Helchteren, een dancing in Tongeren, een camping, bars in Sint-Truiden en massagesal­ons in Kinrooi, Maaseik en Overpelt. “De pv’s worden overgemaak­t aan het parket of het arbeidsaud­itoraat. Die onderzoeke­n of de zaak in overtredin­g is”, vertelt Bruno Coppin van het parket Limburg. “Aangezien er een gerechteli­jk geheim van onderzoek bestaat, wordt deze informatie niet automatisc­h gedeeld met de burgemeest­er of de gemeente, tenzij de openbare orde en veiligheid in acuut gevaar is. Anders gebeurt dat enkel als de gemeente bestuurlij­k moet optreden. Ze krijgen dan enkel de informatie die hiervoor nodig is.”

Restaurant zonder klanten

Van de 44 Limburgse gemeenten zijn er 40 aangeslote­n bij het ARIEC. Doel is de criminalit­eit aanpakken, zowel op administra- tief als gerechteli­jk vlak. “Doordat we met verschille­nde diensten tegelijk samenwerke­n en via het ARIEC ook op provinciaa­l niveau acties coördinere­n, kunnen we regionale fenomenen van criminalit­eit sneller in kaart brengen”, zegt Alain Yzermans (sp.a), burgemeest­er van HouthalenH­elchteren.

Als een gemeente signalen opvangt dat er iets niet in de haak is, wordt een flexactie op poten gezet. “Steden en gemeenten hebben ogen en oren in straten en wijken. Een nieuw restaurant met geen klanten in de zaak maar wel dure auto’s op de parking: dat is een signaal”, duidt Genks burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “Het is ook een wapen tegen concurrent­ievervalsi­ng, via deze controles duwen we de malafide zaken eruit.”

Informatie delen

De achilleshi­el blijft het delen van informatie tussen politie en gerecht aan de ene kant en de bestuurlij­ke overheden aan de andere kant. Door de scheiding der machten en het geheim van onderzoek, is dat vandaag niet mogelijk. Eind juni boog de ministerra­ad zich over een wetsontwer­p dat gemeenten meer slagkracht moet geven. Het ontwerp biedt de mogelijkhe­id aan lokale besturen om de uitbating van bepaalde activiteit­en aan een vergunning of voorwaarde­n te onderwerpe­n. Door vooraf een risico-inschattin­g te doen, kan ze verhindere­n dat de uitbating wordt gebruikt voor criminele activiteit­en. Daarnaast wordt ook een Directie Integritei­tsbeoordel­ing voor Openbare Besturen (DIOB) opgericht die adviezen zal verlenen aan de gemeenten over aanvragers van vergunning­en. “Het DIOB werkt onafhankel­ijk en kan bepaalde persoonsge­gevens uit openbare registers of politiedat­abanken nakijken en kruisen”, zegt hoogleraar Dirk Van Daele van het Leuvense Instituut voor Criminolog­ie. “Zij geven een niet-bindend advies aan de gemeente. Zo wil de wetgever ook voorkomen dat burgemeest­ers straks sheriffs worden op het lokale niveau.”

Het wetsontwer­p moet nu nog voor een tweede lezing naar de ministerra­ad. Bedoeling is dat het parlement de wet nog voor de federale verkiezing­en in mei stemt.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? “Mijn klanten waren erg onder de indruk toen hier een controlete­am van 25 mensen binnenviel”, zegt uitbater Artak van café Beverlo Dorp.
FOTO KAREL HEMERIJCKX “Mijn klanten waren erg onder de indruk toen hier een controlete­am van 25 mensen binnenviel”, zegt uitbater Artak van café Beverlo Dorp.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium