Het Belang van Limburg

Carrefour in Shopping 1 gaat morgen weer open

Geen Hypermarkt, maar Market met 28 werknemers minder

- Chris NELIS

Woensdag opent in Shopping 1 in Genk Carrefour Market waar vroeger de Hypermarkt van Carrefour was. Van de 81 mensen die er werkten, blijven er uiteindeli­jk 53 aan de slag. De 28 werknemers die de winkel verlaten, doen dat veelal op vrijwillig­e basis. Enkelingen konden aanspraak maken op een brugpensio­en. De vakbond is tevreden dat de werknemers zelf konden kiezen en dat er geen naakte ontslagen zijn gevallen.

In januari van dit jaar zag het er nog dramatisch uit voor Carrefour in Genk. De directie had immers een intentie tot sluiting aangekondi­gd in het kader van een globaal saneringsp­lan. Ook de hypermarkt in Belle-île in Angleur moest dicht, zo luidde het toen. Maar na het verdriet en de ontnuchter­ing trachtten de werknemers de sluiting met acties tegen te houden. Vooral in Genk zou, na de teloorgang van de Ford-fabriek, de sluiting van de enige hypermarkt Carrefour erg pijnlijk zijn. Er werkten op dat ogenblik 81 mensen. Meermaals gaf de directie in de aanloop naar de onderhande­lingen te kennen dat het om een intentie ging en niet meteen om een eindbeslis­sing. Onlangs werd de knoop dan doorgehakt: de Hypermarkt werd omgevormd tot een kleinere Market. De winkel ging dus niet dicht, maar werd wel verkleind en

dat betekende minder personeel.

Vertrekpre­mie

“De werknemers kregen vijf keuzes”, zegt Baptiste Van Outryve, woordvoerd­er van Carrefour Belgium. “Zo konden ze kiezen om te blijven, om op vrijwillig­e basis te vertrekken, om op brugpensio­en te gaan - als ze daarvoor in aanmerking kwamen -, om in loopbaanbe­geleiding te gaan of om overgeplaa­tst te worden naar een andere vestiging van Carrefour. Uiteindeli­jk hebben 28 mensen gekozen om vrijwillig te vertrekken of om op brugpensio­en te gaan. Dat maakt dat er 53 mensen aan de slag blijven in de Carrefour Market in Shopping 1 of gaan werken in een andere vestiging.” Mensen die ervoor kozen om op

Carine MEUWIS Vakbond BBTK

vrijwillig­e basis te vertrekken, krijgen hun opzegtermi­jn uitbetaald en een vertrekpre­mie van 35 procent daarboveno­p. Bruggepens­ioneerden krijgen een werklooshe­idsvergoed­ing met een bijpassing van Carrefour.

Misschien kozen mensen wel vrijwillig voor vertrek in de hoop een nieuwe stabiele loopbaan te kunnen opstarten

Stabiel

Carine Meuwis, vakbondsse­cretaris van BBTK, zegt vooral blij te zijn omdat de mensen de kans kregen zelf te kiezen. “Ons uitgangspu­nt was geen naakte ontslagen”, zegt Meuwis. “Dat akkoord hebben we ook bereikt. Er zijn veel mensen op vrijwillig­e basis vertrokken en maar enkelen op brugpensio­en gegaan. De redenen waarom mensen kozen om vrijwillig te vertrekken, lopen uiteen. Misschien wel uit onzekerhei­d en in de hoop een nieuwe stabiele loopbaan te kunnen opstarten.”

 ?? CHRIS NELIS ?? Woensdag gaat de Carrefour Market in Shopping 1 open met 53 personeels­leden.FOTO
CHRIS NELIS Woensdag gaat de Carrefour Market in Shopping 1 open met 53 personeels­leden.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium