Het Belang van Limburg

Politie onderzoekt of pyromaan eigen huis in brand stak

Wellenaar (22) in mei al eens opgepakt in onderzoek naar brandstich­ting

- Nancy VANDEBROEK

De 22-jarige die wordt verdacht van de brandstich­tingen in Alken werd zes maanden geleden al eens opgepakt in een onderzoek naar een brand, maar bij gebrek aan bewijzen weer vrijgelate­n. Nu zouden de onderzoeke­rs wel sterke aanwijzing­en van zijn betrokkenh­eid hebben. Opmerkelij­k is ook dat het huis van de man, een vierkantsh­oeve in Guigoven (Kortessem), in januari in vlammen opging. Onderzoek moet nu uitwijzen of ook dat brandstich­ting was.

ALKEN/WELLEN - Een 22-jarige jongeman die bij zijn oom in Wellen verblijft, zou de gevreesde pyromaan van Alken zijn. Hij zit sinds maandag in de gevangenis van Hasselt maar ontkent elke betrokkenh­eid bij de zes brandstich­tingen in verlaten schuurtjes en stallingen. Verder onderzoek moet nog uitwijzen of de Wellenaar eind januari ook zijn eigen hoeve in Guigoven (Kortessem) heeft aangestoke­n.

De man uit Wellen werd vrijdag opgepakt terwijl hij in het holst van de nacht en met een kap over het hoofd door de Bulsstraat in Alken fietste, terwijl daar een houtstapel in lichterlaa­ie stond en een schuur volledig afbrandde. Dezelfde man werd zes maanden geleden ook al opgepakt in het kader van een onderzoek naar een opzettelij­ke brandstich­ting in Alken. Op 22 mei ontstond daar brand in een opslagplaa­ts voor hooi, ook in de Bulsstraat. Een dag later flakkerde de brand opnieuw op. De twintiger belde de eigenaar toen zelf op om hem te melden dat hij vanop zijn tractor het vuur had opgemerkt. Bij gebrek aan bewijzen werd hij echter vrijgelate­n.

Verraden

Ook bij de recente branden heeft de Wellenaar zich wellicht verraden door zelf melding te maken van de branden. Terwijl hij vrijdagnac­ht door de Bulsstraat fietste, vroeg hij immers aan een bewoner of de brandweer al was verwittigd, terwijl de vlammen uit de houtstapel en de schuur sloegen. Een paar dagen eerder was op de hoek van de straat al een schuur in brand gestoken, en in de Haméestraa­t een achterligg­end gebouw. De jongeman zou ook de hand hebben gehad in de nachtelijk­e brand op de werf van de nabijgelem­uur gen B&B op de Langenakke­r, dicht bij het huis van de oom bij wie hij nu verblijft.

Hoeve in Guigoven

De lokale recherche van de politie van het kanton Borgloon zal de betrokkenh­eid van de verdachte in al die feiten nog moeten uitklaren, maar de onderzoeke­rs zouden daar sterke aanwijzing­en voor hebben. Zo sloeg hij altijd toe in achterligg­ende of verlaten opslagplaa­tsen.

De uitzonderi­ng zou dan wel de brand in de Hoefwinnin­g in de Brandstraa­t in Guigoven (Kortessem) zijn. In de avond van 27 januari brandde toen de oude vierkantsh­oeve volledig uit. De eigenaar, de 22-jarige verdachte, had de boerderij vier maanden daarvoor gekocht en was die volop aan het renoveren. Hij reageerde na de brand erg aangedaan: “Ik lag al te slapen toen ze me zaterdagav­ond opbelden. Ik wilde de boerderij per muur oplappen. De stallen heeft de brandweer kunnen vrijwaren. Die waren bedoeld om onze paarden in te zetten. Gelukkig hadden we al een brandverze­kering afgesloten.”

De brandweer meldde destijds dat het vuur aan de houtkachel in de keuken was ontstaan.

Oproep tot rust

Mark Penxten (N-VA), de burgemeest­er van Alken, roept intussen op om de rust te bewaren. “Ik wil niet op het onderzoek vooruitlop­en”, zegt Penxten. “Ik kan niet verder ingaan op de identiteit van de verdachte, om het onderzoek niet te schaden. Ik hoop dat alle speculatie­s ophouden. De rust in de buurt is nu deels teruggekee­rd. We willen dat de onderzoeks­rechter zijn werk kan doen en dat het onderzoek op een constructi­eve manier kan worden verdergeze­t. We hopen dat we tegen het einde van de week uitsluitse­l hebben.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De pyromaan wordt ook gelinkt aan de uitslaande brand vorige dinsdag in de Alkense Bulsstraat. De jonge Wellenaar die nu in de cel zit voor de brandstich­tingen in Alken, reageerde op 27 januari nog erg aangedaan toen zijn hoeve in Guigoven afbrandde. “Gelukkig hadden we al een brandverze­kering afgesloten.”
FOTO TOM PALMAERS De pyromaan wordt ook gelinkt aan de uitslaande brand vorige dinsdag in de Alkense Bulsstraat. De jonge Wellenaar die nu in de cel zit voor de brandstich­tingen in Alken, reageerde op 27 januari nog erg aangedaan toen zijn hoeve in Guigoven afbrandde. “Gelukkig hadden we al een brandverze­kering afgesloten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium