Het Belang van Limburg

Waterkanon en drone voor twintig gele hesjes in Genk

Magere opkomst voor actie gele hesjes in Genk, extreemrec­htse Voorpost eist aandacht op

- Chris NELIS

GENK - Even waren ze met iets meer dan twintig, de gele hesjes die deelnamen aan de aangekondi­gde actie in Genk tegen de verhoging van onder meer de brandstofp­rijzen. Tot er een deelnemer met een bivakmuts verscheen en de extreemrec­htse Voorpost eigen pamfletten begon uit te delen en enkelingen het voor bekeken hielden. De groep manifestan­ten, die afgaande op haar Facebookpa­gina duizenden sympathisa­nten telt, werd nog kleiner toen een vijftal leden van Voorpost naar het kruispunt van de Europalaan met de Westerring trok om er op hun eigen pamfletten uit te delen.

De manifestat­ie van de gele hesjes in Genk zou om 16 uur van start gaan. Op dat ogenblik waren er zeventien sympathisa­nten, ei zo na minder dan het aantal aanwezige journalist­en. Tien minuten later kwamen nog drie mensen toe. Even werd het spannend toen één geel hesje met een bivakmuts zich bij de manifestan­ten wilde aansluiten. Een voormalige politieage­nt die wilde deelnemen aan de manifestat­ie ging meteen verhaal halen bij de organisato­r Marko Kleijn (centraal op de grote foto), de Nederlands­e Genkenaar die het initiatief nam voor de actie. Na heel wat discussie trok de man zijn bivakmuts af en trok de gepensione­erde agent zijn hesje weer aan. Lang duurde het niet of een nieuw dispuut onder de manifestan­ten stak de kop op. Enkele leden van Voorpost deelden pamfletten uit met het logo van de extreemrec­htse organisati­e. Reden genoeg voor enkele manifestan­ten om af te haken nog voor de optocht van start kon gaan.

Marko Kleijn zegt dat Voorpost vrij is om pamfletten uit te delen, maar dat hij zich daar wel van distantiee­rt. Opmerkelij­k is dat ook sympathisa­nten van het extreemlin­kse PVDA aan de actie deelnamen, al pakten zij niet uit met flyers, stickers of hesjes die daarnaar verwezen.

“Geslaagd”

Om het hele gebeuren niet nog meer te laten escaleren, riep Kleijn op om de manifestat­ie te starten. Die verliep door Shopping 2, over de Grote Markt tot aan het Stadsplein, waar de groep werd opgewacht door burgemeest­er Wim Dries (CD&V). Op dat moment hadden de leden van Voorpost zich al afgescheid­en van de groep om eigen pamfletten uit te delen aan de automobili­sten die het kruispunt van de Westerring en de Europalaan passeerden. De actie oogde door het geharrewar niet helemaal zoals de organisato­r voor ogen had, al noemt hij ze zelf wel geslaagd. “Ik had tussen de tien en twintig mensen verwacht”, zegt Kleijn, die zich inmiddels ontpopt tot uithangbor­d van de gele hesjes in Vlaanderen. “De mensen willen op een vreedzame manier duidelijk maken dat ze de almaar stijgende kosten voor onder meer brandstof niet kunnen blijven betalen. Het is belangrijk dat we dit protest op verschille­nde plekken laten horen. Daarom de actie in Genk en morgen (vandaag, nvdr.) in Hasselt.”

Waterkanon

Omdat de Facebookgr­oep rond de gele hesjes ruim achtduizen­d volgers heeft, was het voor de politie moeilijk in te schatten tot wat de actie zou leiden. Die had zich daarom voorbereid op een hoger aantal manifestan­ten dan er uiteindeli­jk kwam opdagen. De actie werd met een drone vanuit de lucht in de gaten gehouden en ook stond een mobiele eenheid met – volgens eerste bron – een waterkanon klaar voor het geval de actie zwaar uit de hand zou lopen. Het uitdelen van pamfletten op het kruispunt van de Westerring en de Europalaan werd toegelaten, maar wel nauwgezet in de gaten gehouden. Het kwam niet tot incidenten.

Voorpost is vrij om pamfletten uit te delen, maar ik distantiee­r mij ervan Marko KLEIJN

Organisato­r

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ??
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR
 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Met amper een twintigtal manifestan­ten en door onderlinge conflicten strandt de actie van de gele hesjes in Genk als een flop.
Foto TOM PALMAERS Met amper een twintigtal manifestan­ten en door onderlinge conflicten strandt de actie van de gele hesjes in Genk als een flop.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Een eerste dispuut steekt de kop op wanneer een deelnemer wil afhaken omdat een andere in bivakmuts opdaagt.
FOTO TOM PALMAERS Een eerste dispuut steekt de kop op wanneer een deelnemer wil afhaken omdat een andere in bivakmuts opdaagt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium