Het Belang van Limburg

Krantenwin­kel elke dag open tot 22 uur om pakjes af te halen

25.000 klanten per jaar, en dus blijft Hasseltse krantenwin­kel elke dag tot 22 uur open

- Thomas JANSEN

HASSELT - 25.000 mensen komen er jaarlijks een aangeteken­de brief of een pakje afhalen. Bijgevolg is dagbladhan­del ’t Hoekje in Hasselt sinds kort zes dagen op zeven open van 7.30 tot 22 uur. “Wie laat werkt of nog van Antwerpen of Brussel moet komen, wil dan zijn pakjes komen halen”, zegt eigenaar Munzur Cangir, die de zaak pas eind vorig jaar overnam.

“Van maandag tot en met zaterdag elke dag open van 7.30 tot 22 uur.” Wie het blad op de deur van dagbladhan­del ’t Hoekje leest, zal toch even de wenkbrauwe­n fronsen. Een jaar geleden sloot de krantenwin­kel nog om 18 uur de deuren. Maar daar bracht nieuwe eigenaar Munzur Cangir snel veranderin­g in. “Ik heb gemiddeld zo’n 70 tot 80 mensen per dag die hier een pakje komen halen, met soms uitschiete­rs tot 150”, zegt Munzur. “Daarvoor krijg ik van bpost een vergoeding per pakje. Voor mij loopt die op tot zo’n 2.200 euro per maand. Het is dus logisch dat ik probeer om het de klanten zo gemakkelij­k mogelijk te maken.”

Daarom besloot Munzur vrijwel meteen na de overname om pas om 20 uur de deur van zijn winkel achter zich dicht te trekken. Nog geen jaar later verandert hij dat sluitingsu­ur alweer, naar 22 uur. “De mensen appreciëre­n dat. Wie in Antwerpen of Brussel werkt, moet ook nog een pakje kunnen komen afhalen. En met de bouw van nieuwe appartemen­ten in Hasselt, zal het er hier niet minder druk op worden.”

Wet-Bruno

Nochtans moeten handelaars in ons land zich houden aan wettelijke sluitingsu­ren. De meeste winkels moeten voor 5 uur en na 20 of 21 uur gesloten zijn. Om daar een uitzonderi­ng op te vormen beroept Munzur zich op de ‘wetBruno’. Die kwam er in 2011, na een conflict tussen de nachtwinke­ls en enkele Food Corners aan de Esso-tankstatio­ns van Angelo Bruno. De nieuwe wet bepaalt dat de opgelegde sluitingsu­ren niet van toepassing zijn voor tankstatio­ns en krantenwin­kels, als ze tenminste 50 procent van hun omzet halen uit hun hoofdactiv­iteit. “Ik zie mijn zaak dan ook niet als een concurrent voor de nachtwinke­ls”, zegt Munzur. “Ik verkoop wel wat alcohol, maar er is niet zo veel keuze en de koelkast is niet zo groot.” Bpost bevestigt dat de Hasseltse dagbladhan­del “een uitstekend­e partner” is. “Gemiddeld krijgt een postpunt zo’n 15.000 klanten per jaar over de vloer”, zegt bpostwoord­voerder Barbara Van Speybroeck. “Voor ’t Hoekje zal de teller dit jaar vermoedeli­jk boven de 25.000 liggen. Door de combinatie van postpunten bij krantenwin­kels en in supermarkt­en heeft het netwerk in het algemeen zeer ruime openingsur­en. Maar we zien wel hier en daar lokale handelaren, zoals het voorbeeld in Hasselt, die de dienstverl­ening nog beter afstemmen op het gedrag en de wensen van de klant.”

 ?? Foto RL ?? Munzur Cangir van dagbladhan­del ’t Hoekje: “Speciaal voor wie laat werkt.”
Foto RL Munzur Cangir van dagbladhan­del ’t Hoekje: “Speciaal voor wie laat werkt.”
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Munzur Cangir van dagbladhan­del ’t Hoekje in de Manteliuss­traat: “Elke dag komen hier zo’n 70 tot 80 mensen een pakje halen.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Munzur Cangir van dagbladhan­del ’t Hoekje in de Manteliuss­traat: “Elke dag komen hier zo’n 70 tot 80 mensen een pakje halen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium