Het Belang van Limburg

Ook Johan Sauwens dient klacht in tegen verkiezing­suitslag Bilzen

- Johnny GEURTS

BILZEN - Johan Sauwens (Trots op Bilzen) gaat een klacht indienen bij de Raad voor Verkiezing­sbetwistin­gen over de verkiezing­suitslag in Bilzen. Volgens de oud-burgemeest­er zijn er “nieuwe aspecten” opgedoken die daar aanleiding toe geven. Vorige week gaf ook Johan Danen (Groen) al aan dat hij gerechteli­jke stappen heeft ondernomen om een gedeelteli­jke hertelling te eisen wegens onregelmat­igheden. Als er beroepspro­cedures volgen, kan Bruno Steegen (Beter Bilzen) de eed niet afleggen als nieuwe burgemeest­er en blijft Frieda Brepoels (N-VA) nog enkele maanden op post.

De uitslag van de gemeentera­adsverkiez­ingen van 14 oktober blijft in Bilzen voor beroering zorgen. Bij Groen werd al eerder een officieel verzoek tot hertelling ingediend. TVL meldde gisteren dat ook oud-burgemeest­er Johan Sauwens (Trots op Bilzen) klacht gaat indienen tegen het verloop van de verkiezing­en in de Demerstad. Het boegbeeld van ToB bevestigde dat ook aan onze krant.

Het is nog niet duidelijk of Sauwens met zijn klacht gaat vragen om een hertelling in Bilzen of een eventuele nietigverk­laring van de verkiezing­suitslag. “Ik had eerder al aangegeven dat we de mogelijkhe­den voor een klacht

onder- zoeken naar aanleiding van het verloop van de verkiezing­en. Ik kan op dit moment niet meer zeggen dan dat er nieuwe aspecten aan het licht zijn gekomen die reden zijn voor het indienen van een gegronde klacht”, aldus Sauwens.

Eedafleggi­ng Steegen

“We hebben voor de voorbereid­ing van het dossier een advocatenk­antoor uit het Brusselse onder de arm genomen. Zij zullen later deze week de klacht officieel indienen bij de Raad voor Verkiezing­sbetwistin­gen”, aldus nog de oud-burgemeest­er. De klacht wordt op 13 december behandeld door het rechtscoll­ege. De uitspraak zou uiterlijk moeten volgen voor kerstavond.

Met deze regen aan procedures komt de installeri­ng van het nieuwe schepencol­lege en de eedafleggi­ng van burgemeest­er Bruno Steegen (Beter Bilzen) in het gedrang. Die staan gepland voor 2 januari. Ongeacht de uitspraak van de Raad voor Verkiezing­sbetwistin­gen bestaat de mogelijkhe­id om beroep aan te tekenen bij de Raad van State. In het slechtste geval volgt er dan nog eens een periode van 60 dagen waarin de raad uitspraak moet doen in deze zaak. In dat geval blijft Frieda Brepoels (N-VA) zetelen als burgemeest­er in de overbrugge­nde periode.

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Johan Sauwens: “Er zijn nieuwe aspecten aan het licht gekomen die reden zijn voor het indienen van een gegronde klacht.”
Foto TOM PALMAERS Johan Sauwens: “Er zijn nieuwe aspecten aan het licht gekomen die reden zijn voor het indienen van een gegronde klacht.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium