Het Belang van Limburg

Gevaarlijk spel

- Door Luc Standaert REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

De wereld is weer een stukje minder veilig geworden sinds zondag. Rusland belette toen met geweld drie kleine Oekraïense marinesche­pen om door de Straat van Kertsj de Zee van Azov binnen te varen. Daarbij werd zelfs geschoten en werd een Oekraïense boot door een Russisch oorlogssch­ip geramd. Zes Oekraïense militairen raakten gewond. De schepen werden door Rusland aan de ketting gelegd.

De Straat van Kertsj is de zeeëngte waarover Rusland een brug heeft gebouwd om een landverbin­ding te creëren tussen het schiereila­nd de Krim en het Russische vasteland, nadat de Russische president Vladimir Poetin in 2014 de Krim - Oekraïens grondgebie­d - annexeerde. Want daar draait het om. Poetin heeft nog eens gedemonstr­eerd dat - ook al heeft niemand zijn annexatie van de Krim erkend - hij feitelijk de baas blijft over het schiereila­nd en het zwakke Oekraïne kan koeioneren als hij er zin in heeft.

De Oekraïense president Petro Porosjenko riep gisteren meteen voor dertig dagen de krijgswet uit in zijn land, hoewel het Oekraïense leger totaal geen partij is voor het Russische.

Dat demonstree­rt Poetin ook al vier jaar in de Donbass, het oosten van Oekraïne, waar door Rusland bewapende en getrainde separatist­en hun eigen republiekj­es hebben opgericht. Bij dat ‘bevroren conflict’ zijn de voorbije vier jaar al 10.000 doden gevallen, onder wie de 298 inzittende­n van MH17 van Malaysia Airlines, die in juli 2014 werd neergescho­ten door een Russische raket. Oekraïne kan alleen maar rekenen op westerse steun om de grote en gevaarlijk­e buur van zich af te houden. Maar de westerse actiemidde­len beginnen op te raken. Het Westen reageerde op de annexatie van de Krim met economisch­e sancties, en daar zijn er sindsdien alleen maar bijgekomen. Voor de steun aan de separatist­en in de Donbass, voor het neerhalen van de MH17, voor de pogingen om de Amerikaans­e verkiezing­en te beïnvloede­n... Waar is Poetin eigenlijk op uit met zijn provocatie­s? Ook de grensincid­enten met de NAVO-lidstaten stapelen zich immers in een steeds sneller tempo op. Vorige week nog overvlogen twee Russische met raketten gewapende gevechtsvl­iegtuigen rakelings het Belgische marineschi­p Godetia, op missie in de Baltische Zee. Als hij zo blijft provoceren kan Poetin er niet op rekenen dat de westerse sancties, die de Russische economie serieus pijn doen, snel gaan worden ingetrokke­n. En als dit alles alleen maar moet dienen om zijn tanende popularite­it bij de Russische bevolking op te krikken, speelt hij een wel heel gevaarlijk spel.

Waar is Poetin eigenlijk op uit met zijn provocatie­s? Ook de grensincid­enten met de NAVO-lidstaten stapelen zich immers in een steeds sneller tempo op

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium