Het Belang van Limburg

Diervriend­elijk knallen van oud op nieuw

- Ruben STEEGEN

LANAKEN - Als het van de Limburgse vuurwerkha­ndelaars afhangt, verloopt de overgang van oud op nieuw dit jaar een pak stiller. Voor het eerst biedt de Lanakense vuurwerkwi­nkel Vangelabbe­ek – de grootste in Limburg – een selectie geluidsarm, diervriend­elijk vuurwerk aan. “Na de gemeenten verwachten we dat nu ook particulie­ren steeds vaker voor stille alternatie­ven zullen kiezen”, zegt vuurwerkme­ester Joeri Vangelabbe­ek.

Nadat Hasselt zijn septemberk­ermis deze herfst voor het eerst met stil vuurwerk op gang schoot, lijken ook de Limburgers voorzichti­g de weg naar geluidsarm­e pijlen, vuurwerkba­tterijen en lichtfonte­inen te vinden. “De echte verkoop voor oudejaarsa­vond moet uiteraard nog beginnen, maar wij bieden dit seizoen voor het eerst een selectie stil, diervriend­elijk vuurwerk aan”, zegt de Lanakense vuurwerkme­ester Joeri Vangelabbe­ek, die ook spektakels voor gemeenten verzorgt. “Van de gemeenten kiest vandaag al 30 procent voor geluidsarm­e shows, en die vraag zal de komende jaren enkel toenemen. We verwachten dat ook de particulie­re markt stilaan zal volgen.”

Minder spectacula­ir

Naast stille lichtfonte­inen en Romeinse kaarsen verkoopt de Lanakenaar nu ook speciale vuurwerkba­tterijen met pijlen die niet in de lucht ontploffen. “Als je de batterij aansteekt, hoor je nog wel een plof bij de lancering. Maar de

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium