Het Belang van Limburg

Twee keer uit raam gesprongen bij vlucht na moord op vriendin

- Caroline VANDENREYT

TONGEREN - Hij sprong van hun balkon aan het Hasseltse Helbeekple­in nadat hij zijn zwangere vriendin Naftaly (27) had doodgestok­en. Vluchten deed Andy Olymph (44) naar Nederland. Waar hij twee dagen later opnieuw van het terras op de vijfde verdieping dook toen de politie arriveerde. Met een zware enkelbreuk en een gebroken ruggenwerv­el werd de Surinamer naar het ziekenhuis gebracht en later uitgelever­d aan ons land. Vanaf vandaag staat Olymph in Tongeren voor assisen, voor de moord op zijn vriendin op 28 december 2015. Het is meteen het eerste Limburgse assisenpro­ces na het ‘eerherstel’ van de volksjury door het Grondwette­lijk Hof.

Het was de moeder van Naftaly Gorré die op die bewuste decemberda­g herhaaldel­ijk ongerust bij de Hasseltse politie aan de lijn hing. Haar dochter zou die middag tijdelijk opnieuw bij mama intrekken in Rotterdam, omdat de jaloerse ruzies met haar vriend Andy Olymph steeds meer uit de hand liepen. De kerstdagen hadden de families nog samen in de flat van Naftaly en Andy in Hasselt doorgebrac­ht, maar veel vrede was er in huis niet geweest. Hij was bezitterig, dominant, sloeg haar, zou de jonge vrouw vertellen. De tweelingdo­chtertjes (4) uit een eerdere relatie van haar dochter nam moeder Marcia al mee naar Nederland. Op 28 december zou Naftaly zelf volgen, na een gepland bezoek aan de huisarts.

Poetsmidde­l

Maar het was haar bebloede lichaam dat de politieage­nten op 28 december in de flat vonden. Via het balkon was Olymph zelf op de loop gegaan. Achteraf zou de Surinamer stellen dat hij na Naftaly’s dood geprobeerd had zelfmoord te plegen door poetsmidde­l te drinken. Ook de sprong van het balkon naar een den schreef hij daaraan toe.

Dood was Olymph niet, wel gewond. Zo reed hij naar zijn broer in Malle en die zou hem verder karren naar Veenendael in Nederland. Eén dag later stapte broerlief naar de politie om dat aan te geven. Nadat hij wel eerst de auto van Andy aan een nietsvermo­edende koper had verpatst. In Nederland sprong Olymph een tweede keer uit het raam tijdens zijn vlucht voor de politie. Dit keer raakte hij zwaargewon­d. Het kostte behoorlijk wat werk in het ziekenhuis voor hij aan ons land kon worden uitgewezen. Tijdens zijn verhoren had de man het erover dat ze die dag ruzie hadden gemaakt over een ex-vriend van Naftaly. Die zou met kruidenbad­en en volksgeloo­f bezig zijn. Volgens Andy hadden ze afgesproke­n dat zij daar niet meer aan zou meedoen. Dat hij extreem jaloers was op de kerel – die zelf enige relatie ontkent – was volgens Olymph niet de aanleiding. Hij houdt ook vol dat Naftaly eerst met het mes heeft gezwaaid (ze sliep daar altijd mee nadat ze op de leeftijd van 13 jaar verkracht was) en dat het dan tot een schermutse­ling is gekomen. Maar veel meer kan de man zich niet herinneren. Ook niet hoe het kan dat het slachtoffe­r volgens de wetsdokter een zware slag tegen haar kaak kreeg of hoe de bloedspore­n een heel ander verhaal vertellen. De arts stelde ook vast dat Naftaly tien weken zwanger was. Kon niet van hem zijn, aldus Olymph, want ze hadden al maanden geen seks meer. De foetus bleek nochtans wel zijn DNA te dragen.

Drugssmokk­el

Vanaf vandaag staat Andy Olymph in Tongeren terecht voor moord, de jury wordt vanmiddag uitgeloot. Maandag gaat het assisenpro­ces verder met zijn verhoor. In ons land heeft hij een blanco strafregis­ter, in Nederland zat hij al in de cel voor drugssmokk­el vanuit Suriname naar Schiphol.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Vanuit zijn rolstoel moest Andy Olymph aangeven hoe hij zijn vriendin Naftaly doodstak en uit het raam sprong van zijn Hasseltse appartemen­t, in een den vlakbij.
FOTO SVEN DILLEN Vanuit zijn rolstoel moest Andy Olymph aangeven hoe hij zijn vriendin Naftaly doodstak en uit het raam sprong van zijn Hasseltse appartemen­t, in een den vlakbij.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium