Het Belang van Limburg

Limburg krijgt volgend jaar eerste ecovallei onder Europalaan in Dilsen

-

DILSEN-STOKKEM - Limburg krijgt volgend jaar zijn eerste ecovallei, een soort ecoduct waarbij dieren onder de weg doorlopen in plaats van eroverheen. De ecovallei komt in Dilsen, onder de Europalaan (N711). Naast een natuurlijk­e passage voor de fauna wordt in de vallei ook een fietspad voorzien. “De N711, maar ook de N71 in Lommel zijn nu nog bikkelhard­e barrières tussen twee natuurgebi­eden”, klinkt het bij het Agentschap voor Natuur en Bos.

De ecovallei in Dilsen wordt volgend jaar aanbesteed, de werken starten dan ook. “Over een breedte van 60 meter wordt onder de Europalaan een kunstmatig­e vallei aangelegd. De Europalaan krijgt een viaduct op die plek zodat het risico op een aanrijding veel kleiner wordt. De vallei wordt zo een migratiero­ute voor de natuur”, zegt Dries Gorissen, directeur bij het Agentschap Natuur en Bos. Het Agentschap voor Wegen en Verkeer zal de werken coördinere­n. “Het is een primeur voor Limburg, maar op die plek is er dan ook voldoende ruimte om dit te doen.”

N71 in Lommel

Een volgende corridor moet er volgens Gorissen komen op de N71 in Lommel, langs Kristalpar­k. “Op het industriet­errein is intussen een corridor voor de lentevuurs­pin aangelegd. Maar de zeldzame spin botst bij haar passage nog altijd op de N71, net als andere dieren. Een ecoduct op die plaats zou een sluitstuk vormen van de ontsnipper­ing die er al is gebeurd. Dan zullen de natuurgebi­eden ten noorden van de weg – de Sahara, de terreinen van Sibelco en de gebieden in Noord-Brabant en de Antwerpse Kempen – naadloos aansluiten op het Pijnven en het Kamp van Beverlo. Dan heb je ineens duizenden hectare natuur die verbonden zijn.” Dat is ook het leefgebied van de wolven Naya en August. Die steken nu, net als everzwijne­n en andere grote zoogdieren, een weg over via een brug of door een kanaal over te zwemmen. “We kunnen hen daarbij helpen door aan het kanaal veilige plekken te maken waarlangs ze gemakkelij­ker uit het water geraken. Dergelijke kleine ingrepen kunnen een moeilijke passage voor hen al veel veiliger maken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium