Het Belang van Limburg

Zo veel boetes dat steden het niet meer aankunnen

-

LEUVEN - Steden schrijven zo veel GAS-boetes uit dat ze de administra­tie niet altijd meer zelf aankunnen. Leuven kiest nu voor een externe firma, andere gemeenten laten het werk automatise­ren en werven personeel aan.

3.000 bijkomende GAS-boetes per week. Het is dat cijfer dat de stad Leuven – als het straks een nieuwe fase van het circulatie­plan uitrolt – verplicht om hulp te zoeken. De stad plaatst een reeks nieuwe camera’s in het centrum, die bestuurder­s zullen flitsen wanneer ze een bewonerszo­ne inrijden. Maar zo veel boetes kan de administra­tie niet aan: “Een extern bedrijf kan dit soort werk automatisc­h laten verlopen, dat is efficiënte­r”, zegt burgemeest­er Louis Tobback. Die stortvloed aan boetes overspoelt wel meer steden en gemeenten. “Toen wij in 2014 begonnen met GAS-boetes voor het inrijden van autoluwe zones, hadden we er zo’n 30.000 per jaar extra”, zegt Bart Passemiers van de Dienst Bestuurlij­ke Handhaving in Mechelen. “Wij hebben een deel van het werk proberen te automatise­ren en er moest ook extra personeel komen.”

Gent, dat het intussen beruchte circulatie­plan in 2017 invoerde, zag er in de eerste maanden een dikke tienduizen­d GAS-boetes per maand bijkomen. Daar is het vele extra werk nog intern opgelost.

Met doos naar drukkerij

De grootste afzender van boetes is de Federale Overheidsd­ienst (FOD) Justitie. Daar is het aantal in een jaar tijd gestegen van grofweg 300.000 per maand naar 400.000 per maand, een stijging met een derde.

“Vroeger werden pv’s opgesteld, afgedrukt en in een doos naar een drukkerij gebracht om in enveloppen te steken”, zegt Edward Landtsheer­e, woordvoerd­er van de FOD. “Dat werk was zo arbeidsint­ensief dat er quota waren op het aantal boetes. Soms werd de flitspaal gewoon uitgezet, omdat er anders té veel werk was voor de parketten. Nu bestaat dat niet meer en gaat alles elektronis­ch. Wij werken onder meer samen met bpost, waardoor veel dubbel werk uitgespaar­d wordt.” De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten waarschuwt dat de stad verantwoor­delijk blijft. “Zo’n GAS-boete moet je bij de gemeente aanvechten, niet bij de privépartn­er”, klinkt het. “Die technologi­e helpt de steden wel om regels af te dwingen. Maar ze moeten hun inwoners ook voldoende informeren over de maatregele­n die ze nemen.”

Dat vindt ook de Leuvense N-VA-afdeling. Eerst informeren, niet meteen flitsen en het geld opstrijken. “Doen we ook”, zeg Tobback nog. “De camera’s gaan pas aan als de informatie­borden er staan. Maar toch blijft het simpel: wie zich aan de verkeersre­gels houdt, zal geen boete moeten betalen.”

 ?? FOTO JOGE ?? Camera’s kunnen veel meer overtredin­gen registrere­n, waardoor ook het aantal boetes stijgt.
FOTO JOGE Camera’s kunnen veel meer overtredin­gen registrere­n, waardoor ook het aantal boetes stijgt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium