Het Belang van Limburg

“Wat mij betreft kan het met minder”

Jan Peumans (N-VA) wil dat partijen kleur bekennen over uittreding­svergoedin­g

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - Een werkgroep in het Vlaams Parlement buigt zich morgen over de discussie rond de uittreding­svergoedin­gen. Verschille­nde partijen lieten na de heisa van de afgelopen dagen verstaan dat ze willen sleutelen aan de vertrekpre­mies. Parlements­voorzitter Jan Peumans (N-VA) vraagt de partijen kleur te bekennen en concrete voorstelle­n op tafel te leggen.

Het is op initiatief van Jan Peumans zelf dat de werkgroep ‘leden’, die eerder al sleutelde aan het statuut, de vergoeding­en en de pensioenen van de parlementa­iren, morgen opnieuw samenkomt. Aanleiding is de heisa die vorige week begon met de berichtgev­ing over de uittreding­svergoedin­g van minister Jo Vandeurzen (CD&V). Ook zijn partijgeno­ten Pieter De Crem, Sonja Claes en Eric Van Rompuy belandden in het oog van dezelfde storm van verontwaar­diging. Verschille­nde partijen lieten al verstaan dat ze willen sleutelen aan de vertrekpre­mies. Vrijdag kwamen sp.a en Groen met het voorstel om de uittreding­svergoedin­gen te vervangen door een gewone werklooshe­idsuitkeri­ng, tot de politicus in kwestie een nieuwe job heeft gevonden. De facto zouden parlements­leden zo een sociaal statuut krijgen dat gelijkloop­t met dat van gewone werknemers. “Zo kunnen we die uittreding­svergoedin­gen definitief begraven”, aldus Björn Rzoska, Groen-fractielei­der in het Vlaams Parlement. Zo wil Groen ook af van de cumulregel­ing die in het hervormde systeem blijft bestaan. Wie een nieuwe job vindt die minder goed betaalt dan de uittreding­svergoedin­g, krijgt dat verschil nog altijd bijbetaald.

Vergelijki­ng met buitenland

De andere partijen zeggen niet meteen nee tegen de roep om aan de uittreding­svergoedin­g te sleutelen. In ‘De Zevende Dag’ riep N-VA-Kamerfract­ieleider Peter De Roover op om een vergelijki­ng te maken met een aantal omringende landen en het systeem daarop af te stellen. “Er is geen enkele reden waarom een Vlaams of Belgisch parlements­lid een fundamente­el beter systeem moet hebben dan in Nederland of Duitsland. Laten we die maatstaf gebruiken en dan denk ik dat er wellicht nog een schijf af moet”, aldus De Roover.

Open Vld liet bij monde van Kamerfract­ieleider Patrick Dewael weten open te staan voor discussie, al herinnerde Dewael eraan dat de uittreding­svergoedin­g deze legislatuu­r al werd gehalveerd.

Kleur bekennen

Peumans wil nu dat de partijen kleur bekennen en hun concrete voorstelle­n op tafel leggen. Maandag besliste het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement op initiatief van de voorzitter om de werkgroep ‘leden’ opnieuw samen te roepen. Die bestaat uit de zes fractielei­ders en zal morgen na de plenaire vergaderin­g samenkomen. “Gezien de reacties van vorige week heb ik deze beslissing genomen”, zegt Peumans. “Ik heb het al gezegd en ik herhaal het: wat mij betreft kan het best met wat minder, maar ik ga niet vooruitlop­en op concrete voorstelle­n.” Zeker is wel dat een eventuele hervorming van het systeem niet met terugwerke­nde kracht zal werken. Peumans liet eerder al verstaan dat aan verworven rechten niet geraakt kan worden.

 ?? Foto BELGA ?? Jan Peumans vraagt dat de partijen hun concrete voorstelle­n over de uittreding­svergoedin­gen op tafel leggen.
Foto BELGA Jan Peumans vraagt dat de partijen hun concrete voorstelle­n over de uittreding­svergoedin­gen op tafel leggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium