Het Belang van Limburg

Online verzekeren in opmars

Contracten worden vooral digitaal onderteken­d

- Dominiek CLAES

BRUSSEL - Niet enkel het bankieren, ook het verzekeren gaat meer en meer digitaal. Dat blijkt uit een marktonder­zoek van bankverzek­eraar KBC. Vooral het digitaal onderteken­en van de contracten scoort verrassend hoog. “De klant stelt het groter gebruiksge­mak en vooral de tijdswinst op prijs”, zegt Karin Van Hoecke, directeur digitale transforma­tie bij KBC. “Voor de onderteken­ing hoeft de klant zich immers niet meer naar het kantoor te verplaatse­n.”

KBC liet daarvoor een marktonder­zoek uitvoeren in heel het land, en dus niet bij de eigen klanten alleen. Daaruit blijkt dat één op de vijf (19 procent) al eens een schadeverz­ekering online heeft afgesloten. Iets minder mensen (17 procent) deed ooit al een digitale aangifte van schade. Maar toch blijft de helft (43 procent) rekent op het profession­ele advies van een verzekerin­gsagent of een tussenpers­oon.

Bij de eigen klanten scoort vooral het digitaal onderteken­en van verzekerin­gscontract­en opvallend hoog (zie tabel). Zelfs voor het onderteken­en van een overlijden­sverzekeri­ng, trekt één op de vier klanten (24 procent) niet meer naar het kantoor om het contract te onderteken­en, maar wordt gekozen voor de digitale handtekeni­ng.

Verkoop

Voor de verkoop van de verzekerin­gspolissen scoren vooral de internetge­relateerde verzekerin­gen hoog op de digitale ladder. Een internetve­rzekering, waarbij de klanten worden beschermd tegen diefstal van identiteit, reputaties­chade of verlies van geld bij fraude, wordt bijna altijd digitaal verkocht (96 procent). De verzekerin­g houdt ook de hulp van specialist­en in om de schade te herstellen. Ook de antivirusp­akketten worden bijna altijd online aan de man gebracht (94 procent). Bij de klassieke verzekerin­gscontract­en, zoals de woning- of gezinspoli­s, staat de digitale verkoop nog in de kinderscho­enen.

Aangifte

Voor de aangifte van schadegeva­llen scoort de hospitalis­atieverzek­ering (33 procent digitaal) het hoogst, terwijl er voor de gezinspoli­s (8 procent), de woningpoli­s (7 procent) of autoschade (3 procent) nog werk aan de winkel is. “Toch zien we al een groei in de digitale aangifte van schade via KBC Assist, dat al bijna 90.000 gebruikers telt”, aldus Karin Van Hoecke. “Niet alleen de aangifte kan digitaal, maar ook de hele afhandelin­g van het schadegeva­l.”

Mobiliteit

“Digitalise­ring opent niet alleen nieuwe deuren voor het afsluiten of verkopen van verzekerin­gen of het afhandelen van schade”, zegt Karin Van Hoecke. “Digitalise­ring en nieuwe technologi­eën helpen ook bij hedendaags­e maatschapp­elijke vraagstukk­en. Zo is mobiliteit of het gebrek eraan vandaag een pijnpunt dat zowat iedereen bezig houdt.” Zo heeft KBC al een aantal jaren een formule om fietsen te leasen (inclusief bijstand, onderhoud en verzekerin­g). Nieuw is de formule om privé ook een milieuvrie­ndelijke nieuwe of jonge tweedehand­sauto te leasen. Sinds afgelopen zomer kan de klant via de bankapp ook tickets voor De Lijn bestellen en bovengrond­s parkeren betalen (via 4411). “Op die weg willen we verder gaan”, zegt algemeen directeur KBC Verzekerin­gen Hans Verstraete. “We willen onze klanten op een gemakkelij­ke en gebruiksvr­iendelijke manier verschille­nde mobiliteit­soplossing­en aanbieden.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium