Het Belang van Limburg

FrieslandC­ampina zoekt geen overnemer voor fabriek in Bree

-

FrieslandC­ampina gaat niet actief op zoek naar overnemers voor de fabriek in Bree. Door de intentie tot sluiting dreigen 28 medewerker­s hun job te verliezen. Dat is maandag gezegd op het overleg tussen de directie en de vakbonden.

De vakbonden en directie van FrieslandC­ampina hebben maandag samengezet­en om de mogelijke sluiting van de fabriek in Bree te bespreken. Uit het overleg blijkt dat de directie niet op zoek is naar overnemers. “Het is duidelijk geworden dat ze de piste van overname niet bewandelen. De directie is dus niet actief op zoek naar geïnteress­eerden”, zegt Kimberly Flaming van ACV. “Er is wel de intentie om in de markt van mozzarella verder te gaan, maar niet in Bree. Ze zijn van mening dat ze alle pistes hebben onderzocht om in Bree verder te doen, maar het zal dus ergens anders zijn. Er zijn echter nog geen concrete plannen.”

Motivatiep­remie

Volgens het management levert de productiel­ocatie niet de verwachte rentabilit­eit. Voorlopig wordt de productie nog voortgezet, maar voor de definitiev­e sluiting - de intentie is in januari 2019 - moet de fabriek ontmanteld worden. “Op dit moment wordt de productie voortgezet, maar met dit nieuws gaat dat ook in vrije val zijn, terwijl ook de klanten andere leverancie­rs zullen zoeken. We hebben dan ook gevraagd naar een motivatiep­remie om aan het werk te blijven”, stelt Flaming.

Vanaf volgende week gaan de vakbonden en de directie opnieuw samen aan tafel zitten. “De tewerkstel­lingsmogel­ijkheden in andere vestiginge­n maken deel uit van het sociaal plan. Als ze bereid zijn om op die basis verder te praten, kan het snel gaan”, besluit Flaming.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium