Het Belang van Limburg

“Zweden is mijn tweede thuis”

Verwerkt Brugse kater met trip naar zijn tweede thuis

- Marnik GEUKENS

Europees voetbal is niet alleen belasting, mentaal kan het ook extra zuurstof geven. Zo kijkt Jere Uronen uit naar de trip naar Malmö, op amper vijftig kilometer van Helsingbor­g, waar hij vier jaar voetbalde. “Zweden is toen mijn tweede thuis geworden”, zegt Uronen, die de Brugse kater zo snel mogelijk wil doorslikke­n.

“Aan alle mooie dingen komt een einde”, beseft Jere Uronen na de eerste, onverwacht­e nederlaag tegen Cercle. “Het is zuur om op deze manier te verliezen.” Uronen tast daarbij ook in eigen boezem, aan de tweede Brugse goal ging balverlies van hem vooraf. “99 procent van dit soort passes komt aan, deze niet. We zetten ook collectief onvoldoend­e druk na het balverlies, normaal één van onze sterktes. Daar moeten we lessen uit trekken, we moeten als ploeg opstaan.”

Eindelijk topfit

Dat kan donderdag al in Malmö. De belasting van drie matchen per week schrikt Uronen niet meer af. “Vorig jaar was ik minder fit. Dat was geen conditione­el, maar medisch probleem. Ik was op de sukkel met een lichte knieblessu­re. Voor Nieuwjaar speelde ik aan hooguit 80%. Dan ben je eigenlijk aan het aanmoddere­n. Ik bewees er niemand een dienst mee, zeker mezelf niet. Pas nadat ik van begin december tot aan de winterstop rust had ingebouwd, ging mijn niveau weer omhoog. Het is een heel goeie les geweest. Ik zal die fout nooit opnieuw maken.”

“Ik heb een heel goeie voorbereid­ing achter de rug, voel me fitter dan ooit. Dan gaat je niveau omhoog en krijg je vertrouwen. Het is een kettingrea­ctie. Ook al omdat de manier van spelen me ligt. Niet alleen mag ik me offensief uitleven, wij hebben ook erg veel balbezit en voetballen verzorgd. Dat is een groot verschil met de lange bal hanteren en hopen op de tweede bal. Dan moet je voortduren­d op en af hollen. Nu valt het allemaal best te belopen.”

Geen etentje in Malmö

Wanneer Uronen morgen in Malmö landt, is hij halfweg thuis. “Eigenlijk is Zweden mijn tweede thuis”, verbetert de Fin. “Ik heb van mijn 17de tot 21ste vier mooie jaren gekend in Helsingbor­g. Het was de eerste keer dat ik het er op mijn eentje moest redden. Ik moest er mijn school nog verder afmaken, maakte ook vrienden voor het leven. Mijn Zweeds is behoorlijk. Ik ben blij dat ik het kan onderhoude­n met Sander Berge, zijn ma is Zweeds.”

Ook aan de stad Malmö heeft hij talloze herinnerin­gen. “Helsingbor­g ligt op amper 40 minuten. De Skanederby was dan ook twee keer per seizoen dé match om naar uit te kijken. Helsingbor­g was daarin altijd de underdog, meestal verloren we tegen Malmö. Maar ik bewaar ook goeie herinnerin­gen. In Malmö stuntten we ooit in de beker. En in mijn eerste derby (1-1) scoorde ik, een foutje van hun huidige doelman Dahlin. (lacht) Hij heeft me na de heenmatch al gezegd dat hij me dat pleziertje niet meer gunt.”

Aan de Malmö-fans bewaart Uronen minder goeie herinnerin­gen.

“Eén keer hebben we het in ons hoofd gehaald om met een paar spelers van Helsingbor­g iets te gaan eten in Malmö. We werden verjaagd door plaatselij­ke hooligans. (Schatert) Go to your shithole, kregen we als boodschap.”

Nieuw contract

Donderdag serveren Uronen en zijn Genkse ploegmaats een eerste matchbal in Malmö. Nog één keer winnen - in Zweden of thuis tegen Sarpsborg - en het ticket voor de zestiende finales is binnen. “We moeten spelen zoals in de thuiswedst­rijd. Die was echt top, we hebben Malmö toen voortduren­d een hoog tempo opgelegd. Makkelijk wordt dat niet, ze hebben een stevige thuisreput­atie.” Rest alleen de slotvraag: wanneer zet Uronen zijn handtekeni­ng onder een nieuw contract? Hij is de enige Genkenaar van wie de huidige overeenkom­st afloopt op het eind van het seizoen.

“Mijn makelaar praat met de club. Als er nieuws is, zullen we dat melden”, grijnst de Fin. “Ik voel me goed, mijn vrouw is graag in België en ook sportief zit het prima. Nu de juiste cijfertjes nog? (Grijnst) Zo kan je het stellen.”

 ??  ??
 ?? Foto BELGA ?? Jere Uronen onderuit tegen Cercle. “Wij willen als ploeg opstaan in Malmö.”
Foto BELGA Jere Uronen onderuit tegen Cercle. “Wij willen als ploeg opstaan in Malmö.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium