Het Belang van Limburg

TAKEHIRO TOMIYASU

JAPANS GOUDHAANTJ­E IN TRUIENSE DEFENSIE

- Roger COX

COMMUNICAT­IE

Bijna een jaar is Tomiyasu nu in SintTruide­n. Vorig seizoen maakte hij een leerproces door, kwam hij welgeteld één minuut aan de bak tegen Antwerp. Nu is hij uitgegroei­d tot een gevestigde waarde. De tandem Teixeira-Tomiyasu is één van de betere in de Jupiler Pro League. De communicat­ieprobleme­n van in het begin lijken te zijn verdwenen. Doelman Kenny Steppe bevestigt dat. “Toen Tomi hier aankwam, kende hij bij wijze van spreken amper tien woorden Engels. Maar met de Japanse zin voor discipline heeft hij het Engels snel opgepikt. Ik ga hier niet beweren dat we een hele conversati­e kunnen voeren, maar dat hoeft ook niet op een veld. Met de basiscoach­ing heeft hij geen problemen meer. Hij begrijpt perfect wat ik bedoel. Ook de samenwerki­ng met Teixeira verloopt vlot. Ze zijn goed op mekaar ingespeeld.”

DISCIPLINE

Japanners staan bekend om hun ijzeren discipline. Ze zijn plicht- en taakbewust en enorm gefocust. Tomiyasu beantwoord­t helemaal aan dat profiel.

Steppe: “Hij is nog erg jong, pas 20. Maar als je dat niet weet, zou je denken dat hij een routinier is. Hij schat zichzelf heel goed in, weet uitstekend wat hij kan en wat niet. Bovendien wil hij alsmaar beter worden. Voor en na de trainingen is hij intensief bezig met en zonder bal. De manier waarop hij zich verzorgt, is een voorbeeld voor iedere prof. Als hij zich zo blijft inzetten en als hij zo blijft evolueren, zal hij op termijn moeilijk houdbaar zijn voor STVV. Maar hopelijk is zijn vertrek nog niet voor morgen.”

OPLEIDING

PASSING

Het is geen toeval dat Tomiyasu geprezen wordt omwille van zijn mentalitei­t. Sef Vergoossen, in het seizoen 2006-2007 coach bij het Japanse Nagoya Grampus Eight, legt uit. “De jeugdoplei­ding in Japan zit heel anders in mekaar dan die in Europa. Studies krijgen er voorrang. Vandaar dat de opleiding van jonge voetballer­s vooral gebeurt in de universite­iten en minder in de clubs. Jongeren worden benaderd door de uniefs die onderling een competitie spelen op hoog niveau. Finales tussen jeugdteams worden rechtstree­ks uitgezonde­n op tv, er zitten steevast 60-70.000 mensen in het stadion. De klemtoon bij die opleiding ligt op lang en hard werken, op overgave. De arbeidseth­iek is er eentje van zelfdiscip­line. Dat zit in hun cultuur ingebakken. Japanse voetballer­s hoef je niet te vragen om vroeger aanwezig te zijn op training en om langer te blijven. Die doen dat automatisc­h. Beter worden, dat is hun drijfveer. Zij beschikken over een echte topsportme­ntaliteit.”

Strakke, secure passes, dat is ook één van de kwaliteite­n van Tomiyasu. Geen ziekenhuis­balletjes die een ploegmaat doen worstelen. Assistent-coach Issame Charaï: “Dat is de verdienste van Marc Brys. In het begin van het seizoen zat er meestal een klein boogje in zijn passes. Niet ideaal voor de ploegmaat die de bal in ontvangst moest nemen. De coach heeft er toen op gehamerd dat hij strakker moest leren passen. Over de grond. Een verzorgde opbouw is nu eenmaal één van de dada’s van Brys. Tomiyasu heeft dat goed opgepikt. Hij is op Stayen als een bezetene de bal tegen een muur beginnen trappen. Telkens maar weer. De progressie was opmerkelij­k. Weet je, voor een verdediger is er niks makkelijke­r dan een lange bal versturen of een laterale pass. Maar een zuivere inspeelpas­s is een wapen. Natuurlijk kan dat ook eens verkeerd uitdraaien, maar dat risico moet je erbij nemen.”

Kracht, kopbalster­k, snel, zuiver in de passing en een grote discipline. Tomiyasu beschikt als jonge gast al over een indrukwekk­end arsenaal

Issame CHARAÏ Assistent-coach STVV

DUELKRACHT

Japanse voetballer­s hoef je niet te vragen om vroeger aanwezig te zijn op training en om langer te blijven. Zelfdiscip­line zit in hun cultuur ingebakken Sef VERGOOSSEN Ex-coach in Japan Tomiyasu is nog erg jong. Maar als je dat niet weet, zou je denken dat hij een routinier is. Hij schat zichzelf heel goed in, weet uitstekend wat hij kan en wat niet Kenny STEPPE

Ploegmaat

Anderlecht-spits Ivan Santini maakte weliswaar een veldgoal op Stayen. Hij was even aan de aandacht van de thuisdefen­sie ontsnapt. Maar in het algemeen lag de Kroaat behoorlijk aan de ketting. Met dank ook aan Tomiyasu.

Charaï: “Tomiyasu gaat altijd en overal vol in duel en de meeste lijfaan-lijfgevech­ten wint hij ook. Zelfs tegen Santini, toch niet van een kleintje vervaard, trok hij zijn voetje niet terug. Met zijn 1.88 meter is hij bovendien kopbalster­k. Geen toeval. Hij brengt heel veel tijd door in het krachthonk. Te veel zelfs. Onze physical coach moet hem geregeld afremmen. Je mag als voetballer niet te veel focussen op de spiermassa, want dat gaan ten koste van je snelheid. En precies die snelheid is ook één van zijn eigenschap­pen. Hij haalt er vaak aanvallers mee terug. Als je dat allemaal aan mekaar koppelt - kracht, kopbalster­kte, snelheid, zuiverheid in de passing en een grote discipline dan beschikt hij als jonge gast al over een indrukwekk­end arsenaal.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium