Het Belang van Limburg

“Bij ons kan u zien hoe brood gebakken wordt”

Nieuw concept The Bakery geeft klanten blik achter schermen

- Mark DREESEN

Op de Terhillsla­an, vlak aan Maasmechel­en Village, heeft de familie Fastré ‘The Bakery’ geopend. “Klanten zien vanuit de grote winkelruim­te hoe onze bakkers brood en taartjes bakken. Een nieuw concept dat aanslaat”, zegt Philip Fastré.

“We zijn een familiebed­rijf met een bakkerstra­ditie sinds 1937”, zegt Philip Fastré. “Zelf bakte ik met mijn broer Adriaan als kleine jongen brood in de bakkerij van mijn vader. Vandaag hebben we vier vestiginge­n, in Diepenbeek en Maasmechel­en.”

“Het idee om een industriël­e bakkerij op te richten, waarbij de bezoekers achter de schermen kunnen meekijken, lanceerden we vier jaar geleden. Bakker is een harde stiel, met veel nachtwerk. Heel wat bakkerijen verdwijnen uit de dorpen. Wij willen het beroep wat opwaardere­n. Hier bij ons kan de bezoeker zien hoe wij hun brood maken: deeg kneden, snijden, vormen... U ziet ook de heteluchto­vens en hoe we brood bakken op steen. Regelmatig komen er hoge rekken met gebak voorbijsch­uiven of tonen we hoe koffiekoek­en het proces doorlopen van deeg tot afgewerkt product. Het is leuk te zien dat bezoekers genieten van deze open bakkerij. Wie een brood koopt, krijgt er een modern broodmuseu­m bij. We trekken dan ook klanten aan die de meerwaarde van brood weten te waar- deren. Ons brood zal om die reden ook enkele centen duurder zijn dan elders. Dat is een bewuste keuze, zonder afbreuk te doen aan de collega’s.”

Koffiebran­derij

In de winkel zelf staan eilanden vol taarten, ontbijtkoe­ken, chocolade en koffie. “We serveren ook cappuccino’s met een hartje of een leuke teddybeer”, zegt Annick Verschelde. “In de loop van 2019 willen we hier ook onze eigen Two-oh-Five Coffee branden in een eigen branderij. Ook dat proces zullen de klanten kunnen aanschouwe­n.”

Het nieuwe concept stelt zo’n 80 personeels­leden te werk. “Gelukkig is het beroep van bakker niet dood. We kregen al een paar cv’s van jonge bakkers”, zegt Fastré. En welk brood is nu eigenlijk het lekkerste? “Smaken verschille­n, maar geef mij maar het brood dat we ambachteli­jk bakken op steen”

 ?? FOTO MMD ?? De hele familie Fastré in hun nieuwe vestiging The Bakery aan de Terhillsla­an in Maasmechel­en.
FOTO MMD De hele familie Fastré in hun nieuwe vestiging The Bakery aan de Terhillsla­an in Maasmechel­en.
 ?? FOTO MMD ?? In de winkel zie je hoe de bakkers brood en gebak maken van deeg tot eindproduc­t.
FOTO MMD In de winkel zie je hoe de bakkers brood en gebak maken van deeg tot eindproduc­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium