Het Belang van Limburg

Ook waterkrach­tcentrale aan Diepenbeek­se sluis

Werken van start in najaar 2019

- Dirk JACOBS

De Waterweg gaat een identieke kopie bouwen van de waterkrach­tcentrale aan de sluis van Godsheide. De nieuwe pompinstal­latie komt aan de sluis in Diepenbeek, even verderop. “Het wordt echt copy-paste, want ook in Diepenbeek komt de centrale op exact dezelfde plek te liggen als in Hasselt, op de linkeroeve­r”, zegt Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg. Deze week start het openbaar onderzoek voor de bouwvergun­ning voor de installati­e aan de Havenlaan.

Terwijl de waterkrach­tcentrale in Godsheide de laatste ‘natte testen’ ondergaat om in januari definitief te gaan draaien, wordt in Diepenbeek de laatste hand gelegd aan de plannen. “De situatie is echt vergelijkb­aar met die in Godsheide”, legt Liliane Stinissen uit. “De bouwwerken verlopen helemaal binnen het domein van De Vlaamse Waterweg nv. Alleen voor de bouw van de uitstroom van het omloopkana­al in het ‘bovenpand’ worden de zonnepanel­en die er liggen een stuk opgeschove­n. Ook dat is helemaal identiek aan de werken die we eerder in Hasselt hebben uitgevoerd. Voor de ‘inbuizing’ onder de Havenlaan wordt de weg er een maand lang afgesloten. Voor de rest is er normaal gezien geen hinder voor het verkeer, ook niet voor het scheepvaar­tverkeer.”

Omhoog en omlaag

De pompinstal­latie heeft twee functies: het beter bijsturen van de waterregel­ing van het Albertkana­al en het opwekken van elektricit­eit. “Zeker in geval van lange droogteper­iodes is dat bijsturen nodig. Dan kan water dat door de sluizen omlaag stroomt, worden teruggepom­pt naar de hogere zones. Daarvoor worden opnieuw drie reusachtig­e archimedes­schroeven aangevoerd. Die zijn, samen met de exemplaren in Godsheide, nog altijd de grootste in hun soort. Ze zijn elk 22 meter lang, en samen met hun assen loopt dat op tot 28 meter. Elke schroef heeft een diameter van 4,30 meter en weegt 95 ton. Daarmee kunnen ze maximaal tot 15.000 liter water per seconde verplaatse­n, en dat in twee richtingen. Van een laag naar een hoger kanaalpand en van een hoger naar een lager deel, wat we ‘turbineren’ noemen. In die fase gaat de installati­e ook groene stroom opwekken, voldoende voor het verbruik van 1.500 gezinnen op jaarbasis.”

De werken in Diepenbeek starten in het najaar van 2019 en duren 240 werkdagen, na een studiefase van drie maanden. In kalenderda­gen komt dit overeen met ongeveer 480 dagen. Afhankelij­k van het weer zal er dus ongeveer 1,5 tot een kleine 2 jaar gewerkt worden.

 ??  ?? Ook in Diepenbeek komt er een gelijkaard­ige centrale aan de sluis.
Ook in Diepenbeek komt er een gelijkaard­ige centrale aan de sluis.
 ?? Foto SERGE MINTEN ?? De waterkrach­tcentrale in Godsheide moet in januari definitief draaien.
Foto SERGE MINTEN De waterkrach­tcentrale in Godsheide moet in januari definitief draaien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium