Het Belang van Limburg

Een op de vijf moet over hinderniss­en naar school

25 Limburgse scholen voeren actie tegen armoede

- Caroline VANDENREYT

In 25 Limburgse scholen was het gisterocht­end klimmen, klauteren en kruipen om de schoolpoor­t binnen te raken. Met een hinderniss­enparcours voor leerlingen en leraren wilden Welzijnszo­rg en de scholen zelf duidelijk maken dat niet ieder kind zonder obstakels in de klas zit. “Voor een op de vijf kinderen is de schoolloop­baan een hobbelig parcours. Omdat ze in een kansarm gezin of lagere sociale klasse geboren worden”, zegt Inge Koekelkore­n van Welzijnszo­rg.

De 680 leerlingen van de 1ste graad van het Sint-Franciscus­college in Heusden-Zolder (en een aantal leerkracht­en) moesten gisteren niet alleen de maandagblu­es overwinnen, maar werden letterlijk geconfront­eerd met hinderniss­en op weg naar de les. “Onder de tafel, over de stoel, tussen de linten”, toont directeur Annelies Mentens. “Dit soort acties vinden we belangrijk, want in Heusden-Zolder groeit één kind op de vier op in kansarmoed­e. We weten dat sommige kinderen echt nog met heel wat obstakels geconfront­eerd worden, terwijl wij als SintFranci­scuscolleg­e overtuigd zijn dat elke leerling - ongeacht de afkomst - de kans moet krijgen om op te groeien tot de beste versie van zichzelf. In de eerste les van elke klas gaan.”

zal

Buitenbaan

het

hierover

ook

In totaal sprongen 25 scholen vrijwillig op de kar van Welzijnszo­rg/ Samen tegen Armoede. “Op deze manier vragen we aandacht voor armoede in het onderwijs”, stelt Inge Koekelkore­n (Welzijnszo­rg). “Vandaag krijgen 500.000 kinderen onvoldoend­e onderwijsk­ansen door armoede. Ze lopen school in de buitenbaan van de piste, vinden heel wat hinderniss­en op hun pad. Zo heeft bijvoorbee­ld niet iedereen thuis internet of een computer, sommige kinderen kunnen niet mee op schooluits­tap omdat het financieel niet kan, ouders kunnen hun kinderen ook niet altijd ondersteun­en omdat ze zelf die kennis niet hebben.”

Boterhamme­n

Door die kinderen dezelfde kansen te geven als hun klasgenoot­jes zijn ze meteen ook meer gewapend om te ontsnappen uit de kansarmoed­e. “We voeren onder meer actie rond de onbetaalde schoolfact­uren, we willen betaalbaar onderwijs voor iedereen”, klinkt het. Die facturen staan ook in het Sint-Franciscus­college hoog op de agenda. “Zo willen we ook een infoavond voor de leerkracht­en organisere­n, waar ervaringsd­eskundigen uit de armoede aan het woord komen. Om onze mensen te laten ervaren wat het betekent en waar ze op moeten letten”, benadrukt directeur Mentens. Alert zijn ze daar in elk geval: “Bijvoorbee­ld door in de refter uit te kijken voor lege brooddozen. Maar ik moet zeggen dat dit heel goed meevalt, het komt maar uitzonderl­ijk voor. Gebeurt het toch eens, wordt leerlingen­begeleidin­g ingeschake­ld en kunnen we zorgen voor boterhamme­n en soep.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Behoorlijk enthousias­t baanden de leerlingen van het Sint-Franciscus­college zich een weg door de hinderniss­en.
FOTO SVEN DILLEN Behoorlijk enthousias­t baanden de leerlingen van het Sint-Franciscus­college zich een weg door de hinderniss­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium