Het Belang van Limburg

Proef met scanner aan schoolpoor­t van start

-

Als enige Limburgse gemeente neemt Peer vanaf deze week deel aan een proefproje­ct waarbij schoolkind­eren worden beloond met digitale munten als ze met de fiets of te voet naar school komen. Een scanner aan de schoolpoor­t zal dit automatisc­h registrere­n. De virtuele dukaten die de kinderen sparen op een eigen bankkaart, kunnen ze bij lokale partners inruilen tegen iets leuks.

Een scanner aan de schoolpoor­t detecteert wanneer een kind met de fiets of te voet naar school komt. Het kind bevestigt hiervoor een tag op zijn fiets, boekentas of sleutelhan­ger. Per dag kan een kind zo een à twee punten verzamelen, waarbij 25 punten goed zijn voor een virtueel dukaat ter waarde van 1 euro. “En zo kan hij bijvoorbee­ld sparen voor het bijwonen van een kindervoor­stelling of een lekker gebakje bij de bakker”, schetst Ruth Vanhaelen, schooldire­ctrice bij de Dommelbrug. “De proefperio­de zal het nog moeten uitwijzen, maar ik geloof echt wel dat dit een extra stimulans voor de kinderen kan zijn. Wie bij slecht weer met de fiets of te voet komt, kan zelfs een extra punt verdienen. De kinderen hebben hun eigen bankkaartj­e waarmee ze ook het overzicht bewaren over hoeveel ze al gefietst hebben. Zo voelen ze zich ook verantwoor­delijk.”

Fluo

Dezelfde opstelling met scanner werd ook geplaatst aan basisschoo­l De mAgneet in het Peerse centrum. “In samenwerki­ng met de Vlaamse Stichting Verkeersku­nde gaan we hier specifiek na of we de bestaande campagne ‘Helm Op Fluo Top’ kunnen digitalise­ren”, schetst Thierry Van Craen van Flow Pilots. “Kinderen worden hierin gestimulee­rd om fietshelme­n en fluovestje­s te dragen. Normaal is het aan de leerkracht om dit te controlere­n. We gaan na of dit ook kan met dezelfde scanner die we ontwikkeld­en voor de Flow Bikes. Dit testen we in zeven gemeenten, waarvan Peer de enige is in Limburg. Hier sparen de kinderen onder andere voor tickets naar de zoo.” De privacy van de kinderen blijft beschermd. “Via een soort dashboard kan bijvoorbee­ld de stad wel statistisc­he info opvragen, maar nooit de gegevens op naam van een individuee­l kind.” Burgemeest­er van Peer Steven Matheï (CD&V) verwacht veel van het initiatief. “Vanaf het voorjaar zullen ook de andere Peerse scholen worden betrokken. Nu gaan we eerst tijdens deze testfase bekijken hoe we het beste van de twee opstelling­en kunnen combineren.”

 ?? FOTO GVB ?? De scanner, bovenop de containerk­lassen, registreer­t wie te voet of met de fiets naar school komt.
FOTO GVB De scanner, bovenop de containerk­lassen, registreer­t wie te voet of met de fiets naar school komt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium