Het Belang van Limburg

“Ik dacht niet dat het zo makkelijk was”

Blinden en slechtzien­den voor het eerst achter stuur op Circuit

- Geert HOUBEN

Blinden en slechtzien­den laten racen over het Circuit van Zolder, het lijkt een slecht idee. Toch bewezen maandag zestien mensen met een beperkt zicht het tegendeel. Ze kropen voor het eerst achter het stuur en onder begeleidin­g scheurden ze over het Circuit met 120 km/u. Conclusie achteraf: “Wij willen meer.”

Het idee om slechtzien­den – onder wie voormalig Eurosongka­ndidate Severine Doré - deels zelfstandi­g te laten rijden op het circuit, kwam van De Marktgrave. Deze vzw organiseer­t onder meer sportactiv­iteiten voor blinden. “Wij hebben zelfs deelnemers moeten weigeren, zoveel enthousias­me was er. Sommige kandidaten hebben nog nooit met een auto gereden. Het is voor hen een uitzonderl­ijke ervaring. Bedoeling is dat ze eens kunnen ervaren hoe dat is. We willen zeker niet de verwachtin­g scheppen dat ze ooit zelf weg op kunnen met een wagen. Misschien dat het ooit kan als er zelfrijden­de wagens zijn, maar dat is nog niet voor morgen”, verduideli­jkt medewerker van de vzw Harry Geyskens, die zelf ook slechtzien­d is.

Zesde zintuig

Ook ProMove, het Zolderse bedrijf dat bestuurder­s rijvaardig­heid bijbrengt, is nieuwsgier­ig. “Het is voor ons een leerrijke oefening, zeker voor de instructeu­rs. Zij geven aanwijzing­en die voor 85% gericht zijn op kijktechni­e- vertelt een nieuwsgier­ige zaakvoerde­r Chris Vanhee. Toegegeven, het blijft een vreemd zicht dat mensen al tastend het voorste portier van de wagen zoeken of hun witte stok opbergen om plaats te nemen achter het stuur. Maar het enthousias­me is er alvast niet minder op. “Ik ben zenuwachti­g. Het is de eerste keer dat ik met een auto rijd”, zegt de Hasseltse Karolien Raemaekers (40). Onder begeleidin­g van JeanPierre Bardijn van Lust Autorijsch­olen, die via een dubbele besturing kan ingrijpen wanneer nodig, zet ze zich achter het stuur. “Ik zie bijna niets meer. Enkel van heel dichtbij kan ik nog wat waarnemen. Voor het overige merk ik nog het verschil tussen licht en donker.” Na een korte uitleg, het zoeken naar de versnellin­gspook en het induwen van de ontkoppeli­ng is Karolien er klaar voor. Enkel in het begin loopt het even mis en valt de wagen stil. De ontkopde peling is te bruusk los gelaten. Maar daarna gaat het vlot. “Het is gemakkelij­ker dan ik dacht”, zegt Karolien, terwijl ze het gaspedaal uittest. “Ik voel aan dat ik hier naar links moet, ook al zie ik het niet. Of ik schrik heb? Neen, als dit op de openbare weg zou zijn, had ik een heel ander gevoel. Nu ben ik goed beschermd.” Instructeu­r Jean-Pierre houdt het stuur mee vast en stuurt sporadisch bij. Zijn bewonderin­g voor de rijkunsten van Karolien is groot. “Het is precies of slechtzien­den een zesde zintuig hebben. Ze doen het meer op gevoel. Niet slecht.”

Het is precies of slechtzien­den een zesde zintuig hebben. Ze doen het meer op gevoel. Niet slecht

Jean-Pierre BARDIJN

Rij-instructeu­r

Nieuwe ervaring

Vooral de snelheden tot 120 km/u op lange rechte stukken, maken heel wat los bij de deelnemers. “Het was fantastisc­h. Voor mij was het een compleet nieuwe ervaring. Het is een gemis dat ik niet kan autorijden. Mijn zussen hebken”, ben het geleerd, maar voor mij was het onmogelijk omdat ik aan mijn linkeroog blind ben en rechts nog maar voor 3 procent zie. Het gevolg van een erfelijke aandoening”, schetst Sara Goyvaerts (32) uit Eeklo. “Ik heb altijd al eens willen autorijden. Nooit had ik gedacht dat het zou gebeuren, maar nu verlang ik naar meer”, besluit ze met een lach.

 ?? FOTO'S KAREL HEMERIJCKX ?? Karolien Raemaekers uit Hasselt was best zenuwachti­g, maar bracht het er goed vanaf.
FOTO'S KAREL HEMERIJCKX Karolien Raemaekers uit Hasselt was best zenuwachti­g, maar bracht het er goed vanaf.
 ??  ?? Voor de zestien deelnemers was het een uitzonderl­ijke ervaring.
Voor de zestien deelnemers was het een uitzonderl­ijke ervaring.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium