Het Belang van Limburg

Bernardo Bertolucci: eerst bewonderd, dan verguisd

Drie dagen na de Britse regisseur Nicolas Roeg is in Rome Bernardo Bertolucci (77) gisteren overleden aan de gevolgen van kanker.

- Raymond DE CONDÉ

Hij was een van de grote poëten van de cinema, de enige Italiaan die ooit een Oscar voor regie won, maar verloor enkele jaren geleden toch wat van zijn fans.

“Hij heeft mijn leven veranderd”, tweette Keanu Reeves, die de hoofdrol speelde in Bertolucci’s film ‘Little Buddha’. “Bedankt voor zoveel talent!”, twitterde Antonio Banderas. Begonnen als assistent van Pier Paolo Pasolini, brak Bertolucci in 1964 internatio­naal door met het semi-autobiogra­fische ‘Prima Della Rivoluzion­e’. Die film gaat over een student in Parma die zich afzet tegen zijn kleinburge­rlijke omgeving en kiest voor het revolution­air marxisme, maar door een liefdesaff­aire met zijn tante beseft hij dat hij niet kan loskomen van zijn wortels. De tante werd gespeeld door Adriana Asti, met wie Bertolucci kort na de release van de film trouwde, de eerste van zijn drie echtgenote­s.

Burgerrech­ten kwijt

De definitiev­e doorbraak kwam met ‘Il Conformist­a’, met JeanLouis Trintignan­t als conformist die zich aansluit bij het fascistisc­h bewind van Mussolini in de jaren 30 en zich laat overhalen om zijn vroegere professor, die fascistisc­h Italië was ontvlucht, te gaan vermoorden in Parijs. Het was de eerste samenwerki­ng met de legendaris­che Vittorio Storaro, die met zijn donkere en schaduwrij­ke beelden iets van de mentale toestand van de hoofdfiguu­r suggereert.

De film waarmee Bertolucci beroemd en berucht werd, maakte hij toen hij nog maar 31 was. ‘Last Tango in Paris’, over de passionele relatie van een jonge Parisienne (Maria Schneider) en een mysterieuz­e Amerikaan

(Marlon Brando), verwekte schandaal, werd in Italië verboden en kostte hem vijf jaar verlies van zijn burgerrech­ten. Het stelde hem wel in staat om in Italië zijn eerste Hollywoodf­ilm te draaien, ‘1900’, een historisch epos met Burt Lancaster, Gérard Depardieu, Robert De Niro en Donald Sutherland. Zijn ambitie bezorgde hem een conflict met Paramount: de oorspronke­lijke versie duurde meer dan vijf uur. De versie die werd uitgebrach­t was nog ruim vier uur lang en betekende bijna het einde van zijn carrière.

Tien jaar later maakte Bertolucci ‘The Last Emperor’ (goed voor negen Oscars, waaronder die voor regie) in China, vervolgens ‘The Sheltering Sky’ in Noord-Afrika en ‘Litttle Buddha’ in Nepal en Bhutan.

In 1996, vijftien jaar na zijn Italiaanse film ‘La Tragedia di un Uomo Ridicolo’, draaide hij weer een film in Italië, ‘Stealing Beauty’, met Liv Tyler en dus in het Engels.

Sodomie

Zijn laatste film, ‘Io e Te’ (2012), zijn eerste Italiaans gesproken film in 23 jaar, draaide hij vanuit zijn rolstoel, het gevolg van mislukte hernia-ingrepen. Zijn laatste levensjare­n werden overschadu­wd door de onthulling die Maria Schneider kort voor haar dood in 2011 deed: ze voelde zich “vernederd en een beetje verkracht” door Brando en Bertolucci vanwege de sodomiescè­ne, waar volgens het verhaal boter aan te pas kwam. Bertolucci vond het geen misbruik, hij wilde een authentiek­e reactie van de actrice als vrouw. Heel wat bewonderaa­rs zijn daardoor echter op de mens

Bertolucci afgeknapt.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Bernardo Bertolucci werd 77 en overleed aan de gevolgen van kanker.
FOTO PHOTO NEWS Bernardo Bertolucci werd 77 en overleed aan de gevolgen van kanker.
 ?? FOTO AP ?? Bertolucci op de set van ‘The Last Emperor’ in 1987.
FOTO AP Bertolucci op de set van ‘The Last Emperor’ in 1987.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium