Het Belang van Limburg

Daniel Demoustier legt littekens van IS bloot in Mosoel

De Hasseltse cameraman Daniel Demoustier is terug van een reis naar Mosoel. In het gezelschap van acteur Johan Leysen en de Zwitserse regisseur Milo Rau bereidde hij er het nieuwste theaterstu­k voor van die laatste. “Cultuur is het mooiste wat we de mense

- Raymond DE CONDÉ

Milo Rau is artistiek directeur van het NTGent en heeft met vorige voorstelli­ngen al ophef veroorzaak­t, vooral door de advertenti­e waarin hij gewezen IS-strijders opriep om te figureren in zijn stuk ‘Lam Gods’, dat intussen met groot succes werd opgevoerd. Rau wordt internatio­naal gerespecte­erd als topregisse­ur en invloedrij­ke theatermak­er. Op 18 november werd hij onderschei­den met de XV Europe Prize Theatrical Realities, toegekend door de Europese Commissie. Hij kon die prijs echter niet in ontvangst nemen omdat de uitreiking plaatshad in Sint-Petersburg. Met zijn stuk ‘The Moscow Trials’ (2013/2014), waarin hij het gebrek aan artistieke vrijheid in Rusland aanklaagde, heeft hij de Russische autoriteit­en blijkbaar op de tenen getrapt, want hij kreeg geen visum. Pas twee dagen voor de uitreiking kreeg Rau bericht dat hij een visum kon gaan afhalen op de Russische ambassade in Antwerpen, maar op dat moment was Rau niet in België.

‘Oresteia’

Vorige week was Milo Rau samen met acteur Johan Leysen, cameraman Daniel Demoustier en dramaturg Stefan Bläske in Mosoel, als voorbereid­ing op zijn bewerking van Aischylos’ tragedie ‘Oresteia’, die hij in het voorjaar wil opvoeren in een aantal Europese steden, maar eerst in Mosoel, de Iraakse stad waar in 2014 het kalifaat werd uitgeroepe­n. Johan Leysen, die eerder al samenwerkt­e met Milo Rau, zal in de nieuwe versie van ‘Oresteia’ de rol van Agamemnon spelen, de opperbevel­hebber van het Griekse leger die bij zijn terugkeer van Troje vermoord wordt door zijn vrouw en haar minnaar. Andere rollen worden gespeeld door onder anderen Joke Emmers en Marijke Pinoy.

Gefolterd en verkracht

“Milo Rau is een genie en tegelijk chaotisch en spontaan”, vertelt Daniel Demoustier, die als cameraman heel wat oorlogen heeft meegemaakt en ervaring heeft in een land als Irak. “Hij heeft me eerst uitgenodig­d bij het NTGent, waar ik zes uur lang verteld heb over mijn oorlogserv­aringen. Ik heb in Mosoel heel wat beelden gemaakt, ook van Johan. Die zullen wellicht gebruikt worden in de voorstelli­ng. Misschien mag ik wel mee op het podium. (lacht).” Demoustier sprak in Mosoel met heel wat lokale mensen, die vertelden over wat ze onder IS hebben meegemaakt. “Hun huizen werden afgenomen, mensen zijn gefolterd, verkracht... Op zeker ogenblik zagen we een jongeman zitten die een hand kwijt was. IS’ers hadden zijn huis afgenomen, waarop hij had geproteste­erd. Daarom hebben ze zijn hand afgehakt.”

Mooiste gift

Het zijn ook precies die lokale mensen die auditie gedaan hebben om mee te doen in het theaterstu­k. “Het is immers de bedoeling om het stuk in maart 2019 in Mosoel op te voeren tegen de achtergron­d van het hoogste gebouw van de stad, waar homo’s werden van afgeworpen. Het is verwoest, een ruine nu. We hebben gepraat met de gouverneur en hebben het schooltje bezocht waar Rudi Vranckx muziekinst­rumenten naartoe heeft gestuurd. We kunnen getuigen dat die instrument­en nu volop worden gebruikt. We hebben ook een klein cultuurhui­s bezocht. Cultuur is het mooiste wat we die mensen kunnen bieden, zij zijn er jarenlang van verstoken gebleven. De stad komt langzaam maar zeker weer tot leven. De oude binnenstad is volledig verwoest maar de vluchtelin­gen zijn teruggekee­rd en de heropbouw is begonnen.”

Wraak

Johan Leysen zal niet alleen de hoofdrol voor zijn rekening nemen,

Daniel DEMOUSTIER

Cameraman

hij zal ook meeschrijv­en aan deze nieuwe ‘Oresteia’. “Milo is een socioloog,” legt hij uit. “Hij zoekt zijn materiaal bij mensen die kunnen getuigen over de onderwerpe­n die hij behandelt. Hij heeft mij meegenomen om de omgeving te verkennen. Hoe ons bezoek aan Mosoel in het stuk zal verwerkt worden, is nog onduidelij­k. Hij vertrekt niet van een vast omlijnd plan. Ik weet wel dat de voorstelli­ng zal beginnen met een monoloog van Agamemnon, die we nog in elkaar moeten draaien. Thema van het stuk is uiteraard wraak. Wraak die wraak oproept en weer tot wraak leidt. Het is de geschieden­is van Irak sinds 1912 en de vraag die we daarbij stellen, is: hoe doorbreek je dat?”

De voorstelli­ngen van ‘Oresteia’ in het NTGent zijn gepland van 17 april tot 7 mei 2019. www.ntgent.be

Cultuur is het mooiste wat we de mensen in Mosoel kunnen bieden, ze zijn er jarenlang van verstoken gebleven

 ?? Foto HBVL ?? Acteur Johan Leysen (links) en Daniel Demoustier­voor een verwoeste moskee in Mosoel.
Foto HBVL Acteur Johan Leysen (links) en Daniel Demoustier­voor een verwoeste moskee in Mosoel.
 ?? FOTO HBVL ?? Lysen en Demoustier naast regisseur Milo Rau (rechts).
FOTO HBVL Lysen en Demoustier naast regisseur Milo Rau (rechts).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium