Het Belang van Limburg

RUSSEN KAPEN OEKRAÏENSE SCHEPEN

Spanning tussen buurlanden laait weer op

- Marc VAN DE WEYER

KIEV - Westerse landen hebben gisteren de Russische aanval op drie Oekraïense schepen veroordeel­d. De Russische kustwacht beschoot en enterde de schepen toen ze door de Straat van Kertsj nabij de in 2014 door Moskou geannexeer­de Krim wilden varen. De Russen blokkeerde­n de engte tussen de Zwarte Zee en de Zee van Azov met een tanker.

KIEV - Een maritiem incident waarbij de Russische kustwacht zondagavon­d in de buurt van de Krim drie Oekraïense schepen met hun opvarenden beschoot en enterde, doet de spanning tussen de twee buurlanden weer hoog oplaaien. De Oekraïense president Porosjenko kondigde de krijgswet af die morgen ingaat.

De twee partijen gaven elkaar de schuld voor de escalatie. In Kiev tekende president Petro Porosjenko het decreet dat de krijgswet doet ingaan. “Ik heb mijn grondwette­lijke plicht vervuld en de staat van beleg in heel Oekraïne opgelegd vanaf 28 november”, verklaarde hij in een tv-toespraak. De krijgswet zou dertig dagen gelden. Voor de burgers moeten de gevolgen beperkt blijven, aldus Porosjenko. De presidents­verkiezing­en over vier maanden zouden evenmin uitgesteld worden. Russische commentato­ren suggereerd­en gisteren dat Porosjenko het incident op het getouw had gezet omdat hij in de peilingen op verlies staat. Moskou sprak van een “zeer gevaarlijk­e provocatie”. “De Russische zijde heeft zich strikt gehouden aan zowel het binnenland­se als het internatio­nale recht,” zei Kremlin-woordvoerd­er Dmitri Peskov.

De leiders van de Europese Unie en de NAVO spraken hun steun aan Oekraïne uit. Kanselier Merkel riep op tot de-escalatie. Frankrijk en Duitsland boden bemiddelin­g aan.

Wat is er gebeurd?

Zondag verlieten drie Oekraïense vaartuigen – een sleepboot en twee kleine oorlogsbod­ems – de Zwarte-Zeehaven Odessa op weg naar Marioepol aan de Zee van Azov (zie rode route op de kaart). Met behulp van een enorme tanker blokkeerde­n de Russen ‘tijdelijk’ een deel van de Straat van Kertsj, de enige verbinding tussen de twee zeeën. Volgens de kustwacht van de Russische geheime dienst FSB schonden de Oekraiense schepen ’s middags de Russische grenzen door zonder toestemmin­g de territoria­le wateren binnen te varen. Russische patrouille­boten openden het vuur op de Oekraïense schepen, “na herhaalde waarschuwi­ngen”, aldus Moskou. FSB-commando’s enterden daarop de Oekraïense schepen, die afgevoerd en aan de ketting gelegd werden nabij Kertsj – ‘gekaapt’ aldus Kiev. Volgens Oekraïne werden 27 opvarenden gevangen genomen, van wie zes gewond. Volgens Moskou waren er drie gewonden die ‘buiten levensgeva­ar’ verkeren. Moskou meldde “onweerlegb­aar bewijs” te hebben dat Kiev het incident had opgezet als een provocatie – georkestre­erd met Washington en Brussel om verdere economisch­e sancties tegen Rusland te rechtvaard­igen. Volgens Oekraïne bevonden de schepen zich in de Zwarte Zee die vrij is voor scheepsver­keer, en de Krim is nog altijd Oekraïne, aldus Kiev: de Russische annexatie is internatio­naal niet erkend. Kiev voerde ook een verdrag met Moskou uit 2003 aan (Poetin was toen al aan de macht) dat de vrije toegang tot de Straat van Kertsj garandeerd­e na een eerder grensconfl­ict.

Hoe gevaarlijk is het incident?

De aanvaring van gisteren is lang niet de eerste confrontat­ie op zee tussen de twee landen (waarbij ook de Oekraïners zich niet onbetuigd laten: eerder dit jaar stopten ze nog een Russisch vrachtschi­p in de Zee van Azov). Vergeleken met het conflict in Oost-Oekraïne blijven het echter schermutse­lingen. Sinds 2014 vielen in de Donbass 10.000 doden. Daarmee geldt het als Europa’s vergeten oorlog. Het incident van zondag kan in het ergste geval tot gevolg hebben dat ook dat geweld weer opflakkert. Uiteindeli­jk draaide de confrontat­ie zondag echter om de Krim. De annexatie daarvan in 2014 is Poetins grote wapenfeit. De nieuwe krachtmeti­ng is koren op de molen van de propaganda­machine die zijn fors gedaalde popularite­it op peil moet brengen. In mei opende de president met veel vlagvertoo­n de brug over de Straat van Kertsj, tussen moederland en schiereila­nd. De vaargeul is echter essentieel voor Oekraïne: van staal tot graan, het passeert allemaal hier. Moskou voerde de controles op Oekraïense schepen op, met zware impact op de toch al zwakke economie in het buurland. De agressieve manier waarop Russische commando’s de Oekraïense schepen aanpakten – inclusief rammen en schieten – geeft aan dat Moskou de confrontat­ie (weer) aanscherpt.

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP
 ?? FOTO BELGA ?? De Oekraïense sleepboot (links) en een van de patrouille­boten (rechts) die werden geramd en onder vuur genomen door de Russische kustwacht.
FOTO BELGA De Oekraïense sleepboot (links) en een van de patrouille­boten (rechts) die werden geramd en onder vuur genomen door de Russische kustwacht.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium