Het Belang van Limburg

Man levensgeva­arlijk verbrand bij ongeval met bosmaaier

Helikopter vliegt man naar brandwonde­ncentrum na ongeval met bosmaaier

- Phillip PERGENS

BOCHOLT - Een man is gisternami­ddag zwaar verbrand geraakt bij een vermoedeli­jk werkongeva­l met een bosmaaier op de Stramproye­rweg in Kreyel (Bocholt). De verwonding­en waren zo ernstig dat het slachtoffe­r, M.S., met een legerhelik­opter naar het brandwonde­ncentrum in Neder-Over-Heembeek moest worden overgevlog­en. Eerst brachten de hulpverlen­ers hem nog naar een boerderij in de buurt. “Ze hebben de man hier in bad gelegd, hij leed ontzettend veel pijn”, zegt de buurtbewon­er. Politie en parket konden gisteren nog niet meer informatie geven over het slachtoffe­r en de omstandigh­eden van het ongeval.

De man was rond de middag met een bosmaaier aan het werk aan zijn stallingen op de Stramproye­rweg, samen met een andere persoon, vermoedeli­jk zijn vader. M.S. zou de eigenaar zijn van het grote perceel dat hij gebruikt om enkele paarden te houden. De man was achter de hoge talud en de afsluiting aan het werk, toen er plotseling iets dramatisch misliep.

Steekvlam

Wat er juist verkeerd is gegaan met de bosmaaier, was gisteren nog onduidelij­k. In eerste instantie werd er gewag gemaakt van een ontploffin­g, maar dat kon het Limburgse parket gisteren niet bevestigen. “Het is juist dat het slachtoffe­r met een bosmaaier in de weer was, maar de precieze omstandigh­eden zijn nog niet bekend. Dat wordt verder onderzocht door politiezon­e Carma”, zegt Bruno Coppin van het Limburgse parket. Hij benadrukt wel dat er van een ongeval wordt uitgegaan. In elk geval ontstond bij het incident een gigantisch­e steekvlam, waardoor de man zwaar verbrand raakte. Het perceel ligt vrij afgelegen, maar toch konden de hulpdienst­en gealarmeer­d worden door de persoon die bij het slachtoffe­r was.

Bad

Een buurtbewon­er kwam net voorbij toen de hulpdienst­en arriveerde­n. “Ik was op weg naar huis en zag de ambulance met sirenes voor me uit rijden”, vertelt hij. “De ziekenwage­n stopte aan de toegangspo­ort. Daar stond een van kop tot teen zwartgebla­kerde man te wachten, met naast hem vermoedeli­jk zijn vader. Ik heb hen daar allebei al vaker gezien, maar ik ken ze niet persoonlij­k.” De buur reed naar zijn boerderij en wilde net aan tafel gaan toen diezelfde ziekenwage­n achterom kwam gereden, samen met twee mug-teams. “Ze belden aan en hadden de verbrande man bij. Hij droeg enkel nog sokken en een riem. Het was een verschrikk­elijk zicht, ik kon zelfs niet zeggen om wie het ging. De hulpverlen­ers vroegen of we een bad hadden. Ik heb hen onmiddelli­jk naar de badkamer gebracht en gezegd dat ze

De hulpverlen­ers belden hier aan en hadden de verbrande man bij. Hij droeg enkel nog sokken en een riem. Het was een verschrikk­elijk zicht

Buurtbewon­er

daar mochten gebruiken. Ze hebben de eerste zorgen verleend en de man in het water gelegd. Hij leed ontzettend veel pijn, maar kon op dat moment wel nog stappen.”

Helikopter

Meteen werd duidelijk dat het slachtoffe­r zo snel mogelijk naar het brandwonde­ncentrum in Neder-Over-Heembeek moest worden gebracht. Vanwege het slechte weer riepen de hulpdienst­en een militaire helikopter vanuit de basis in Koksijde op. Die zijn beter uitgerust om bij mist zoals gisteren te vliegen. “We hebben inderdaad de vraag gekregen om hulp te verlenen”, zegt Jeroen Poesen, commandant van de basis in Kleine-Brogel. “Er is een NH90 Caiman, de opvolger van de Sea King, opgestegen. Die is eerst naar Neder-Over-Heembeek gevlogen om gespeciali­seerd personeel op te pikken en dan naar Kleine-Brogel gekomen om het slachtoffe­r mee te nemen. Wellicht omdat we hier over de nodige faciliteit­en beschikken om ook bij slecht weer te kunnen landen.” Tijdens het wachten op de helikopter kreeg de man alle zorgen in de badkamer van de buurtbewon­er. “Maar de helikopter kon hier in de velden vanwege de onverharde ondergrond onmogelijk lanalles den”, zegt de man. “We hebben nog een ruimte van 30 bij 50 meter bij de oprit vrijgemaak­t, maar ook dat was geen optie voor de piloten. De hulpverlen­ers beslisten dan om naar Kleine-Brogel te rijden. Na een uur zijn ze hier weer vertrokken.” Gisteravon­d verkeerde M. S. nog in levensgeva­ar. Dat bevestigen kennissen van het slachtoffe­r. De man raakte bovendien eerder al eens betrokken bij een ernstig werkongeva­l. Als arbeider bij weefbedrij­f Spindor in Peer kwam hij jaren geleden met zijn arm in een wals terecht. Toen kon hij zichzelf losrukken en zo redden, maar hij was wel een deel van zijn onderarm kwijt.

 ??  ??
 ?? Foto PHILLIP PERGENS ?? De stallingen aan de Stramproye­rweg in Kreyel waar de man zwaar verbrand raakte. Hij werd met een legerhelik­opter NH90 Caiman, een type zoals hieronder, naar het brandwonde­ncentrum in Neder-Over-Heembeek gevlogen.
Foto PHILLIP PERGENS De stallingen aan de Stramproye­rweg in Kreyel waar de man zwaar verbrand raakte. Hij werd met een legerhelik­opter NH90 Caiman, een type zoals hieronder, naar het brandwonde­ncentrum in Neder-Over-Heembeek gevlogen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium