Het Belang van Limburg

Margrittes topwerk ‘Jager aan de zeetong’

Onze Wetstraatj­ournalist Yves Lambrix geeft zijn eigenzinni­ge kijk op de mensen achter de schermen van het politieke toneel

-

Twee fervente jagers die tijdens een diner in het wildseizoe­n gretig overheerli­jke zeetong verorberen terwijl ze grote verhalen opdissen over hun geliefkoos­de hobby. Leefde René Margritte nog en was hij die maandagavo­nd toevallig ook in Hasselts nieuwste Gault&Millau-vermelding Tout Simple, dan had hij dit tafereel ongetwijfe­ld in een surrealist­isch topwerk vereeuwigd. Dan waren Erik Portugaels (70, foto), de gepensione­erde topman van nv De Scheepvaar­t, en voorzitter Rudi van Decraen (56) van de Vlaamse Hubertus jagersvere­niging wellicht nog een pak bekender.

Van Erik Portugaels, die restaurant­eigenaars Patrick en Martine ooit eens drie maanden lang wijsmaakte dat hij de chauffeur van Willy Claes was, is dit nochtans moeilijk voor te stellen. De man kent iedereen en iedereen kent hem. In politiek-economisch Vlaanderen is hij de belichamin­g van the old boys network. Gestart als freelance journalist schreef de Piringenaa­r over Zuid-Limburgs regionieuw­s, ongevallen en branden, en een vijftienta­l gemeentera­den – van Henis en Lauw tot Haren en Guigoven. Die verslagjes verkocht hij vervolgens door aan vier kranten, waaronder HBvL. Op aandringen van zijn vader nam de jonge Erik in 1971 deel aan een examen van de Dienst der Scheepvaar­t/Office de la Navigation. Hij slaagde en mocht in 1971 in de Luikse hoofdzetel als auteur temporaire beginnen – ook al schoof dat amper 180 euro per maand, wat drie keer minder was dan zijn journalist­ieke opbrengste­n. Na de splitsing van de unitaire dienst in 1977 zou Erik op nv De Scheepvaar­t alle bedrijfsni­veaus doorlopen om er in 2006 grote baas te worden. Dat de hoofdzetel van deze machtige Vlaamse kanalenhol­ding in Hasselt is gebleven, is voor een groot stuk zijn verdienste. Of denkt u dat elke Vlaamse topambtena­ar een afscheidsf­eest krijgt met 700 gasten onder wie ruim 20 (oud-)ministers? Denkt u echt dat Bart De Wever met elke Vlaamse topambtena­ar gaat eten, ook al is die zoals Erik Portugaels bezeten van ‘De Bello Gallico’ van Caesar en de ‘Ilias’ van Homerus?

Vier jaar na zijn pensioneri­ng leidt Portugaels een eigen consultanc­ybedrijfje en heeft hij weinig aan invloed ingeboet. Daarvoor is zijn netwerk nog altijd te omvangrijk en leeft hij nog altijd te zeer volgens het principe van Carpe diem et noctem (pluk de dag en de nacht). Lekker eten, goede wijn en jachtparti­jen in Tsjechië en Engeland horen daar zeker bij. Om nog maar te zwijgen van zijn mythische retoricage­ïnspireerd­e vertolking­en van ‘Johnny and the prumes’ en ‘The Italian man who went to Malta’. Ook al was het niet zo democratis­ch en innovatief als de huidige burgerplat­formen, met zijn old boys network heeft Erik Portugaels zijn hele leven een efficiënti­elevel bereikt waar menig politicus of ambtenaar vandaag stikjaloer­s op is. “Even with a lot of goesting, he will do it upniefth”, zou Johnny and the prumes het gepast op zijn Portugaels samenvatte­n.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium