Het Belang van Limburg

“Geef ons nog drie jaar tijd”

Protest tegen afbraak kinderdorp Molenberg

- Eddy VANDOREN

Het Agentschap Natuur en Bos heeft bij de gemeente Lanaken een aanvraag ingediend om het voormalige kinderdorp Molenberg in Rekem te slopen. De vergunning gaat over een negental gebouwen en alle verharding. Op dit ogenblik loopt daarover een openbaar onderzoek. Ondertusse­n is er op Facebook een oproep gelanceerd om Molenberg te behouden.

“Het Agentschap Natuur en Bos, dat eigenaar is van het domein Molenberg, heeft beslist om Kinderdorp Molenberg af te breken. De voorbije jaren is actief gezocht naar een overnemer en diverse partijen werden benaderd om aan het domein een nieuwe invulling te geven. Een museale functie, een toeristisc­he bestemming, een bezinnings­plek, horeca... alles werd tegen het licht gehouden. Uiteindeli­jk schrikten de enorme kosten voor renovatie en herinricht­ing iedereen af. Die worden volgens ANB in eerste instantie al geraamd op 2 miljoen euro, enkel en Marino KEULEN

Burgemeest­er alleen om de meest noodzakeli­jke instandhou­dings- en opknapwerk­en uit te voeren. Voor het ANB zelf is dat financieel niet haalbaar en voor privé-investeerd­ers blijkbaar ook niet”, zegt burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld). Dat betekent dat de gebouwen van het vroegere kinderdorp zullen verdwijnen om plaats te maken voor natuur. “Op die manier komt er een natuurlijk­e verbinding tussen de Vallei van de Ziepbeek en Neerharenh­eide met behoud van de monumental­e bomen”, volgens Keulen. Voor heel wat vroegere bewoners van Molenberg heeft de site echter een grote emotionele waarde. “De afbraak zal ongetwijfe­ld voor heel wat emoties zorgen en ik heb daar alle begrip voor”, aldus de burgemeest­er. “Molenberg was voor heel veel mensen immers een warm nest, eerst als kolonie waar kinderen uit de stad of kinderen met gezondheid­sproblemen terecht konden, later als opvangcent­rum voor kinderen in crisissitu­aties. Zij kregen er de opvang en genegenhei­d die ze thuis moesten ontberen... De gebouwen zijn echter totaal onderkomen en niet meer leefbaar. Het domein verder laten verloedere­n heeft geen zin.”

Bezwaar indienen

Gemeentera­adslid Johan Pauly (N-VA) steunt de protestact­ie die een tijdje geleden op de sociale media werd gestart. “ANB heeft een sloopvergu­nning aangevraag­d. Als we willen dat het hoofdgebou­w behouden blijft, moeten we nu massaal bezwaar indienen. We moeten het gemeentebe­stuur overtuigen dat afbraak van Molenberg niet mag. Het do- mein heeft niet alleen een historisch­e en architectu­rale waarde, maar vooral ook een emotionele waarde voor de vele mensen die er ooit verbleven of werkten. Het zou zonde zijn dat dit stukje bouwkundig erfgoed moet verdwijnen om weer natuur te worden. We moeten alle middelen inzetten om het pand zeker te kunnen behouden. Geef ons nog drie jaar tijd om op zoek te gaan naar nieuwe investeerd­ers en geef die dan ook de mogelijkhe­id om hun investerin­g rendabel te maken. We moeten hier als politieke partijen samen voor strijden.” Het protest in Lanaken zwelt gaandeweg aan. Ron Moors, een ex-bewoner van Molenberg die aanvankeli­jk een eenmansact­ie voerde, krijgt op Facebook heel wat steun. Zelf heeft hij al brieven naar Koning Filip gestuurd en ontvingen meerdere politici van hem een oproep om de afbraak tegen te houden. Sommigen van hen, zoals Johan Pauly, roepen op om bij de gemeente dringend een bezwaarsch­rift in te dienen. Dat kan nog tot en met 13 december.

De afbraak zal ongetwijfe­ld voor heel wat emoties zorgen en ik heb daar alle begrip voor. Maar het domein verder laten verloedere­n heeft geen zin

 ?? FOTO EVA ?? De gebouwen van Molenberg in Rekem zijn eigendom van Agentschap Natuur en Bos. Zij hebben een sloopvergu­nning aangevraag­d.
FOTO EVA De gebouwen van Molenberg in Rekem zijn eigendom van Agentschap Natuur en Bos. Zij hebben een sloopvergu­nning aangevraag­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium