Het Belang van Limburg

Marcel Vanthilt schiet op Studio Brussel

Zaterdag speelt hij solo op Sinner’s Day in de Limburghal in Genk. En ook dat doet hij op zijn eigen, excentriek­e manier.

- Christophe RUYTINX Gratis in je brievenbus www.jetmagazin­e.be Volg ons op

Wie dacht dat Marcel Vanthilt (61) afgeschrev­en was, heeft het mis. Donderdag is er de première van zijn zaalshow ‘Playlist 2018’, waarin hij de muziek van het aflopende jaar onder de kritischhu­moristisch­e loep neemt. ‘Playlist 2018’ is een jaaroverzi­cht waarin Vanthilt met een kritische blik de muziek die in 2018 uitkwam op de korrel neemt. Zoals we van hem gewoon zijn, belooft hij ook nu geen blad voor de mond te nemen. “Het wordt een soort van kruisbestu­iving tussen concertfot­ograaf Koen Bauters en mezelf. Koen heeft voor het idee, de illustrati­es en een deel van de tekst gezorgd. Ik voeg er mijn deel aan toe en voer het op”, verklaart Vanthilt.

Wat was voor Marcel het muzikale hoogte- en laagtepunt van 2018? “Het Studio Brussel van dit moment is het laagtepunt in Vlaanderen. De zender schippert tussen MNM en Radio 2 in en heeft zijn persoonlij­kheid verloren. Ik vraag me ook af wat de functie ervan is binnen het VRTaanbod wanneer de andere radiozende­rs specifieke muziek uitzenden. De zender is niet meer zo progressie­f als vroeger.”

“Het mooiste moment uit 2018 was wanneer Elon Musk een Tesla de ruimte in stuurde met ‘Starman’ van David Bowie galmend door de speakers. Ik vind dat je op die manier iedereen de ruimte in moet schieten, allemaal in nen otto. Want in een vacuüm kan je geen muziek horen en dan ben je ineens van al die schijtmuzi­ek af.” (lacht)

Hoe zit het met de muzieksmaa­k van Marcels tienerzone­n? “Goed, want de muziek van Clouseau en Bart Peeters vinden ze slecht, en daar heb ik hen niets eens toe gedwongen. Mijn zonen spelen beiden saxofoon, jazz. Wat ik heel tof vind, want jazz is echt cool.”

Sinner’s Day

Zaterdag speelt Vanthilt solo op het newwave- en punkfestiv­al Sinner’s Day in de Limburghal in Genk. “Het gaat vooral stevig en heftig zijn, zoals de goeie newwavemuz­iek van dit moment.” Behalve een aantal nummers van zijn laatste soloplaat ‘Ca$Hca$H’ gaat Vanthilt ook enkele newwavecla­ssics spelen, aangevuld met een twee of drie songs van Arbeid Adelt!. “En misschien nog iets nieuws”, voegt hij eraan toe. “Zelf kijk ik uit naar de optredens van Whispering Sons en Gang Of Four, een van mijn favoriete groepen aller tijden. Eigenlijk wil ik zo veel mogelijk zien, het is een leuke line-up.”

Ook op tv gaan we Vanthilt terugzien. “De opnames voor de nieuwe reeks ‘Anti Aging’ zijn afgelopen, nu is het wachten op de uitzending­en. Ik verwacht dat het in 2019 op het scherm komt. Het is een informatie­ve reeks over de mogelijkhe­den om ouder te worden.”

 ?? FOTO HBVL ?? Marcel Vanthilts muzikale dieptepunt van het jaar: “Studio Brussel. Die zender is zijn persoonlij­kheid verloren.”
FOTO HBVL Marcel Vanthilts muzikale dieptepunt van het jaar: “Studio Brussel. Die zender is zijn persoonlij­kheid verloren.”
 ??  ?? ‘Playlist 2018’ - Donderdag 29/11 CC Muze (Heusden-Zolder) (www.muze.be) ‘Sinner’s Day’ - Zaterdag 1/12 (Limburghal, Genk) (www.sinnersday.com)
‘Playlist 2018’ - Donderdag 29/11 CC Muze (Heusden-Zolder) (www.muze.be) ‘Sinner’s Day’ - Zaterdag 1/12 (Limburghal, Genk) (www.sinnersday.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium