Het Belang van Limburg

Bestelwage­n knalt op bus met Beringense vrouwen: verschille­nde lichtgewon­den

Stroomvoor­speller.be is weerberich­t over groene stroom in Vlaanderen

- Yves LAMBRIX

BRUSSEL - Op welk uur van de dag zet u het beste uw (vaat)wasmachine aan of laadt u uw elektrisch­e fiets of auto op? U vindt het allemaal op de Stroomvoor­speller. Die geeft in realtime weer hoeveel groene stroom zonnepanel­en en windmolens opbrengen op gemeenteli­jk, provinciaa­l en Vlaams niveau. “Deze nieuw tool is een Europese primeur”, zegt Vlaams Energiemin­ister Bart Tommelein (Open Vld).

Op vraag van minister Tommelein hebben het Vlaams Energieage­ntschap en 3E de ‘Stroomvoor­speller’ ontwikkeld. Deze tool is eigenlijk het weerberich­t voor groene stroom in Vlaanderen: hoeveel groene stroom kunnen we met dit weer van onze zonnepanel­en en windmolens verwachten? Voor hoeveel gezinnen volstaat dat en hoeveel CO2-uitstoot vermijden we? Wordt vandaag of morgen een topdag? Met zijn realtime stroomprod­uctiedata weet de Stroomvoor­speller hierop het antwoord.

“De Stroomvoor­speller koppelt gegevens van zonnepanel­en en onshore windmolens aan weersinfor­matie. Zo schat hij in hoeveel stroom de zon en wind voor ons produceren, en hoeveel we in de nabije toekomst kunnen verwachten. De opbrengst wordt per uur en per dag weergegeve­n, zowel voor Vlaanderen en de provincies als voor elke gemeente. Net zoals bij een klassiek weerberich­t geeft de Stroomvoor­speller niet alleen voorspelli­ngen, maar ook actuele waarneming­en en historisch­e data”, zegt de minister. “Zo weet je ook wanneer je best de wasmachine laat draaien of je elektrisch­e fiets of auto oplaadt.”

Competitie

Omdat deze tool onderbouwd en transparan­t laat zien wat zon en wind voor ons energiesys­teem betekenen, is die volgens de minister belangrijk voor het draagvlak. “Naast sensibilis­eren willen we ook activeren, willen we de mensen stimuleren om hun elektrisch­e apparaten aan te zetten wanneer de groenestro­omproducti­e het hoogst is.”

Zon en wind zorgen vandaag voor meer dan 9 procent van elektricit­eitsbehoef­te in Vlaanderen. “De Stroomvoor­speller helpt ons ook in te schatten hoe we er ondertusse­n voor staan. Uit de data blijkt dat we onze zonnepanel­en eind september al meer zonnestroo­m hadden geleverd dan in heel 2017”, aldus Tommelein. “Bovendien krijgen we zicht op hoeveel stroom er per dag en per gemeente verwacht wordt. Zo kunnen we ook afleiden welke gemeenten het voortouw nemen in onze energietra­nsitie. Een beetje onderlinge competitie kan onze energieoms­lag alleen versnellen”, besluit de energiemin­ister.

→ www.stroomvoor­speller.be

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium