Het Belang van Limburg

NSV nodigt leider ‘Schild & Vrienden’ uit in Hasselt

-

HASSELT - “Een vraaggespr­ek met staatsvija­nd nummer 1”. Zo kondigt de Nationalis­tische Studentenv­ereniging Hasselt de komst aan van Dries Van Langenhove, oprichter van Schild & Vrienden. Op 7 december zal hij in ’t Borrelhuis “alle vragen beantwoord­en”, maar de eigenaar van het Hasseltse restaurant weet van niets. “Ik ga hen snel contactere­n en vragen wat de bedoeling is”, klinkt het.

Begin september toonde een reportage van het VRT-programma Pano hoe er binnen de jongerenbe­weging Schild & Vrienden gedweept wordt met extreemrec­hts. Zo werden er racistisch­e en vrouwonvri­endelijke foto’s gedeeld in geheime chatgroepe­n. Daarop besloot de Universite­it van Gent leider Van Langenhove een tijdlang te schorsen.

Nu nodigt NSV Hasselt Van Langenhove uit voor “een vraaggespr­ek”. “Alles mag gevraagd worden”, klinkt het bij de organisati­e. “Dus ook over Pano en over zijn toekomst. We hadden verwacht dat er een vijftienta­l aanwezigen zouden zijn, maar via Facebook lieten al bijna 50 mensen weten dat ze zullen komen. Zowel critici als aanhangers zijn welkom.”

Volgens de affiche vindt het vraaggespr­ek vrijdag 7 december plaats in ’t Borrelhuis in Hasselt, maar eigenaar Filip Vanheusden valt uit de lucht. “De zaal is geboekt, maar ik wist niet dat het daarvoor was. In het verleden hebben politieke partijen van alle strekkinge­n hier al vergaderd. Of dit nu mag doorgaan? Had ik het op voorhand geweten, dan had ik geweigerd. Ik ga de organisati­e contactere­n en vragen wat de bedoeling is. Daarna zal ik een beslissing nemen.”

 ?? FOTO HBVL ?? Met deze affiche kondigt NSV de komst van Van Langenhove aan.
FOTO HBVL Met deze affiche kondigt NSV de komst van Van Langenhove aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium