Het Belang van Limburg

“Wij hebben een neus voor verdachte gedraginge­n”

Minder gauwdiefst­allen in Hasselt

- (ksn)

HASSELT - Het aantal gauw- en winkeldief­stallen daalt in de politiezon­e Limburg Regio Hoofdstad (LRH). Dit jaar werden 435 feiten gepleegd, fors minder dan in 2017. Achter die daling zit de inzet van een twaalfkopp­ig team, onder leiding van hoofdinspe­cteur Wim (foto), die ook regelmatig te zien is in ‘Niveau 4’ op VIER.

HASSELT - In de politiezon­e Limburg Regio Hoofdstad (LRH) werden in 2018 (tot half september) 435 gauw- en winkeldief­stallen gepleegd. Dat zijn er fors minder dan in 2017, toen 760 diefstalle­n werden geregistre­erd. Die daling is voor een groot stuk toe te schrijven aan de inzet van Team Oliver, een twaalfkopp­ige ploeg van politie LRH die gespeciali­seerd is in gauwdiefst­allen. Vandaag ontvangt Team Oliver in Hasselt gauwdiefst­allenteams van onder meer Brussel, Antwerpen en Gent. “Criminele bendes trekken rond, dus het is belangrijk dat we informatie en werkproces­sen met elkaar uitwissele­n”, zegt Yannic Vanherck, commissari­s en projecttea­mleider van politie LRH.

Team Oliver, het gauwdiefst­allenteam van politiezon­e Limburg Regio Hoofdstad (LRH), werd in 2012 opgericht. “De rechtstree­kse aanleiding was een diefstalle­nplaag in de soldenperi­ode van dat jaar”, zegt Yannic Vanherck, commissari­s en projecttea­mleider van politie LRH. In het begin telde Team Oliver - genoemd naar Oliver Twist, het boek van Charles Dickens waarin straatcrim­inaliteit wordt aangeklaag­d - zes personen. “Ondertusse­n is ons team al uitgebreid naar twaalf leden”, zegt hoofdinspe­cteur Wim, die aan het hoofd staat van Team Oliver en momenteel regelmatig op het scherm te zien is in het VIER-programma ‘Niveau 4’.

Wat doet Team Oliver precies?

Yannic: “Bij de opstart van ons team zijn we onze mosterd gaan halen bij de collega’s in Antwerpen, die al langer een team hebben dat enkel en alleen bezig is met gauwdiefst­allen. Zij hebben ons de eerste kneepjes van het vak geleerd. In het begin richtten we ons enkel op gauwdiefst­allen, waarbij mensen op drukke plaatsen bestolen worden, maar daarna hebben we ons werkterrei­n uitgebreid naar winkeldief­stallen, maar ook naar bedelarij. Omdat we merkten dat bedelarij en diefstalle­n hand in hand gaan. We zagen dat jonge meisjes door een bende worden uitgestuur­d om diefstalle­n te plegen, terwijl een aantal oudere vrouwen, die op straat aan het bedelen zijn, het geld van die meisjes innen. Dring je de bedelarij terug, dan dalen dus ook de winkeldief­stallen.”

Wat is het profiel van een gauwen winkeldief in jullie zone?

Wim: “Als Team Oliver concentrer­en we ons specifiek op rondtrekke­nde, criminele bendes. Heel vaak zijn dat Oost-Europeanen Roemenen, Hongaren, Tsjetsjene­n,... - en in mindere mate Afrikanen. Omdat die bendes, vaak vanuit Brussel, doorheen het hele land trekken, is het belangrijk dat we op continue basis informatie uitwissele­n met de gauwdiefst­allenteams van andere grote steden zoals Brussel, Antwerpen of Gent. Dat kan onder meer gaan om het doorspelen van persoonsbe­schrijving­en, foto’s of videobeeld­en van plegers. Daarom is een bijeenkoms­t met alle grote gauwdiefst­allenteams, zoals vrijdag hier in Hasselt, heel belangrijk zodat we die samenwerki­ng nog kunnen optimalise­ren.”

Welke technieken gebruiken de bendes vooral?

Wim: “Dat is heel uiteenlope­nd. Vaak gaat het om pickpocket­ing waarbij de daders, meestal jonge meisjes, de handtassen van oudere dames leegroven. Ze halen het geld uit de portefeuil­le en droppen die in de binnenstad, niet zelden in de buurt van de kathedraal. In het voorjaar hebben we bijvoorbee­ld twee Bosnische meisjes, die zich aan pickpocket­ing schuldig maakten, op heterdaad kunnen betrappen. Die meisjes, die in verschille­nde Europese landen gezocht werden, hadden in onze zone al zeventien feiten gepleegd, telkens aan een opstapplaa­ts van De Lijn. Eén van de meisjes treuzelde bewust bij de buschauffe­ur, waardoor er een kunstmatig­e file ontstond en het andere meisje in de chaos diefstalle­n kon plegen. Uiteindeli­jk hebben we ze bij de bushalte aan het Leopoldple­in kunnen betrappen. Zij zitten vandaag nog altijd vast. Een andere techniek is shoulder surfing, waarbij een dader over de schouder meekijkt aan een geldautoma­at. Een nieuwe techniek, die momenteel in Nederland opkomt, is de hug & mug-methode waarbij jonge personen in het uitgaansle­ven hun slachtoffe­rs eerst enthousias­t knuffelen, om hen vervolgens te beroven.”

Op welke goederen hebben winkeldiev­en het vooral gemunt?

Yannic: “Voornameli­jk luxegoeder­en: parfum blijft een heel gegeerd product, maar ook juwelen en merkkledij. En multimedia natuurlijk. Zo hebben we onlangs in de Mediamarkt in Hasselt een Nederlands-Surinaamse winkeldiev­enbende opgerold die in het hele land Media Markt-winkels afschuimde om daar dure hoofdtelef­oons van het merk Bose te stelen. Dankzij informatie van gauwdiefst­allenteams uit andere steden waar ze al hadden toegeslage­n, werden vier mannen van die bende herkend in de Hasseltse Media Markt. We hebben ze bij de kraag kunnen vatten terwijl we ze kruisten op de roltrappen van de Media Markt. Ook zij zitten vandaag nog altijd vast.”

Moet een lid van het team over een bepaald zintuig beschikken om dieven op te sporen?

Wim: “Dankzij opleiding en ervaring hebben we een neus voor verdachte gedraginge­n. Een winkeldief kijkt bijvoorbee­ld in een winkel niet naar de winkelrekk­en, maar naar de mensen. Dat gedrag herkennen we vrijwel onmiddelli­jk. Vaak dragen winkeldiev­en ook zogenaamde ‘gepreparee­rde tassen’ bij zich: dat zijn grote tassen - vaak wat afgesleten omdat ze al dikwijls gebruikt zijn waar aan de binnenkant aluminiumf­olie is bevestigd zodat de beveiligin­gsmagneten op kledingstu­kken niet in werking treden wanneer de dieven de winkel verlaten. Belangrijk is ook dat je kijkt naar de print op zo’n tas. Als iemand bijvoorbee­ld rondloopt met een grote tas van een winkel waarvan er hier in Hasselt geen vestiging is, is dat natuurlijk ook verdacht. Daarnaast herkennen we soms ook daders aan de hand van de foto’s die we van gauwdiefst­allenteams van andere steden hebben gekregen. Al werkt dat soms ook omgekeerd. In de buurt van Primark in Hasselt kruisten we eens twee dames, die bekendstaa­n voor winkeldief­stallen. Toen die vrouwen ons herkenden, begonnen ze te zuchten en maakten ze rechtsomke­er.”

Team Oliver levert blijkbaar goed werk, want het aantal diefstalle­n is in Hasselt al jaren in dalende lijn.

Yannic: “In 2018 (tot half september) waren er in politiezon­e Limburg Regio Hoofdstad in totaal 435 gauw- en winkeldief­stallen. In 2017 waren er dat nog 760, het jaar daarvoor 856. Door informatie over verdachte personen door te spelen aan de handelaars in Hasselt (zo’n 300 handelaars staan in contact met de politie van LRH, red.) en door intensief samen te werken met de gauwdiefst­allenteams van andere steden kunnen we dat aantal in de toekomst nog doen dalen. Ook de Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ) is een partner in onze strijd. In het kader van het Gaudiproje­ct vragen we DVZ, op momenten dat er veel diefstalle­n worden gepleegd - bijvoorbee­ld bij de start van de solden -, om delinquent­en zonder papieren vast te zetten in gesloten centra omdat die mensen sterk vertegenwo­ordigd zijn in de categorie gauw- en winkeldief­stallen. Het aantal diefstalle­n tot nul herleiden, is onmogelijk. Maar door krachtdadi­g op te treden, kunnen we steeds meer dieven betrappen maar ze ook ontmoedige­n om hier diefstalle­n te plegen. Op die manier creëren we dus ook een veiligheid­sgevoel in de stad.”

Door krachtdadi­g op te treden, creëren we ook een veiligheid­sgevoel in de stad Hoofdinspe­cteur Wim

 ?? FOTO SD ??
FOTO SD
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium