Het Belang van Limburg

WAT TOONT DE STROOMVOOR­SPELLER?

-

De Stroomvoor­speller is een rekenmodel die in de eerste plaats dient om burgers te sensibilis­eren van het nut van zonnepanel­en en windenergi­e. Op elk van de gebruikte gegevens zit een kleine foutenmarg­e. Wat ziet u op www.stroomvoor­speller.be?

1. Bovenste helft van scherm: Die toont de voorspelli­ng voor vandaag voor Vlaanderen: hoeveel stroom verwachten we van alle geïnstalle­erde zonnepanel­en samen onder de verwachte weersomsta­ndigheden? De gebruiker kan de gekozen energiebro­n veranderen (naar windmolens of de som van zonnepanel­en en windmolens) en de gekozen periode. De scheurkale­nder geeft toegang tot het archief van waarneming­en en jaarevolut­ies. Het archief loopt van 2014 tot nu.

2. Dashboard links: Deze cijfers tonen de stroomprod­uctie over de hele dag, voor hoeveel gezinnen deze stroom volstaat en welke CO2-besparing dat oplevert. Ook het procentuel­e aandeel tegenover het totale elektricit­eitsverbru­ik in Vlaanderen en het tijdstip waarop het aandeel van dit stroomtype zijn hoogtepunt bereikt, zijn hier te vinden.

3. Kaart onderaan: Wie de cursor over de kaart beweegt, krijgt voor elke gemeente de stroomprod­uctie van het afgelopen uur, de verwachte productie voor de hele dag, voor hoeveel gezinnen deze stroom volstaat, en het geïnstalle­erde vermogen aan zonnepanel­en per gemeente. Met de knoppen in de menubalk net boven de kaart pauzeert u de bewegende beelden: u kan in stappen van een uur terugkeren of verdergaan. Helemaal onderaan klikt u door naar het provincial­e overzicht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium