Het Belang van Limburg

“De prins toonde zich echt bezorgd over mijn ziekte”

Prins Laurent bezoekt dagziekenh­uis oncologie in az Vesalius in Tongeren

- Koen SNOEKX/Dirk ROEFFLAER

TONGEREN - Het ziekenhuis az Vesalius in Tongeren kreeg gisteren koninklijk bezoek. Prins Laurent liet er zich rondleiden in het dagziekenh­uis oncologie en nam uitgebreid de tijd om een praatje te slaan met twee kankerpati­ënten. “De prins toonde zich oprecht bezorgd over mijn ziekte”, zegt patiënte Lea Simaels (74) uit Borgloon, die borst- en leverkanke­r heeft en in behandelin­g is in het ziekenhuis.

Prins Laurent arriveerde gisterenmi­ddag alleen met zijn zwarte Mercedes Vito aan het ziekenhuis az Vesalius in Tongeren. Bij het binnenkome­n maakte de prins meteen tijd voor selfies met het personeel. Onder meer met ergotherap­eute Sarah Stassen. “Dit was mijn wens. Laurent is mijn favoriete prins,” glunderde Stassen. Laurent gaf aan dat hij niet zo veel tijd had - “Ik moet seffens nog naar een begrafenis”, klonk het -, maar toch liet hij zich uitgebreid rondleiden in het dagziekenh­uis oncologie. In de afdeling van het Huis van Erika Thijs, dat ondersteun­ing geeft bij kankerverw­erking, kreeg de prins uitleg van Erika’s zus. “Hoe lang is uw zus al overleden?”, polste Laurent. Erika Thijs stierf in 2011 na een slepend gevecht tegen galkanaalk­anker. “En had ze vandaag haar kanker kunnen overwinnen dankzij de therapieën die er nu zijn?”, vroeg Laurent nog. De prins bezocht ook de schoonheid­sconsulent­e waar kankerpati­ënten kunnen genieten van een hand- en voetmassag­e. De muren in de ruimte zijn lichtpaars geschilder­d. “Ik vind groen de meest rustgevend­e kleur”, wierp de prins op.

Mijn vrouw en ik zijn al vijftien jaar getrouwd. Zij is een unieke vrouw, al hebben we deze ochtend wel woorden gehad

Koningin Astrid

De prins zakte naar az Vesalius in Tongeren af op uitnodigin­g van Jeannine Mottart (70). De Hoeseltse ondernam in 2006 een eerste keer de actie Lienemient­je, een gesponsord­e voettocht van zo’n 1.000 km van Rome naar Hoeselt en dat uit dank omdat ze van kanker genezen was. Jeannine trok ook de jaren nadien haar wandelscho­enen aan, en stapte nog acht keer van het Zwitserse Küssnacht naar Limburg. Küssnacht is de plek waar koningin Astrid - de grootmoede­r van Laurent - in 1935 stierf in een auto-ongeval. “We zullen Astrid nooit vergeten”, zegt Jeannine, die in 2019 voor de tiende en laatste keer de tocht van Küssnacht naar Limburg zal maken ten voordele van het Kinderkank­erfonds en de afdeling oncologie van az Vesalius. Jeannine heeft ook een persoonlij­ke band met prins Laurent, die peter is van de actie Lienemient­je. “Hij stuurt me elk jaar foto’s van zijn gezin”, zegt Jeannine. “Ik bedank hem dan met een kaartje. Ook heeft hij me gecondolee­rd met mijn man die vorig jaar is overleden.”

Gulle gever

Op de afdeling oncologie bracht prins Laurent ook een bezoek aan twee kankerpati­ënten. Zo polste Laurent uitgebreid naar de gezondheid van de Borgloonse Lea Simaels (74). “Vier jaar geleden is bij mij, na een bloedonder­zoek, borstkanke­r vastgestel­d. Daarna is daar nog leverkanke­r bijgekomen”, vertelde Lea aan de prins. “De ziekte is ondertusse­n onder controle, maar ik moet nog regelmatig voor een behandelin­g naar het dagziekenh­uis komen.” Laurent was ook vol lof over Lea en haar man die als koppel al vijftig jaar lief en leed delen. “Mijn vrouw (Claire, red.) en ik zijn ook al vijftien jaar getrouwd. Zij is een unieke vrouw, al hebben we deze ochtend wel woorden gehad”, zei

Prins Laurent de prins langs zijn neus weg. Aan het einde van het bezoek kreeg prins Laurent uit handen van ziekenhuis­directeur Eric Christiaen­s, burgemeest­er Patrick Dewael (Open Vld) en schepen An Christiaen­s (CD&V) nog een mand met streekprod­ucten cadeau. Maar in plaats van die in zijn Mercedes Vito te laden, speelde Laurent de gulle gever en bracht hij de streekprod­ucten naar de patiënten die hij eerder bezocht. “Ik ben hier heel blij mee”, reageerde Lea Simaels. “Het bezoek van de prins heeft mij veel plezier gedaan. Zeker omdat hij zich echt bezorgd toonde over mijn ziekte.”

 ??  ?? Prins Laurent neemt uitgebreid de tijd voor patiënte Lea Simaels. De prins verdeelde ook de geschenkma­nd die hij ontving onder de patiënten.
Prins Laurent neemt uitgebreid de tijd voor patiënte Lea Simaels. De prins verdeelde ook de geschenkma­nd die hij ontving onder de patiënten.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium