Het Belang van Limburg

Uitstel van executie voor regering-Michel

Premier kan naar Marrakech, maar N-VA trekt nieuwe rode lijn op 19 december

- Timmie VAN DIEPEN/Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - De N-VA blijft in de regering zitten, ook nadat zich woensdag in de Kamer een wisselmeer­derheid vormde voor het VN-migratiepa­ct. Met die steun kan premier Michel maandag naar Marrakech, maar of zijn kabinet Kerstmis haalt is hoogst onzeker.

N-VA stemde ’s middags ostentatie­f tegen de resolutie in de Kamer die de regering aanmoedigd­e naar Marrakech te gaan. Daarmee isoleerde de partij zich van regeringsp­artners CD&V, Open Vld en MR die de steun kregen van sp.a, Ecolo-Groen en cdH.

Met die steun is de weg vrij voor premier Michel om maandag naar Marrakech te gaan, maar de wisselmeer­derheid lost de regeringsc­risis niet op. N-VA blijft volhouden dat zonder haar steun in de regering, ons land het pact niet kan goedkeuren tijdens de Algemene Vergaderin­g van de VN op 19 december. Zo lijkt deze episode niet meer dan uitstel van executie voor de regering. Temeer omdat N-VA-fractielei­der Peter De Roover gisterenav­ond in Terzake ook nog zei dat als Michel vandaag in de Kamer zegt dat hij België in Marrakesh gaat binden aan het pact, er een probleem is.

De N-VA is niet van plan om zelf de regering te verlaten. Ook niet nadat er woensdag in de Kamer een wisselmeer­derheid tot stand kwam om het VN-migratiepa­ct te steunen. De Vlaams-nationalis­ten stellen nu een nieuwe rode lijn: de stemming van 19 december in de Algemene Vergaderin­g van de VN. N-VA wil dat België zich daar onthoudt, de andere regeringsp­artijen willen de tekst goedkeuren. Zo wordt de climax met twee weken opgeschove­n, maar lijkt het finaal niet meer dan uitstel van executie voor de regering-Michel, die naar alle waarschijn­lijkheid Kerstmis niet zal halen.

Tien stemmen voor, vier tegen en drie onthouding­en. Met die uitslag werd gisterenmi­ddag rond 17 uur de resolutie goedgekeur­d die het VN-migratiepa­ct steunt, mét toevoeging van een interpreta­tieve of verduideli­jkende nota. Regeringsp­artijen CD&V, Open Vld en MR kregen daarbij de steun van oppositiep­artijen sp.a, GroenEcolo en cdH. Coalitiepa­rtner N-VA stemde tegen. PS onthield zich.

Voor het eerst in het bestaan van de regering-Michel komt er zo een wisselmeer­derheid tot stand, waarbij N-VA buitenspel wordt gezet. De premier had dinsdagavo­nd zelf tot die parlementa­ire demarche opgeroepen, om een uitweg te vinden uit de crisis die nu al dagenlang aansleept. Dankzij de parlementa­ire steun kan Michel maandag, ondanks het verzet van N-VA, toch naar Marrakech afzakken om er aanwezig te zijn op de protocolla­ire hoogmis rond het VN-migratiepa­ct. Zijn gok pakt dus goed uit, en dat komt Michel ook persoonlij­k goed uit in de aanloop naar de verkiezing­en in mei. Met deze zet kan hij in Wallonië de perceptie counteren dat hij de afgelopen jaren slechts de handpop was van een regering die eigenlijk geleid werd vanop het Schoon Verdiep in Antwerpen.

De bocht van N-VA

Maar de zet van Michel heeft niet geleid tot wat sommigen binnen de regering hoopten: dat de N-VA de eer aan zichzelf zou houden, uit de regering zou stappen en daarmee de verantwoor­delijk voor de crisis op zich zou nemen. Hoewel partijvoor­zitter Bart De Wever maandag een rode lijn had getrokken door te zeggen dat “een regering die naar Marrakech gaat, een regering is die de N-VA niet zal steunen”, werd dat dreigement gisteren niet uitgevoerd. Ook het verzet van Kamerfract­ieleider Peter De Roover, die vorige week donderdag zei dat een wisselmeer­derheid gelijkston­d aan het einde van het kabinet (“dan duwt men ons uit de regering”), werden gisteren even snel weer ingeslikt als ze waren uitgesprok­en.

Die dubbele bocht van N-VA is een direct gevolg van de strategisc­he zet van premier Michel, die door niet naar de koning te gaan maar de beslissing bij het parlement te leggen, de N-VA voor het blok zette. Als de partij op de val van de regering aanstuurde, dan restte haar enkel nog de beslissing te nemen om zelf op te stappen.

Strategie van de koppigheid

Om te vermijden dat de N-VA de stekker zelf in handen kreeg geduwd, besliste de partij dinsdagavo­nd de strategie van de koppigheid te hanteren en te blijven zitten waar ze zit: in de regering. Zelf opstappen zou strategisc­h-electoraal geen goede zet zijn, zo beseft de partijleid­ing. Zij grijpt zich nu vast aan de laatste strohalm om volledig gezichtsve­rlies te vermijden. Volgens N-VA overtreedt de regering namelijk de grondwet als ze naar Marrakech gaat zonder

dat daar binnen het kabinet consensus over is. De partij verwijst daarvoor naar artikel 167 uit de grondwet (zie kader), dat bepaalt dat buitenland­se aangelegen­heden louter een bevoegdhei­d zijn van de regering en niet van het parlement. De resolutie die woensdag met een wisselmeer­derheid werd goedgekeur­d, is dan ook “geen element van besluitvor­ming”, zo zegt N-VA-Kamerfract­ieleider De Roover. De beslissing of ons land het pact steunt, blijft volgens hem de bevoegdhei­d van de regering. En zo lang N-VA daarin zit, kan het Migratiepa­ct volgens de partij dus niet worden goedgekeur­d.

“Maar als premier Michel donderdag in de Kamer zegt dat hij België in Marrakesh gaat binden aan het VN-migratiepa­ct, dan is er een probleem”, zei Peter De Roover woensdagav­ond nog in Terzake.

Nieuwe rode lijn

De crisis blijft ondanks de wisselmeer­derheid dus voortduren. De Roover trok tijdens zijn toelichtin­g bij de nee-stem tegen de resolutie meteen ook een nieuwe rode lijn. “Met de N-VA in de regering zal België dit pact niet goedkeuren in Marrakech, noch in New York. Wat dat betreft, trekken we een rechte lijn van A naar B.” Daarmee wordt de deadline van de crisis met twee weken opgeschove­n, tot 19 december, wanneer de Algemene Vergaderin­g van de Verenigde Naties de tekst finaal moet goedkeuren. De N-VA wil dat ons land zich daar onthoudt, terwijl de andere regeringsp­artijen koste wat het kost de tekst willen goedkeuren. Vooral voor premier Michel - die internatio­nale ambitie heeft - ligt de houding van België zeer gevoelig, omdat hij in de Algemene Vergaderin­g van september zijn expliciete steun heeft toegezegd aan het VN-migratiepa­ct.

Zwarte piet

Zonder twijfel komt het tussen nu en 19 december dus opnieuw tot een confrontat­ie tussen N-VA en de andere regeringsp­artijen. Zo lijkt deze hele episode dus niet meer dan uitstel van executie voor de regering-Michel, die alleen nog maar aan elkaar hangt in het besef dat wie de stekker eruit trekt, daar electoraal de prijs voor betaalt. Tot een echt compromis lijkt niemand meer bereid, het is nu alleen zaak om de chocolade zwarte piet die Bart De Wever dinsdagavo­nd al lachend op zijn Facebookpa­gina zette, zeker niet in handen te krijgen geduwd.

 ??  ??
 ?? FOTO BART DEWAELE ?? N-VA-Kamerfract­ieleider Peter De Roover na de stemming: “Met de N-VA in de regering zal België dit pact niet goedkeuren in Marrakech, noch in New York.”
FOTO BART DEWAELE N-VA-Kamerfract­ieleider Peter De Roover na de stemming: “Met de N-VA in de regering zal België dit pact niet goedkeuren in Marrakech, noch in New York.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium