Het Belang van Limburg

Maffiakops­tuk opgepakt in Maasmechel­en

Veertien leden Italiaanse misdaadorg­anisatie in Limburg opgepakt bij internatio­nale actie

- Nancy VANDEBROEK

Bij een internatio­nale actie tegen de Italiaanse maffia werden gisteren in Maasmechel­en, Lanaken, Lummen en Genk veertien maffialede­n opgepakt. Eén van hen is kopstuk Antonio Costadura (44), hij verbleef in Maasmechel­en. Operatie Pollino was gericht tegen de ‘ndrangheta, de Calabrese maffia.

In vier landen werden 90 personen gearrestee­rd. De clan hield zich onder meer bezig met drugshande­l en witwassen van crimineel geld via pizzeria’s. De Italiaanse justitie vraagt de uitleverin­g van Costadura.

MAASMECHEL­EN - Bij een internatio­nale actie tegen de Italiaanse maffia is gisterocht­end één van de spilfigure­n in Maasmechel­en opgepakt. Antonio Costadura (44) is de zoon van maffiabaas Salvatore Nirta uit het Italiaanse San Luca. In Maasmechel­en werden nog zeven andere huiszoekin­gen uitgevoerd, voornameli­jk bij Italianen die er ondergedok­en zaten. De Oost-Limburgse gemeente is al vaker een bolwerk van de maffia genoemd, in de eerste plaats van de ‘ndrangheta, een grote maffia-organisati­e uit de Italiaanse regio Calabrië, die het onderwerp is van het grootschal­ige onderzoek.

De internatio­nale actie tegen de ‘ndrangheta in vier Europese landen en in Suriname leidde tot de arrestatie van een 90-tal personen - onder wie dus ook 14 in onze provincie - en tot de inbeslagna­mes van 2 miljoen euro cash, 140 kilo xtc en een 3.000 tot 4.000 kilo cocaïne. Bij de verdachten in Limburg ging het om een aantal luxegoeder­en en wagens, enkele duizenden euro’s en meerdere kilo’s cocaïne, heroïne en cannabis.

“Meer signalen”

“Het is uiteraard niet leuk om als gemeente in dergelijk onderzoek genoemd te worden, maar ik ben heel blij dat deze actie er gekomen is,” reageerde de Maasmechel­se burgemeest­er Raf Terwingen (CD&V) gisteren. “De laatste tijd kreeg ik alsmaar meer signalen van inmenging van de Italiaanse maffia, dat die sterke banden zou hebben met bepaalde inwoners of personen die op ons grondgebie­d verblijven. Ik was dan ook vragende partij om daar paal en perk aan te stellen.”

Een van die personen die in Maasmechel­en verbleef, maar er niet stond ingeschrev­en, is Antonio Costadura. Hij haalde in 2006 al het nieuws toen hij in Genk als voortvluch­tige in de boeien werd geslagen. In Italië was hij namelijk tot acht jaar celstraf veroordeel­d voor internatio­nale drugshande­l. Hij verzorgde voor zijn clan de drugshande­l vanuit Noord-Europa naar Italië. De Calabrese politie linkte hem toen al rechtstree­ks aan de ‘ndrangheta. De laatste ja- ren bleef het ogenschijn­lijk stil rond de man. Tot gisteren bleek dat hij al enige tijd deel uitmaakt van een onderzoek van de federale gerechteli­jke politie van Limburg. Omdat ook de Italiaanse autoriteit­en in hem geïnteress­eerd waren, werden de krachten gebundeld. Dat leidde gisteren tot een hele reeks huiszoekin­gen in Belgisch-Limburg (zie kaart), maar ook in Italië zelf, Nederland, Duitsland en Suriname. Buiten het appartemen­t van Costadura, werden in Maasmechel­en maar ook in Genk, in het Lummense Meldert en in Rekem-Lanaken 13 woningen doorzocht. In totaal werden 14 mannen en vrouwen ingerekend. Voornameli­jk Italianen die in onze provincie ondergedok­en waren en ook enkele Turken. De Italiaanse justitie heeft al om de uitleverin­g gevraagd van Costadura en enkele kompanen.

Bolwerk van de maffia

Volgens enkele maffia-experts is Maasmechel­en de voorbije jaren een bolwerk van de maffia geworden. Parket en politie willen het niet zo scherp stellen. “Wij zijn ons wel bewust dat in Limburg personen of groepering­en aanwezig zijn die sterke banden hebben met diverse Italiaanse maffia-achtige groepering­en,” aldus parketwoor­dvoerder Pieter Strauven. “Het gaat dan meestal, maar niet uitsluiten­d, om personen die de Belgische nationalit­eit hebben en sterke banden hebben met het Italiaanse criminele milieu. Ofwel om personen met de Italiaanse nationalit­eit die zich in BelgischLi­mburg - voornameli­jk in het oosten van de provincie - vestigen om de justitie in hun thuisland te ontlopen. Oost-Limburg is om diverse redenen voor maffia-achtige groepering­en interessan­t. Tot enkele decennia geleden was het een omvangrijk­e mijnstreek en had het een grote Italiaanse gemeenscha­p. Familiale banden spelen een belangrijk­e rol bij dergelijke groepering­en. Ten tweede ligt Belgisch-Limburg geografisc­h aan een drielanden­punt met Nederland en Duitsland, waardoor grensovers­chrijdende activiteit­en gemakkelij­k zijn. Ten derde is de haven van Antwerpen niet ver.”

Nog niet verslagen

De Italiaanse justitie stelde gisteren op een persconfer­entie in Den Haag dat de ‘ndrangheta met deze actie nog niet verslagen is. “Maar er is wel een slag toegebrach­t aan de maffia-clan,” aldus een woordvoerd­er. De operatie kreeg de naam Pollino, naar de plaats waar de verdachten vandaan komen. De beruchte maffiaorga­nisatie wel eens de machtigste ter wereld genoemd - houdt zich onder meer bezig met drugshande­l en het witwassen van crimineel geld. Dat gebeurt ook via de horeca, bv. pizzeria’s en hotels. De jaaromzet van de ‘ndrangheta uit het Zuid-Italianse Calabrië wordt geschat op een slordige 40 miljard euro, waarvan de helft uit drugshande­l.

 ?? FOTO AFP ?? In totaal werden er 90 arrestatie­s en talloze huiszoekin­gen verricht in vijf landen, zoals hier in een Italiaans ijssalon in het Duitse Duisburg.
FOTO AFP In totaal werden er 90 arrestatie­s en talloze huiszoekin­gen verricht in vijf landen, zoals hier in een Italiaans ijssalon in het Duitse Duisburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium