Het Belang van Limburg

“Een apotheker is geen verkoper” Steeds meer mensen zoeken toevlucht tot internetap­otheek

- Mark VAN LUYK

LUIK - Tien jaar geleden begon Newpharma als eerste Belgische e-apotheek met het online verzenden van geneesmidd­elen zonder voorschrif­t en andere vrij te verkrijgen producten. De omzet, die bij de start 60.000 euro bedroeg, is inmiddels gestegen tot 80 miljoen euro dit jaar. En nog gaat het bedrijf uitbreiden. Internetap­otheken maken nu al 6 à 7 procent uit van de Belgische markt.

Naast Newpharma van de Colruyt-groep lonkt ook het moederbedr­ijf van Kruidvat naar het marktsegme­nt van de e-apotheken. In Heerlen, vlak over de grens, plant DocMorris de grootste internetap­otheek van WestEuropa. “In België heeft Newpharma een marktaande­el van 45 procent. We zijn dit jaar opnieuw met 13 procent gegroeid”, zeg Ilse Van Dyck van Newpharma. “En dat is niet het einde, als je weet dat in Duitsland e-apotheken 12 procent marktaande­el hebben.” 68 procent van de kopers bij Newpharma zegt online te shoppen omdat het goedkoper is, 41 procent geeft als reden dat de deuren van de e-apotheek altijd open zijn. Newpharma heeft een distributi­ecentrum in Luik waar 200 mede- werkers werken, onder wie vijf apothekers.

Voorschrif­t

Het bedrijf gaat er prat op dat ze 1,6 miljoen patiënten bedienen, en wil nog groeien. “Maar daarvoor zou de Belgische wet moeten versoepele­n. Nu mogen wij geen reclame maken voor onze producten. Andere spelers vlak over de grens mogen dat wel”, aldus Van Dyck.

Online apotheken mogen in België ook geen geneesmidd­elen op voorschrif­t leveren, in Duitsland mag dat bijvoorbee­ld wel. Nochtans zou dat ook bij ons met het digitale voorschrif­t makkelijk kunnen. “Er wordt dan vaak gewezen op de vertrouwen­sband tussen apotheker en patiënt, maar wij werken ook met opgeleide apothekers die bovendien enkel met voorschrif­ten bezig zijn”, zegt Van Dyck. “Ze moeten zich niets aantrekken van de boekhoudin­g of het stockbehee­r.”

Verkoper of apotheker?

Uit onderzoek van Newpharma blijkt dat 66 procent van de Belgen niet koopt bij een internetap­otheek omdat ze meer vertrouwen hebben in hun lokale apotheker. “Een apotheker is dan ook een zorgverstr­ekker en geen verkoper. Internetap­otheken zijn vooral bezig met schaal- en volumeverg­roting”, zegt Lieven Zwaenepoel van de Belgische apothekers­bond (APB). “Bij een apotheek moet je ook terecht kunnen voor vragen.” Sinds 2.000 daalde het aantal zelfstandi­ge apothekers in dit land van meer dan 5.000 tot 4.839. In de eerste plaats door een moratorium, maar de online trend heeft de zelfstandi­ge apothekers ook niet geholpen. “De marges op geneesmidd­elen zijn door de overheid sterk verlaagd. Apothekers

Online apotheken mogen hier geen medicatie op voorschrif­t leveren, in Duitsland mag dat wel

Ilse VAN DYCK

Newpharma

konden dat financiere­n met de producten die de online apotheken nu goedkoop aanbieden. Apothekers zullen zich moeten wapenen door mee te stappen in die digitale evolutie én door het accent te blijven leggen op de zorgverstr­ekking.”

 ?? Foto HBVL ?? Internetap­otheek Newpharma biedt meer dan 35.000 producten aan.
Foto HBVL Internetap­otheek Newpharma biedt meer dan 35.000 producten aan.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium