Het Belang van Limburg

Vrouwonvri­endelijke cafépraat leidt tot politiek schandaal in IJsland

Meest gendergeli­jke land ter wereld, maar sommige politici hebben dat nog niet begrepen

- Eva DE POORTER

REYKJAVIK - In IJsland zijn zes parlements­leden in een politieke schandaal beland, nadat ze vrouwonvri­endelijke praat hadden verkondigd op café en een vrouwelijk­e collega met een handicap uitlachtte­n. Het veroorzaak­t een schokgolf in het land dat een voorbeeld is op het vlak van gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Hij was zo geschokt door de woorden die hij hoorde, dat hij er een opname van maakte met zijn gsm. Een man die in een bar zat in Reykjavik heeft zes parlements­leden in het midden van politieke storm doen belandden. Vijf mannen en één vrouw van de oppositiep­artijen Centrumpar­tij en Volksparti­j omschreven hun vrouwelijk­e collega’s in het gesprek met expliciete en seksueel geladen taal.

Het voornaamst­e doelwit was voormalig parlements­lid Freyja Haraldsdot­tir, een bekend strijder voor de rechten van mensen met een handicap. Zelf lijdt ze aan de brozebotte­nziekte, waardoor ze in een rolstoel zit. In de opname spot een van de parlements­leden met haar handicap door een zeehond na te doen. Volgens de betrokken politici klopt dat niet: “Het was een stoel die verschoven werd.” De drie uur durende tape belandde bij de pers en ging viraal op sociale media. Al dagenlang verhit het de gemoederen. Afgelopen weekend nog hielden honderden mensen een protestact­ie. Een overgrote meerderhei­d van de IJslanders wil de zes parlements­leden zien opstappen. De Volksparti­j heeft intussen de twee betrokken leden uit de partij gezet en een deontologi­sche commissie in het parlement gaat de zaak onderzoeke­n.

Hoogste gendergeli­jkheid

IJsland draagt gelijkheid tussen man en vrouw hoog in het vaandel. Het is het eerste land waar een vrouw staatshoof­d werd. Recentelij­k keurde het land ook nog ambitieuze wetten goed om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten. Dat terwijl de genderkloo­f van IJsland de kleinste is ter wereld, blijkt uit het laatste rapport van het Wereld Economisch Forum in 2017. “De opname legt bloot hoe sommige mensen nog steeds denken”, zegt Stefania Oskardotti­r, politicolo­ge aan de Universite­it van IJsland, bij persagents­chap Bloomberg. “Maar vandaag is er minder tolerantie voor dat soort uitlatinge­n. De woede in het land toont ook dat de macht van vrouwen in de samenlevin­g is toegenomen, om over de politiek nog maar te zwijgen.”

Ook oud-premier Sigmundur Davíd Gunnlaugss­on is in de opname te horen. Samen met de drie andere betrokken leden van zijn Centrumpar­tij bood hij al zijn verontschu­ldigingen aan. Nochtans was hij op Facebook aanvankeli­jk vooral verontwaar­digd over de opname zelf, dan over de inhoud ervan. “Het meest ernstige is het feit dat IJsland privégespr­ekken tussen politici onderschep­t.” Hij vergeleek het met het Britse afluisters­chandaal rond de opgedoekte krant News of the World. Gunnlaugss­on is geen onbesproke­n figuur in IJsland. In 2016 moest hij naar aanleiding van het fiscale schandaal rond de Panama Papers aftreden, toen bleek dat hij een offshorere­kening had waar het parlement niet van wist.

 ?? FOTO HBVL ?? De IJslanders kwamen al op straat om hun ongenoegen te uiten.
FOTO HBVL De IJslanders kwamen al op straat om hun ongenoegen te uiten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium