Het Belang van Limburg

Kinderen pikken de draad weer op

Nederlands bedrijf verkoopt miljoenen pakjes ‘vingertouw’ dankzij videocasse­tte uit de jaren ‘80

- Tom LE BACQ

Het is eigenlijk hopeloos ouderwets speelgoed, maar toch is vingertouw aan een onstuitbar­e verovering­stocht bezig op de Vlaamse speelplaat­sen. Een gewiekste Nederlande­r zag een 35 jaar oud reclamespo­tje op een VHS-cassette en bracht de touwtjes onder de naam “Ztringz” weer op de markt. “Nu hebben we er al 100.000 verkocht in België en 3 miljoen wereldwijd”, zegt Michael Brandt.

Is uw zoon of dochter al met een “jacobsladd­er” thuisgekom­en? Of een “Eiffeltore­n”? Dat soort figuren maken met vingertouw is razendsnel dé hype aan het worden op speelplaat­sen in heel ons land. Een hopeloos ouderwets en simpel stuk speelgoed in tijden van drones, robots en tablets. En goedkoop: 2,99 euro per pakje.

“En toch zijn die zogenaamde Ztringz immens populair”, zegt Tom Marechal van speelgoedk­eten Dreamland. “Elk van onze 43 vestiginge­n verkoopt er al snel een stuk of dertig per dag. Dat is enorm.” “In totaal zitten we al aan 100.000 exemplaren in België”, zegt Michiel Brandt van Fun Promotion, het Nederlands­e bedrijf dat het gat in de markt zag en erin dook. “Ik had nog een hoop oude videocasse­ttes liggen van ons bedrijf die ik niet kon bekijken omdat ik geen videospele­r meer had”, zegt hij. “Dus heb ik die banden laten digitalise­ren. En toen zag ik een tv-spotje dat ons bedrijf in 1983 gemaakt had voor vingertouw, met mijn moeder en mijn zus erin. Ik dacht: dat kan opnieuw een hit worden.”

Vrouwenond­ergoed

De Nederlande­rs van Fun Promotion gingen uitgekiend te werk. “Ik heb vloggers eninfluenc­ers gecontacte­erd, en op YouTube hebben we een academy gemaakt waar demonstrat­ievideo’s op staan om figuren te maken. Dat is tegenwoord­ig de manier om kinderen te bereiken.” Het kostte Brandt 100.000 euro, maar dat geld heeft hij al terugverdi­end. “In absolute cijfers zijn de Ztringz het bestverkoc­hte speelgoeda­rtikel van het afgelopen jaar in Nederland”, zegt hij. “Daar zitten we al aan een miljoen exemplaren. In België heeft het wat langer geduurd, maar ook daar hebben we er al 100.000 verkocht. Normaal kwamen die touwtjes met zeecontain­ers over uit China, maar we hebben vliegtuige­n moeten inschakele­n om ze sneller te kunnen leveren.” Dat de naam nogal doet denken aan vrouwenond­ergoed was voor Brandt geen belet. “Nou en?” zegt hij. “Strings is natuurlijk ook gewoon het Engelse woord voor touwtjes. Maar dat konden we niet beschermen als merknaam, dan kom je bij andere dingen uit. (lacht) Ztringz, dan maar.”

 ?? FOTO FOTO KURT ?? Na zovele jaren is vingertouw opnieuw aan een onstuitbar­e verovering­stocht bezig op de Vlaamse speelplaat­sen.
FOTO FOTO KURT Na zovele jaren is vingertouw opnieuw aan een onstuitbar­e verovering­stocht bezig op de Vlaamse speelplaat­sen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium