Het Belang van Limburg

Uitgekiend­e strategie doet APK fors groeien

“Hak de fiscus één kop af, en er groeien er twee bij”

- Guido CLOOSTERMA­NS

OVERPELT - De Limburgse APK Group, gespeciali­seerd in de ontwikkeli­ng en realisatie van infrastruc­tuurwerken, is sinds zijn start gemiddeld zo’n 20 procent per jaar gegroeid, om de vijf jaar goed voor een verdubbeli­ng van de omzet. “Dankzij een visie op lange termijn, een vlakke structuur en slimme flexibilit­eit”, zegt topman Paul Kerkhofs van APK.

APK Group startte 23 jaar geleden met de ontwikkeli­ng, realisatie en het onderhoud van infrastruc­tuurprojec­ten op het vlak van verkeer en mobiliteit, energie en water, telecommun­icatie, duurzame energie en burgerlijk­e bouw. Gestart met welgeteld zes mensen, legde het bedrijf onder leiding van Paul Kerkhofs sindsdien een opmerkelij­k groeitraje­ct af, gedeelteli­jk door organische groei, gedeelteli­jk door een uitgekiend­e overnamest­rategie.

In 2012 goed voor een omzet van 64 miljoen euro groeide het zakencijfe­r tot 146 miljoen euro in 2017. Ook de komende jaren wil Paul Kerkhofs een groeiritme aanhouden van 20 procent op jaarbasis. Een omzet van 500 miljoen euro is daarbij het doel. “Als het zover is, dan is APK Group goed voor een marktaande­el van 10 procent”, aldus Paul Kerkhofs.

De groei van de cijfers werd bovendien netjes gevolgd door een groei van de werkgelege­nheid. “Onze personenbe­lasting is als een veelkoppig slangenmon­ster: hak één kop af, en er groeien er twee nieuwe aan.” Dat zeg fiscaal expert Jef Wellens in Trends. “Vlaanderen en Brussel hebben al aangetoond dat ze fiscale wildgroei willen stoppen. Een fundamente­le vereenvoud­iging vereist echter

een doorgedrev­en regionalis­ering van de personenbe­lasting”, aldus nog Jef Wellens. Momenteel werken zo’n 1.400 mensen voor APK. “Zij vormen allemaal samen een enthousias­te APK-familie.”

Naast APK Group ging Paul Kerkhofs de voorbije jaren ook van start met andere activiteit­en: Q-Jobs (uitzendarb­eid), Q-Machinery (verkoop en onderhoud van machines) en Q-Academy (opleiding). Samen zijn die nevenactiv­iteiten goed voor een omzet van 35 miljoen euro.

De divisie uitzendarb­eid, met bijna 30 kantoren in België, Nederland en Duitsland, richt zich op knelpuntbe­roepen. Begonnen om APK te helpen zoeken naar personeel is Q-Jobs inmiddels hoofdzakel­ijk actief voor derden.

Overnames

Een deel van de groei werd gerealisee­rd via overnames. APK Group hanteert daartoe een uitgekiend­e strategie, zonder de mogelijke overnameka­ndidaten al te opdringeri­g te benaderen. “Wij bieden een perspectie­f aan ondernemin­gen die in de toekomst om de een of andere reden, zoals het ontbreken van opvolging, het voorwerp kunnen vormen van een overname”, verduideli­jkt Paul Kerkhofs. “De bedrijfsle­ider die op een bepaald moment vindt dat hij zijn bedrijf niet op eigen kracht kan verderzett­en, weet dat hij in APK Group een aantrekkel­ijke partner vindt.” De consolidat­ie in de sector is verre van achter de rug. Ook in de toekomst blijft APK geïnteress­eerd in overnames. APK Group realiseerd­e tot op heden ruim 50 overnames, bedrijven die vervolgens succesvol werden geïntegree­rd. Een van de meest tot de verbeeldin­g sprekende operaties was recent de overname van Casters Algemene Ondernemin­gen. “Deze overname past perfect in onze synergiepo­litiek”, zei de CEO daar toen over. “Wij zorgen met onze verschille­nde divisies immers voor een totaalpakk­et aan werken en diensten waarmee we helpen bouwen aan de duurzame smart cities van de toekomst.” Onder impuls van CEO Paul Kerkhofs groeide APK ook buiten de landsgrenz­en met kantoren in Nederland en Duitsland, met name Nordrhein-Westfalen. “Duitsland heeft op het vlak van infrastruc­tuur een hele achterstan­d”, vertelt Paul Kerkhofs.

Innovatie

Paul Kerkhofs verwacht dat APK zich in de toekomst niet zal beperken tot werk op openbaar terrein. “Woningen zijn steeds meer geconnecte­erd”, legt hij uit. “En dankzij het internet of things zijn ook steeds meer toestellen in de woning verbonden met het internet. APK kan perfect instaan voor de installati­e en service.” APK gaat nieuwe technologi­sche ontwikkeli­ngen niet uit de weg. APK Smart Solutions houdt zich bezig met de monitoring van energie, klimaat en waterbehee­r in grote gebouwen, met veel aandacht voor duurzaamhe­id. Ook de zelfrijden­de auto betekent voor APK tal van opportunit­eiten, met slimme wegen, slimme verkeersbo­rden en slimme verkeersli­chten. Onderhoud en service worden extreem belangrijk want een storing, hoe kort ook, kan voor fatale ongevallen zorgen. APK maakt zich klaar om ook op die opportunit­eiten in te spelen.

Wij zorgen met onze verschille­nde divisies voor een totaalpakk­et aan werken en diensten waarmee we helpen bouwen aan de duurzame smart cities van de toekomst

Paul KERKHOFS CEO APK Group

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium