Het Belang van Limburg

“Malaise in onderwijs moet stoppen”

-

HASSELT - ‘Acht op de tien leraren bevestigen: het niveau van ons onderwijs daalt’, zo stond er in de maandagkra­nt. Alsmaar meer leerkracht­en secundair onderwijs zitten met de handen in het haar. Er heerst onrust.

De structuur van het secundair onderwijs wordt namelijk flink door mekaar geschud. De basisvormi­ng wordt niet langer vastgelegd in vakken en dus krijgen de schoolbest­uren meer vrijheid om zelf een organisati­evorm te kiezen.

En daar wringt nu net het schoentje. Welke organisati­evorm? Themaweken? Projectmat­ig? Clustering van vakken? Terecht dus dat leerkracht­en zich zorgen maken want de studierich­tingen en vakken staan weer eens op de helling. Welke leerkracht neemt welke cluster voor zijn/haar rekening? Wat met de bekwaamhei­dsbewijzen van de leerkracht­en? Leerkracht­en zijn experten in hun vak. Enkel zo kunnen ze kwaliteits­vol onderwijs bieden. Moet de lerarenopl­eiding dan ook van structuur veranderen? Momenteel moeten studenten 2 vakken kiezen in de lerarenopl­eiding. Moet de lerarenopl­eiding dan niet mee in bad getrokken worden? Hoe kunnen leerkracht­en kwaliteits­vol onderwijs bieden als er geen duidelijke strategie/structuur wordt gegeven?

Een ander heet hangijzer is de inhoud van de nieuwe eindtermen en leerplanne­n. De doelen zijn zelfs nog niet definitief. De communicat­ie van de onderwijsv­erstrekker­s draait nochtans op volle toeren. Dit heeft als gevolg dat het gonst van geruchten. We vrezen dus dat zowel de leerkracht als de leerling de dupe gaan zijn indien er niet snel knopen worden doorgehakt. Scholen doen er goed aan om zo snel mogelijk aan de slag te gaan en een plan uit te tekenen samen met de leerkracht­en. Enkel zo kan de kwaliteit van het onderwijs en het welbevinde­n van de leerkracht­en gegarandee­rd blijven. Als de Vlaamse overheid bij hoog en laag beweert haar achterban te vertegenwo­ordigen en het beste te willen voor leerlingen en leraren, tekent ze haar nieuwe doelen ook best uit in samenwerki­ng met de experts ter zake. De kracht van de veranderin­g is immers onbestaand­e als je visie niet gedragen wordt.

Yves Vannijlen, Provinciaa­l Secretaris ACOD Onderwijs Limburg

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium