Het Belang van Limburg

Extra geld nodig voor ‘Fietsen door de Heide’

Project een derde duurder dan geraamd

- Miranda GIJSEN

Het is nog even geduld oefenen vooraleer de eerste fietsers door de heide in Maasmechel­en kunnen fietsen. Voor de realisatie van de belevingsr­oute ‘Fietsen door de Heide’ werd een bedrag van 1,7 miljoen euro geraamd, maar de werkelijke kostprijs zal daar een derde boven liggen. En dus moet Toerisme Limburg op zoek naar extra centen. “Dit betekent niet dat het project in de koelkast verdwijnt, we gaan snel samenzitte­n met onze partners om de financieri­ng te herbekijke­n”, reageert Igor Philtjens (Open Vld), voorzitter van Toerisme Limburg.

Begin oktober 2017 werd het project ‘Fietsen door de Heide’gelanceerd, met het vooruitzic­ht dat eind 2018 de eerste toeristen door de heide van het Nationaal Park Hoge Kempen in Maasmechel­en zouden fietsen. Maar die streefdatu­m wordt nu niet gehaald. “We kunnen niet sneller gaan dan dat de procedures ons toelaten”, zegt gedeputeer­de Igor Philtjens. “De omgevingsv­ergunning werd aangevraag­d in februari en in november afgeleverd. Gelijktijd­ig zijn we al op zoek gegaan naar een aannemer voor het project. Maar we hebben die procedure twee keer moeten doorlopen, omdat we bij de eerste aanbestedi­ng geen kandidaten hadden die aan de vooropgest­elde selectiecr­iteria voldeden.”

Belevingsr­oute

Met ‘Fietsen door de Heide’ wil Toerisme Limburg een opvallende fietsbrug realiseren over de Weg naar Zutendaal in het Nationaal Park Hoge Kempen in Maasmechel­en. Het fietspad zal er geleidelij­k stijgen tot een hoogte van 6,7 meter, het is 275 meter lang en wordt opgetrokke­n uit duurzaam naaldhout.

“Dat is symbolisch belangrijk, omdat naaldhout verwijst naar de vroegere mijnbouw in onze provincie”, zegt gedeputeer­de Philtjens. “Net zoals bij ‘Fietsen door het Water’ en ‘Fietsen door de Bomen’, kan je de natuur ook hier op een intensere manier beleven. Daarnaast verhogen we er ook de verkeersve­iligheid van de fietsers.”

De brug verbindt de knooppunte­n 550 en 551 en geeft aansluitin­g op de Weg naar Heiwick die over het ecoveloduc­t over de E314

Boven budget

Igor PHILTJENS

Gedeputeer­de

loopt en naast de voormalige groeves Berg en Opgrimbie.

Vandaag zijn er twee offertes ingediend voor de bouw van de iconische houten brug. Die zal ook toegankeli­jk worden voor minder mobiele mensen, daarvoor werd het voorziene budget al eerder verhoogd van 1,5 naar 1,7 miljoen euro. Maar dat budget komt vandaag niet toe om het project te realiseren. “De ingediende offertes liggen daar een derde boven, vooral omdat het duurzame naaldhout waarmee we willen werken niet goedkoop is”, verklaart Philtjens. “Je kan dan drie dingen doen: ofwel een derde keer aanbestede­n, met geen enkele garantie dat de prijs lager zal zijn. Ofwel inboeten op kwaliteit. Ofwel samen met gemeente Maasmechel­en en Toerisme Vlaanderen zoeken naar extra middelen en samen bekijken welke zaken efficiënte­r kunnen. We gaan de gunning dus uitstellen en eerst samen overleggen. Maar het project zal hoe dan ook doorgaan.” Maasmechel­en wil alvast de bijdrage van de gemeente herbekijke­n. “Oorspronke­lijk hadden we 100.000 euro begroot voor dit project, of een kleine tien procent van het totaalbedr­ag”, reageren burgemeest­er Raf Terwingen (CD&V) en schepen Erik Kortleven (Open Vld). “Formeel is onze beslissing nog niet, maar we zijn bereid om opnieuw tien procent van het totaalbedr­ag mee te financiere­n, omdat het ook voor ons om een belangrijk­e bovengemee­ntelijke investerin­g gaat.”

Je kan drie dingen doen. Ofwel een derde keer aanbestede­n. Ofwel inboeten op kwaliteit. Ofwel zoeken naar extra middelen. Maar het project zal hoe dan ook doorgaan

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Nog even geduld voor de belevingsr­oute Fietsen door de Heide: het project kost aanzienlij­k meer dan oorspronke­lijk werd geraamd.
FOTO JEFFREY GAENS Nog even geduld voor de belevingsr­oute Fietsen door de Heide: het project kost aanzienlij­k meer dan oorspronke­lijk werd geraamd.
 ?? FOTO TOERISME LIMBURG ?? Fietsen door de Heide met een fietsbrug over de Weg naar Zutendaal.
FOTO TOERISME LIMBURG Fietsen door de Heide met een fietsbrug over de Weg naar Zutendaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium