Het Belang van Limburg

MET HARTELIJKE GROETEN VAN DEWAEST

KRC Genk in kwartfinal­e tegen Union of Knokke

- Marnik GEUKENS

Ondanks een onverdiend­e achterstan­d aan de rust (0-1) na een blunder van Nastic, plaatste een fris en monter KRC Genk zich comfortabe­l voor een kwartfinal­e op het veld van Union of thuis tegen Knokke. Charleroi werd uit de Belgische cup geknikkerd (1-3) met de hartelijke groeten van ex-Zebra Sébastien Dewaest. Zijn gelijkmake­r zette een sterk Racing, mét vijf nieuwe namen in vergelijki­ng met Anderlecht, op weg naar de zege. Ook Maehle en Gano haalden nog de trekker over.

In wedstrijd 30 van het seizoen was het moment opnieuw gekomen om te roteren. Philippe Clement gunde zijn sleutelspe­lers Pozuelo, Samatta, Trossard, Berge en Uronen rust. “Zij hadden aangegeven dat ze zich niet honderd procent voelden, hen 90 of 120 minuten laten opdraven zou een te groot risico geweest zijn op blessures”, aldus Philippe Clement.

Geslaagde rotatie

De vervangers heetten Heynen, Gano, Paintsil, Seck en Nastic. De keuze voor enkele frisse krachten pakte goed uit.

“Ik ben echt fier op mijn spelers”, vervolgde Clement. “Ik zie hen elke dag, ik weet dat zij klaar zijn om te spelen. Zeker fysiek. Mentaal is het moeilijk om alleen maar te trainen, zelfs na een midweekwed­strijd van de ploeg. Maar ze hebben het schitteren­d gedaan. Het is zoals Félice Mazzu voor de match al aangaf: wij hebben geen B-ploeg. Dit geeft ons nog meer vertrouwen naar de volgende matchen toe. Want ik zal blijven roteren om iedereen fit te kunnen houden.”

Mentaal was Genk ook sterk genoeg gebleken om een onverdienU­itgerekend de achterstan­d op te halen. Terwijl Paintsil en een erg sterke Gano dichtbij de 0-1 waren, scoorden de Zebra’s uit het niets. Ze dankten pechvogel Nastic voor de perfecte assist. De Bosnier trapte een gat in de lucht op een voorzet van Willems, Golizadeh liet de open kans niet liggen: 1-0.

Weergaloze counter

Clement greep in tijdens de rust en bracht Uronen voor Nastic. Lang moest hij niet wachten op de verdiende gelijkmake­r. Heynen verlengde subtiel met de hiel, Penneteau verslikte zich half in een vervelend luchtduel en Dewaest knalde het leer als een volleerde spits in het dak van het doel (1-1). Dewaest, die 90 minuten werd weggehoond door de fans van zijn ex-club. Racing bleef domineren maar dreigde amper. Tot in minuut 77 Charleroi een vrijschop voor doel mocht zwiepen. De fris ingevallen Uronen blokte de voorzet, waarop Ndongala en Maehle een weergaloze counter op poten zetten. De dubbele één-twee werd even snel als precies uitgevoerd, Maehle mikte oog in oog met Penneteau de bal ook nog eens netjes in de rechterben­edenhoek: 1-2.

We staan nog voor een lastige avond op Union of thuis tegen Knokke. Wie al op Anderlecht en op Standard kon gaan winnen, kan dat ook tegen KRC Genk

Philippe CLEMENT

Union of Knokke

Het volstond voor de kwalificat­ie voor de kwartfinal­es. Nadat Dewaest ook nog eens Perbet had afgeblokt, mocht de bewonderen­swaardige Zinho Gano op aangeven van Malinovsky­i in blessureti­jd nog de 1-3 op het bord trappen. De 1200 meegereisd­e Genkfans bouwden een verdiend feestje.

Zo neemt KRC Genk het in de (mid)week van woensdag 19 december op tegen Union (uit) of Knokke (thuis) in de kwartfinal­es. Knokke kan door verbouwing­en aan het stadion geen topmatch spelen voor eigen publiek, daarom spelen ze vanavond hun achtste finale ook al op Union. “Toch wordt het een lastige avond”, behoedde coach Clement zijn team nog voor onderschat­ting. “Wie al op Anderlecht (Union) en op Standard (Knokke) kon gaan winnen, kan dat ook tegen KRC Genk.”

.

 ?? Foto BELGA ?? Ndongala speelde een dijk van een wedstrijd tegen zijn ex-club.
Foto BELGA Ndongala speelde een dijk van een wedstrijd tegen zijn ex-club.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium