Het Belang van Limburg

“Bond geeft toe dat er geen strategie was”

KBVB haalt Britse ex-arbiter binnen, onze huisref Gumienny ziet plus- en minpunten

-

De KBVB heeft David Elleray in de arm genomen om een analyse en masterplan te maken van de Belgische arbitrage. Onze huisref Serge Gumienny ziet voordelen, maar stelt zich ook vragen.

De 64-jarige Brit was jarenlang ref in de Premier League, momenteel is hij lid van het UEFA Referee Committee en technisch directeur van de IFAB, dat is het hoogste arbitrage-orgaan van het internatio­nale voetbal. “Ik ken Elleray natuurlijk, hij heeft een staat van verdienste, ik vind het dus positief dat de KBVB hem aantrekt om een strategie uit te werken, want die is er gewoon niet, dat heb ik al vaker aangekaart”, aldus onze huisref Serge Gumienny. “Door Elleray aan te trekken, geven ze dat ook toe. Ik vraag me wel af wat de rol van Johan Verbist en Frank De Bleeckere dan tot nu toe geweest is, waarom kwamen zij niet met die strategie aanzetten? Een andere bedenking: als Elleray weg is, wie gaat zijn plan dan implemente­ren?”

Peter Bossaert, CEO bij de KBVB, verkondigd­e bij zijn aanstellin­g al dat hij de Belgische arbitrage aan wilde pakken. Bossaert: “Elleray is zonder meer een internatio­naal topexpert. We hebben in België een lange en trotse ge- schiedenis in het voortbreng­en van topscheids­rechters, maar sinds enige tijd lopen we achter op de internatio­nale normen.”

Zoals Collina?

Serge Gumienny pleit al langer voor meer Belgische inbreng op internatio­naal arbitrage-niveau. “Landen als Griekenlan­d of Oekraïne haalden in het verleden al eens een grote naam als buitenland­s expert binnen”, vervolgt Gumienny. “Collina werkte zo bijvoorbee­ld voor Oekraïne. Hij kreeg daar een smak geld voor en plots zag je dat refs uit dat land wél doorstoott­en. Daarom hoop ik dat de KBVB Elleray de opdracht zal geven om België diensten te bewijzen op internatio­naal niveau. We hebben die steun daar nodig om refs weer op dat niveau te krijgen.”

Elleray begint meteen aan zijn missie, verwacht wordt dat hij in het voorjaar van 2019 zijn resultaten bekend zal maken.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ??
FOTO BELGAIMAGE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium