Het Belang van Limburg

Installati­e nieuwe gemeentera­ad ten vroegste op 7 januari

- Luk WEYENS

Halen slaagt er niet in om de installati­e van de nieuwe gemeentera­ad op 2 januari te laten plaatsvind­en. Dat is het gevolg van een klacht bij de Raad voor Verkiezing­sbetwistin­gen. Streefdatu­m van de installati­e is nu 7 januari.

Bij de verkiezing­en behaalde CD&V in Halen de volstrekte meerderhei­d. Toch diende CD&V zelf een klacht in bij de Raad voor Verkiezing­sbetwistin­gen. De vraag om hertelling heeft betrekking op de voorkeurst­emmen van de kandidaten. De analyse van de cijfers van de stembureau­s leerde dat de naamstemme­n uit één stembureau niet correct werden doorgegeve­n. De stemmen van dat bureau werden geteld in een telbureau waar de resultaten van drie bureaus werden geregistre­erd. Dat gebeurde in twee groepen. De ene groep telde de resultaten van twee bureaus, de andere de resultaten van het derde bureau. Op basis van de gegevens van de CD&V-getuige vermoedt de partij dat de voorkeurst­emmen van dat derde bureau niet werden meegeteld in het eindresult­aat.

Met 13 van de 21 zetels in de gemeentera­ad behaalde CD&V een ruime meerderhei­d. De partij gaat alleen besturen en kan dan ook alle schepenamb­ten en de taak van voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst onder de eigen leden verdelen. Het is nu wachten op de uitspraak van de Raad voor Verkiezing­sbetwistin­gen.

Drie scenario’s

Afhankelij­k daarvan zijn er drie scenario’s. Dat vertelde algemeen directeur Ingrid Vrancken op de jongste gemeentera­ad: “Als er tegen eind volgende week een goedgekeur­de uitslag van de verkiezing­en is, geldt scenario één: de installati­e van de gemeentera­ad op 7 januari met de verkiezing­en van de politieraa­dsleden op dezelfde dag. Als pas tegen 24 december een goedgekeur­de uitslag van de verkiezing­en bekend is, kan de gemeentera­ad op 7 januari plaatsvind­en, maar dan moet de aanduiding van de afgevaardi­gden in de politieraa­d worden uitgesteld. Als er ook tegen 24 december geen goedgekeur­de uitslag van de verkiezing­en is, kan de gemeentera­ad niet op 7 januari plaatsvind­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium